ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Έρευνα για τα πρώτα γενετικώς τροποποιημένα μωρά στην Κίνα

ereyna-gia-ta-prota-genetikos-tropopoiimena-mora-stin-kina-2286097

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η ανακοίνωση του Κινέζου επιστήμονα ότι έφερε στη ζωή τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά στην ιστορία, η Κίνα έδωσε εντολή να διεξαχθεί έρευνα σχετικά με τους ισχυρισμούς του  Χε Τζιανκούι, καθηγητή πανεπιστημίου στη Σεντσέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ (νότια Κίνα).

Ο Χε Τζιανκούι ανακοίνωσε ότι «πριν από μερικές εβδομάδες» γεννήθηκαν δίδυμα κορίτσια, με τροποποιημένο DNA για να τα καταστήσει ανθεκτικά στον ιό του AIDS. Οι δίδυμες, ο οποίες επονομάσθηκαν «Λουλού» και «Νανά», γεννήθηκαν με τεχνητή γονιμοποίηση από έμβρυα, τα οποία είχαν τροποποιηθεί πριν εμφυτευθούν στη μήτρα της μητέρας.

Η ανακοίνωση του Χε Τζιανκούι προκάλεσε θύελλα επικρίσεων στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ακόμη και στους κόλπους του ιδρύματος του ερευνητή, του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας του Νότου, το οποίο τον αποκήρυξε και εξέφρασε το «βαθύ σοκ» του.

«Ζητήσαμε από τις υγειονομικές αρχές της επαρχίας Γκουανγκντόνγκ να αρχίσουν αμέσως λεπτομερή έρευνα για να διαπιστωθούν τα γεγονότα», αντέδρασε το βράδυ της Δευτέρας η Εθνική Επιτροπή Υγείας, προσθέτοντας πως «αποδίδει μεγάλη σημασία» στην υπόθεση.

Ο επιστήμονας, ο οποίος σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στις ΗΠΑ και διευθύνει στη Σεντσέν ένα εργαστήριο εξειδικευμένο στο γονιδίωμα, εξήγησε πως χρησιμοποίησε την τεχνική Crispr-Cas9, των λεγόμενων «γενετικών ψαλιδιών». Αυτή επιτρέπει να αφαιρούνται και να αντικαθίστανται ανεπιθύμητα τμήματα του γονιδιώματος, όπως διορθώνει κανείς ένα λάθος πληκτρολογίου στον υπολογιστή.

Αυτή η «ιατρική πρωτιά» δεν έχει επαληθευθεί με ανεξάρτητο τρόπο, καθώς τα αποτελέσματα της κινεζικής ομάδας δεν έχουν αποτελέσει αντικείμενο δημοσίευσης σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση.

Περισσότεροι από 100 κινέζοι επιστήμονες, κυρίως βιολόγοι και γιατροί, εξέφρασαν σε ανακοίνωσή τους την απογοήτευσή τους γι' αυτή την «τρέλα», υπογραμμίζοντας πως καταφέρει «μεγάλο πλήγμα στην παγκόσμια φήμη και στην ανάπτυξη της βιοϊατρικής έρευνας στην Κίνα».

«Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε. Ίσως εξακολουθούμε να έχουμε μια αναλαμπή ελπίδας να το κλείσουμε πριν είναι πολύ αργά», αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία είναι γραμμένη στην κινεζική και υπογράφεται από περίπου 120 επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ