Money makes your trip go round: Νουμερό Ντούο

Money makes your trip go round: Νουμερό Ντούο

4' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γράφει η Αθηνά Κουτρουμάνου

Η πιο τρομαχτική στιγμή στην προετοιμασία κάθε ταξιδιού είναι η ώρα που θα κάτσεις να βγάλεις υπομονετικά το budget σου (άουτς). Πριν αρχίσεις να μετράς ένα-ένα τα ευρώ σου για την κάθε μέρα σκέψου αν κάποια από αυτά τα έξοδα θα μπορούσαν να γίνουν εύκολα/οικονομικότερα/γρηγορότερα και με λιγότερο άγχος πριν ακόμα φύγεις για τις διακοπές σου.

Δεν είναι ότι είμαι τσιγκούνα, ούτε ότι έχω εμμονές (προφανώς και όλα αυτά ισχύουν κατά βάθος) αλλά θα σε προειδοποιήσω ότι ένα τέτοιο ταξίδι δεν είναι για ατάκες τύπου «Έλα μωρέ, για ένα ευρώ δεν χάθηκε κανείς» γιατί ναι αγαπητή μου… ω ναι… Χάθηκε! Γι’ αυτό stick to your budget plan και ακολούθησε το πιστά, ακόμα και αν καταλήξεις να γυρίσεις όλο το κέντρο της Ρώμης μέχρι να βρεις μπουκαλάκι νερό με μόλις 1 ευρώ (όχι εγώ.. μία φίλη μου)!

1.  Εκτύπωσε τους χάρτες σου

Σκέψου τι θα γλίτωνες αν όταν κατέβαινες από το αεροπλάνο ή σε κάθε στάση σου με το τραίνο, είχες ένα χάρτη και όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για να πας από τον σταθμό αποβίβασης σου στο hostel όπου θα μείνεις.

Πριν επιβιβασθείς στο Μέσο Μεταφοράς σου φρόντισε να ξέρεις από πριν πιο λεωφορείο/τραμ/μετρό θα πρέπει να πάρεις όταν φτάσεις στον προορισμό σου.

Τα δημόσια Mέσα Mεταφοράς μπορείς να τα βρεις στην επίσημη ιστοσελίδα της εκάστοτε πόλης την οποία επισκέπτεσαι ή στο μαγικό site urbanrail.net/ στο οποίο θα βρεις επίσης και τους αντίστοιχους χάρτες. Μπορείς να εκτυπώσεις τους χάρτες από πριν, έτσι ώστε να είσαι πιο σίγουρη για τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσεις. Άλλωστε σε κανέναν δεν αρέσει να δείχνει σαν τουρίστας ενώ χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς μίας ξένης χώρας, σε ώρες αιχμής, ε;

Για εσένα που ταξιδεύεις με interrail, γνωρίζοντας ότι οι περισσότεροι σταθμοί τραίνων στην Ευρώπη βρίσκονται πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, φρόντισε να έχεις από πριν βρει την διαδρομή που θα πρέπει να ακολουθήσεις για να φτάσεις από το σταθμό στον προορισμό σου.

Το google maps και το rome2rio.com είναι εξαιρετικά βοηθήματα για οποιαδήποτε τέτοια πληροφορία χρειαστείς. Μην ξεχάσεις να εκτυπώσεις από πριν τον χάρτη του ιστορικού κέντρου της πόλης όπου θα  μείνεις και θα εξερευνήσεις κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου, χωρίς να χρειάζεται να ψάχνεις φτηνό χάρτη για να αγοράσεις την πρώτη μέρα του ταξιδιού σου.

(Ξέρεις πόσο ακριβά έχουν γίνει αυτά τα πράγματα πλέον;)

Money makes your trip go round: Νουμερό Ντούο-1

2. Αγόρασε τα μικροπράγματα σε καλύτερη τιμή στη χώρα διαμονής σου

Πίσω στο μότο «κάθε ευρώ μετράει»! Μην κάνεις το λάθος να μπεις στη διαδικασία να ξοδεύεις από τον προϋπολογισμό σου σε μικροπράγματα.

Αντί να χρεωθείς από το hostel μία έξτρα μαξιλαροθήκη φρόντισε να έχεις πάρει εσύ μαζί σου μία εφεδρική. Αν πάλι είσαι λίιιιγο παράξενη όπως εγώ, στα μεγάλα ταξίδια με τραίνο ένα σεντόνι πάντα χρειάζεται μέσα στη βαλίτσα. Μικροπράγματα όπως σαγιονάρες για το ντους ή λουκέτο για τις βαλίτσες σου (α-π-α-ρ-α-ί-τ-η-τ-ο) φρόντισε να τα έχεις προμηθευτεί από πριν.

3. Θες να ψωνίσεις τρόφιμα κατά την διάρκεια του ταξιδιού οπωσδήποτε;

…κάνε το έξυπνα

Διάλεξε διεθνείς αλυσίδες τροφίμων, τις οποίες τις γνωρίζεις -και κατ’ επέκταση τα προϊόντα και τις τιμές τους- κι αφού επισκεφτείς την επίσημη ιστοσελίδα τους, ψάξε για τα καταστήματά τους στις πόλεις όπου θα επισκεφτείς κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου.

Αφού βρεις τις διευθύνσεις, ρίξε μία γρήγορη ματιά στο google maps, τον καλύτερο φίλο για κάθε σου ταξίδι, και θα έχεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι. Σου προτείνω έτοιμους χυμούς γκασπάτσο, κονσέρβες τόνου σε διάφορες τοπικές συνταγές και τα κλασικά ψωμάκια για μπέργκερ που θα σου γεμίσουν το στομάχι χωρίς να ξοδέψεις πολλά.

4. Όχι φαγητό σε σταθμούς τραίνων, λεωφορείων, πλοίων ή αεροπλάνων

Τσιγκουνιά; Κι όμως όχι, την πρώτη φορά που χρεώθηκα 12 ευρώ σε σταθμό τραίνου για δύο πακέτα πατατάκια κι ένα χυμό, κατάλαβα τι είχα κάνει λάθος στον προϋπολογισμό του ταξιδιού μου.

Προσπάθησε να ετοιμάσεις από πριν μικρά σάντουιτς πακεταρισμένα με απλά υλικά που δεν χαλάνε εύκολα αν μείνουν ώρες έξω από το ψυγείο, κρακεράκια με αλάτι, μπισκότα για την λιγούρα, ρυζοκροκέτες, τσίχλες για να ξεγελάς την πείνα, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς για ενέργεια και γιατί όχι; Ντολμαδάκια!

Απλά σκέψου ότι συνδυάζοντας το tip no3 με το tip no4 μπορείς να χαμηλώσεις το budget σου στο ένα γεύμα σε εστιατόριο την ημέρα.

Money makes your trip go round: Νουμερό Ντούο-2

Είσαι την Ιταλία;

Δοκίμασε ένα φουλ πρωινό με κρουασάν, φρούτα και καπουτσίνο, το οποίο θα σε κρατήσει χορτάτο μέχρι το απόγευμα και για βραδινό διάλεξε ένα γεύμα αγορασμένο από μία αλυσίδα τροφίμων

Money makes your trip go round: Νουμερό Ντούο-3

Μένεις σε hostel;

Μην παραλείψεις ΠΟΤΕ το δωρεάν πρωινό του και επένδυσε σε ένα χορταστικό γεύμα αργά το απόγευμα. Πολλά hostels διοργανώνουν βραδιές δωρεάν μαγειρικής –το οποίο είδα στην αγαπημένη Λισαβόνα- και σου προτείνω να μην χάσεις την ευκαιρία να γνωρίσεις καινούριους φίλους από όλο τον κόσμο κάνοντας μπάρμπεκιου σε μία διαφορετική συμμετοχική κουζίνα.

Ταξίδευες όλη μέρα;

Φάε ένα γεμάτο δείπνο και αρκέσου σε ένα δροσιστικό χυμό για ενέργεια το πρωί της επόμενης. Εκτός κι αν είσαι στην Ιταλία. Εκεί σου επιτρέπω να φας όσες σπιτικές γρανίτες με βατόμουρα αντέχει το πορτοφόλι σου. Μιαμ.

5. Δόξασε το μενού της ημέρας

Το αγαπάμε και το δοξάζουμε, το μενού της ημέρας των ευρωπαϊκών εστιατορίων είναι ό,τι καλύτερο έχει συμβεί για κάθε ταξιδιώτη.

Μην το υποτιμάς, δεν σημαίνει ότι αν ένα εστιατόριο έχει μενού της ημέρας με 10 ευρώ, το φαγητό θα είναι άνοστο. Έχω φάει κάποια από τα πιο ολοκληρωμένα, νόστιμα γεύματα διαλέγοντας τέτοια μενού. Έχω βρει μπουφέ με λαχταριστά σούσι και ζεστά νουντλς με 11 ευρώ και ήταν από τα καλύτερα που έχω φάει. Η Ευρώπη αγαπάει τον φοιτητόκοσμο της και προσπαθεί να τον βοηθάει έστω και λίγο.

 

Διάβασε επίσης "Money makes your trip go round: Νουμερό Ούνο", εδώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή