Η διατροφολόγος συμβουλεύει

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατροφολόγος συμβουλεύει

AΣ ΟΡΓΑΝΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ

ΤΙΣ ΕΞΟΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ, ΓΙΟΡΤΙΝΟΥ ΜΗΝΑ ΤΟΥ

ΕΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΒΑΡΟΣ

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Η υπερφαγία κατά τη διάρκεια των εορτών θεωρείται παράδοση. Ολοι

γνωρίζουμε ότι οι ημέρες αυτές είναι γεμάτες προσκλήσεις, φαγητά

και γλυκά, τα οποία δεν τα βρίσκουμε τον υπόλοιπο χρόνο. Προφανώς,

η υπερβολή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους,

κούραση και ενοχές. Πως μπορούμε λοιπόν να συμπεριφερθούμε σ’ ένα

τραπέζι που είναι γεμάτο λιχουδιές χωρίς να το παρακάνουμε;

Κάντε το πλάνο σας. Τις ημέρες που είστε

καλεσμένοι για δείπνο ή όταν έχετε εσείς καλεσμένους στο σπίτι σας,

σχεδιάστε διατροφικά την ημέρα σας γύρω από αυτό το γεγονός. Για

παράδειγμα, εάν γνωρίζετε εκ των προτέρων ότι το βράδυ θα βρεθείτε

σε ένα πλούσιο τραπέζι, φροντίστε να φάτε κατά τη διάρκεια της

ημέρας πιο ελαφριά απ’ ό,τι συνήθως. Επίσης καταναλώστε ένα μικρό

υγιεινό σνακ λίγο πριν φύγετε από το σπίτι, περίπου 2 -3 ώρες πριν,

έτσι ώστε, όταν θα καθίστε στο γιορτινό τραπέζι, να μην νιώθετε

έντονα το αίσθημα της πείνας.

Στην περίπτωση που θα συμβάλλετε κι εσείς σε αυτό το τραπέζι,

επιλέξτε να φτιάξετε κάτι το οποίο να μην είναι τόσο επιβαρυντικό,

όπως κοτόπουλο με λαχανικά ή κάποιο ελαφρύ γλυκό και -γιατί όχι;-

μια φρουτοσαλάτα.

Στο μπουφέ. Γεμίστε κατά το ήμισυ το πιάτο σας με

σαλάτα. Στη συνέχεια, συμπληρώστε το άλλο μισό με μικρές ποσότητες

από τα φαγητά που υπάρχουν στον μπουφέ, αποφεύγοντας τα τηγανητά,

λιπαρά, κρεμώδη ή όσα περιέχουν πολλά τυριά. Επιλέξτε σωστά και μην

«φορτώνεστε» θερμίδες από φαγητά που, χωρίς να σας πολυαρέσουν, τα

επιλέγετε από λαιμαργία.

Στο τραπέζι. Ερευνες δείχνουν ότι καταναλώνουμε

λιγότερο φαγητό, και επομένως και λιγότερες θερμίδες, όταν τρώμε

αργά. Κάτι τέτοιο μπορείτε να το επιτύχετε κόβοντας μικρές

μπουκιές, μασώντας καλά την τροφή σας και πίνοντας γουλιές νερού

ανάμεσα στις μπουκιές. Ο λόγος που πρέπει να τρώτε αργά είναι ο

εξής: Χρειάζονται περίπου 20 λεπτά, προκειμένου να φθάσει στον

εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχετε χορτάσει. Eίναι εύκολο λοιπόν να

καταναλώσετε πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεστε

μέσα σε 20 λεπτά. Ουσιαστικά, κάποιος μπορεί μέσα σε 20 λεπτά,

χωρίς να το καταλάβει, να καταναλώσει τις θερμίδες που χρειάζεται

για όλο το 24ώρο.

Σχετικά με το αλκοόλ. Το αλκοόλ προσθέτει θερμίδες

και μάλιστα αρκετές, κάτι που μπορεί να απομακρύνει τον στόχο σας

και να χαλάσει ό,τι έχετε επιτύχει με το φαγητό. Ποτέ μην αρχίζετε

να πίνετε με το που θα φθάσετε στο σπίτι που είσαστε καλεσμένοι.

Βάλτε στόχο να πιείτε ένα ποτηράκι κρασί με το φαγητό Επίσης, ένας

άλλος τρόπος, που τον προτιμούσαν και αρχαίοι πρόγονοι μας, είναι

να αραιώνετε το κρασί σας με νερό (½ ποτήρι νερό, ½ κρασί). Ετσι

μπορείτε να καταναλώσετε δύο ποτηράκια αραιωμένου κρασιού

παίρνοντας τις θερμίδες του ενός.

Εάν όλα έχουν αποτύχει. Εάν τίποτα από τα παραπάνω

δεν έχετε επιτύχει να κάνετε, μην νιώθετε απογοητευμένοι. Απλά

γυρίστε πίσω στο πρόγραμμα διατροφής σας το συντομότερο δυνατό. Μη

μπείτε στη διαδικασία των ενοχών -σημασία έχει ότι το απολαύσατε

και περάσατε όμορφα. Την επόμενη φορά ίσως τα πάτε καλύτερα.

Σκεφτείτε τον σχεδιασμό των γευμάτων σας σαν ένα δώρο που οφείλετε

να κάνετε στον εαυτό σας.

Κρήνη Κωνσταντίνου, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc,

Βασ. Παύλου 10, Βούλα
Τηλ: 210 899.5614, Website:

http://www.balancediet.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή