Ο μάστερ του κιτς, Jeff Koons, αποκτά τη δική του αναδρομική έκθεση

Ο μάστερ του κιτς, Jeff Koons, αποκτά τη δική του αναδρομική έκθεση

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Jeff Koons θεωρείται ευρέως ως ένας από τους πιο σημαντικούς, ισχυρούς και αμφιλεγόμενους καλλιτέχνες της μεταπολεμικής εποχής. Κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του ο καλλιτέχνης έχει πρωτοστατήσει με νέες προσεγγίσεις, έχει δοκιμάσει τα όρια μεταξύ της προηγμένης τέχνης και της μαζικής κουλτούρας, έχει αμφισβητήσει τα όρια της βιομηχανικής κατασκευής, και έχει αλλάξει τη σχέση των καλλιτεχνών με τη λατρεία της διασημότητας και της παγκόσμιας αγοράς. Ωστόσο, παρά τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει, ο Koons δεν αποτέλεσε ποτέ το αντικείμενο μίας αναδρομικής έκθεσης. 

Τώρα όμως, ο κόσμος έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά το έργο του Koons, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ‘μάστερ του κιτς’,  σε μία ρετροσπεκτίβα που περιλαμβάνει περίπου 150 αντικείμενα από το 1978 μέχρι σήμερα και προβλέπεται να είναι η πιο ολοκληρωμένη που έχει γίνει ποτέ. Τοποθετώντας τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Koons σε μία χρονολογική αφήγηση, η έκθεση ‘Jeff Koons: A Retrospective’ επιτρέπει στους επισκέπτες να κατανοήσουν τα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους έργα του καλλιτέχνη ως ένα πολύπλευρο σύνολο.

Ο Koons δεν είναι απλά ένας ακόμα mainstream καλλιτέχνης, αλλά ένας από τους πιο επιτυχημένους παγκοσμίως. Μόνο αυτόν τον χρόνο οι πωλήσεις του ξεπέρασαν τα 112 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές το έργο του Balloon Dog (Orange) που έσπασε κάθε ρεκόρ δημοπρασίας όταν πωλήθηκε το περασμένο έτος. Αυτή η αναδρομική έκθεση θα είναι η πρώτη μεγάλη παρουσίαση του έργου του Koons στη Νέα Υόρκη, και η πρώτη που θα γεμίσει περίπου όλο το κτήριο ] Whitney’s Marcel Breuer με τη δουλειά ενός και μόνο καλλιτέχνη. Θα είναι επίσης, και η τελευταία έκθεση που θα λάβει χώρα στο κτήριο μιας και το Μουσείο ανοίγει τον καινούριο του χώρο στη Meatpacking District το 2015. Η έκθεση έχει ήδη ανοίξει τις πόρτες της στο κοινό και θα διαρκέσει έως τις 19 Οκτωβρίου.

Φωτογραφία: Lucas Jackson/Reuters

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή