Εξι φορές που η μόδα απογειώθηκε στο διάστημα

Εξι φορές που η μόδα απογειώθηκε στο διάστημα

Μπορεί η νέα διαστημική στολή της NASA να έρχεται να προσθέσει στιλ στους αστροναύτες, η μόδα όμως έχει ταξιδέψει νοητά σε άλλους γαλαξίες εδώ και δεκαετίες

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν κάποιος σκέφτεται έναν αστροναύτη, στο μυαλό τού έρχεται αναπόφευκτα μια φουσκωτή λευκή στολή που θυμίζει τη μασκότ της Michelin. Λογικό, μιας και έτσι ήταν οι πρώτες εικόνες που η ανθρωπότητα είδε όταν κάποιος γήινος πάτησε πόδι στο φεγγάρι -μιλάμε φυσικά για την πρώτη αποστολή με την ομάδα του Νιλ Άρμστρονγκ το 1969. Έκτοτε, το συγκεκριμένο «look» των αστροναυτών συνέχισε να αναπαράγεται κατά κόρον στην ποπ κουλτούρα.

Πλέον η NASA λάνσαρε μια αρκετά διαφορετική διαστημική στολή, την Artemis III στον διαστημικό σταθμό του Χιούστον. Η νέα στολή, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Axiom Space και προβλέπεται να φορεθεί στην τελική εκδοχή της στην αποστολή της NASA στο φεγγάρι το 2025, δεν διαφέρει απλά στο ότι έχει μαύρο χρώμα και δείχνει αρκετά πιο κομψή. Είναι επίσης ειδικά σχεδιασμένη ώστε να φοριέται όχι μόνο μέσα σε διαστημόπλοιο, αλλά και στην επιφάνεια της Σελήνης, ενώ μπορεί να φορεθεί τόσο από άντρες όσο κι από γυναίκες. 

Μπορεί ο κόσμος του διαστήματος να γίνεται με αυτόν τον τρόπο λίγο πιο μοδάτος από ό,τι τον είχαμε συνηθίσει, πάντως, η μόδα με τη σειρά της κοιτάει εδώ και δεκαετίες μακριά, εμπνεόμενη από το διάστημα και τα άστρα.

Όπως έκανε στις παρακάτω έξι περιπτώσεις:

Η Space Age του Αντρέ Κουρέζ

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Patrick van Ommeslaeghe (@patrickvanommeslaeghe)

Ο Γάλλος σχεδιαστής δεν ήταν μόνο ο υπεύθυνος για το τριγωνικό μίνι φόρεμα που καθόρισε τη γυναικεία μόδα των 60s, αλλά ήταν και «ο σχεδιαστής της Space Age». Στην ανοιξιάτικη συλλογή του 1964 πρότεινε μια φουτουριστική προσέγγιση στα γυναικεία ρούχα με πρωταγωνιστικές το λευκό και το ασημί χρώμα, αλλά και φλατ μπότες και γυαλιά-μάσκες. Η μόδα μόλις είχε αρχίσει την απογείωσή της προς το διάστημα. 

Η «Barbarella» ντυμένη από τον Πάκο Ραμπάν

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη LondonSpanishFilmFestival (@londonspanishfilmfestival)

Το διάστημα αγάπησε πολύ και το σινεμά, που ήδη από τις πρώτες δεκαετίες του επιχείρησε να πει sci-fi ιστορίες. Μία από αυτές ήταν και η «Barbarella», η ταινία του 1968 στην οποία πρωταγωνίστησε η Τζέιν Φόντα, το μεταλλικό κοστούμι της οποίας ανέλαβε να σχεδιάσει ο Πάκο Ραμπάν. Ο ίδιος ο Ισπανός σχεδιαστής δεν θεωρούσε τον εαυτό του φουτουριστή, πάντως υπήρξε πρωτοπόρος στα υλικά που χρησιμοποιούσε στα ρούχα του και θεωρήθηκε από τους βασικούς εκφραστές της «διαστημικής» μόδας. 

Οι εξωγήινοι του Τιερί Μιγκλέρ

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Manfred Thierry Mugler (@manfredthierrymugler)

Επηρεασμένος από την «μεταλλική» κληρονομιά του Πάκο Ραμπάν, ο Τιερί Μιγκλέρ μέσα από τις τολμηρές συλλογές του έκανε τις γυναίκες να μοιάζουν σαν διαστημικές πανκ και γκλαμ ιέρειες. Το διάστημα δεν υπήρξε έμπνευση μόνο για τα ρούχα που σχεδίαζε, αλλά και για τα αρώματα που κυκλοφορούσε υπό την επωνυμία του, όπως το Alien.

Ο αστροναύτης Τζον Γκαλιάνο

Από το catwalk δεν έχουν λείψει και οι αστροναύτες. Ως ένας τέτοιος ντύθηκε ο Τζον Γκαλιάνο και εμφανίστηκε στο τέλος της επίδειξης για τη συλλογή Φθινόπωρο-Χειμώνας 2006-2007 του Dior στην Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι -τότε εκτελούσε χρέη καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου. 

Ο διαστημικός σταθμός της Chanel 

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @therunwayreviews

Βέβαια, κανείς δεν πήρε πιο… τοις μετρητοίς την επιχείρηση διάστημα από τον οίκο Chanel που στην επίδειξη της συλλογής Φθινόπωρο-Χειμώνας 2017-2018 έστησε έναν ολόκληρο διαστημικό σταθμό για τις ανάγκες του σόου. 

Η απόκοσμη, αιθέρια γοητεία της Ίρις Βαν Χέρπεν

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Iris van Herpen Official (@irisvanherpen)

Κάθε δημιουργία της Δανής σχεδιάστριας μοιάζει με ένα μικρό έργο τέχνης που ήρθε από αλλού. Σχήματα και μοτίβα απόκοσμα και σχεδόν ζαλιστικά στην κίνηση, σίγουρα ρούχα που δεν έχουν τίποτα το γήινο. Καθόλου τυχαίο που η Ίριν Βαν Χέρπεν έχει ντύσει (και) την Μπιόρκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή