5 λάθη που καταστρέφουν τη σχέση σας

5 λάθη που καταστρέφουν τη σχέση σας

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σίγουρα κανείς μας δεν είναι τέλειος και τα λάθη είναι ανθρώπινα, όμως όση κατανόηση κι αν έχει ο αγαπημένος σας, υπάρχουν μερικά λάθη που με τον καιρό φθείρουν τη σχέση σας. Ίσως να μην το έχετε σκεφτεί ακόμη, όμως οι σχέσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν από  τη φθορά του χρόνου χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Μερικές φορές, το άγχος, η δουλειά, οι ορμόνες, τα συσσωρευμένα παράπονα, μπορούν να γίνουν άθελά σας τα φαρμακερά βέλη που θα δώσουν στη σχέση σας το τελειωτικό χτύπημα.

Διαβάστε ποια είναι τα 5 κατ’ εξοχήν λάθη τα οποία κάνετε συχνά – έστω και άθελα σας – και ποιοι είναι οι τρόποι για να τα διορθώσετε:

1. Τον σχολιάζετε στις φίλες σας για τα όσα σας κάνει (ή νομίζετε ότι σας κάνει): Έρευνες έχουν δείξει ότι συχνά οι φίλες μας τείνουν να γίνουν σκληρές και αδιάλλακτες σε σχέση με τα δικά μας προβλήματα, ενώ όταν οι ίδιες έρχονται αντιμέτωπες με αυτά, τα αντιμετωπίζουν με περισσότερη ψυχραιμία και κατανόηση. Συχνά τέτοιες συζητήσεις οδηγούν σε ανληεή κριτική των αντρών και πλήρη απαξίωσή τους, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς, δε βοηθάει κανένα και πολύ περισσότερο τη σχέση σας.

Η λύση: Αν έχετε εξαντλήσει τις προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος που σας «καίει» με τον αγαπημένο σας, ή αν είναι κάτι το οποίο δεν μπορείτε να συζητήσετε με αυτόν, αντί των γνωστών συναθροίσεων για καφέ και «φτυάρι», περιοριστείτε σε μια ουσιαστική συζήτηση με το πολύ δύο άτομα, των οποίων την άποψη εκτιμάτε (όπως την καλύτερή σας φίλη και τον ψυχολόγο σας, αν υπάρχει).

2. Πιστεύετε ότι το από τη στιγμή που του το έχετε πει μια φορά, το θέμα θεωρείται λήξαν: Τις περισσότερες φορές όντως η συζήτηση με τον άμεσα εμπλεκόμενο, δηλαδή τον αγαπημένο σας είναι η καλύτερη ιδέα, ώστε να του εξηγήσετε το πρόβλημα και να βρείτε μια κοινή λύση. Όμως πολλές φορές αν δεν αλλάξει αμέσως συμπεριφορά ή όταν επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος, τείνουμε να πιστεύουμε πως δεν μας υπολογίζει και πως αδιαφορεί για εμάς και τις ανάγκες μας, κάτι που συχνά οδηγεί στην απομάκρυνση, το ερωτικό «πάγωμα», τη μουρμούρα και τους συχνούς καυγάδες.

Η λύση: Ίσως ο αγαπημένος σας να νιώθει πως προσπαθείτε να επέμβετε και να αλλάξετε τη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του. Πριν να ετοιμαστείτε για νέο γύρο «μουρμούρας και τσακωμού», σημειώστε ακριβώς τι είναι αυτό που σας ενοχλεί και γιατί. Βάλτε τις σκέψεις σας σε σειρά και κάποια στιγμή που οι δυο σας θα είστε ήρεμοι συζητήστε για το πρόβλημά σας, χωρίς φωνές και τσακωμούς. Κάντε τον να δει από τη δική σας σκοπιά και δώστε του λίγο χρόνο να το επεξεργαστεί.

3. Πιστεύετε ότι η ευτυχία σας εξαρτάται από την αλλαγή της συμπεριφοράς του: Στατιστικές έχουν δείξει ότι πράγματι, η ευτυχία του ενός επηρεάζεται σε μεγάλο ποσοστό από την συμπεριφορά του άλλου. Κι όμως, η αλλαγή πηγάζει από εσάς. Είναι παράδοξο ίσως, αλλά έχει αποδειχτεί ότι γυναίκες που κατάφεραν να αλλάξουν οι ίδιες προς το καλύτερο, πραγματοποιώντας κάποια από τα όνειρά, τους στόχους και τις φιλοδοξίες τους, είναι πιο ευτυχισμένες στη σχέση τους.

Η λύση: Βάλτε όλες σας τις δυνάμεις ώστε να γίνετε ο καλύτερος σας εαυτός, κι αφήστε το στο χέρι του να προσπαθήσει να γίνει κι εκείνος ακόμη καλύτερος. Δεν το κάνετε για χάρη του. Ούτε εκείνος για χάρη σας, όμως μαζί, βαδίζετε προς μια υπέροχη αλλαγή.

4. Ζείτε παράλληλες ζωές: Αν η σχέση σας δεν σας ευχαριστεί πια, τότε μια παράλληλη σχέση είναι ό, τι χειρότερο. Να θυμάστε πως κανείς δεν θέλει να είναι το «τρίτο πρόσωπο» στη ζωή σας και πως αργά ή γρήγορα θα κληθείτε να αποφασίσετε, ρισκάροντας βεβαίως να χάσετε τα πάντα.

Η λύση:  Αντί να ψάχνετε «δεκανίκι» για όλα όσα λείπουν στη σχέση σας, μάθετε να τα διεκδικείτε σωστά. Αν ο άνθρωπος με τον οποίο ζείτε, δεν είναι διατεθειμένος να σας τα δώσει, τότε δεν έχετε κανένα λόγο να μένετε μαζί του.

5. «Κολλάτε» συνεχώς στα λάθη: Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, όταν βλέπετε τη συμπεριφορά του αγαπημένου σας μέσα από μεγεθυντικό φακό αρνητισμού. Ο εγκέφαλός μας είναι εκπληκτικό εργαλείο και τις περισσότερες φορές μας βοηθά να δούμε τα πράγματα όπως εμείς θέλουμε, οπότε αν έχουμε μονίμως αρνητική εικόνα για το σύντροφό μας, έτσι θα τον χαρακτηρίζουμε κιόλας, αρνητικά.

Η λύση:  Επικεντρωθείτε στα θετικά που σας χαρίζει αυτός ο άνθρωπος. Τι κι αν αρνείται πεισματικά να βάλει σκούπα ή ξεχνά συστηματικά το καπάκι της τουαλέτας επάνω, αν είναι ο μόνος που ξέρει να σας κάνει να γελάτε μέχρι δακρύων και να σας χαλαρώνει με μια ζεστή αγκαλιά στο τέλος μιας κουραστικής μέρας;

Επιμέλεια: ΜΑΡΙΛΙΝΑ ΜΠΑΚΟΥΡΗ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή