Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες;

Πόσο αποτελεσματική είναι η δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες;

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δίαιτες που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες ή αποκλείουν εντελώς τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές για γρήγορα απώλεια κιλών. Πόσο αποτελεσματικές είναι όμως μακροπρόθεσμα και πόσο καλό κάνουν τελικά στην υγεία μας; Όταν αποκλείουμε από τη διατροφή μας μια ολόκληρη κατηγορία τροφών μπορεί να αποφεύγουμε τις θερμίδες τους αλλά ταυτόχρονα αποκλείουμε από τη διατροφή μας σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μια διατροφή χωρίς μακαρόνια, ψωμί, πατάτες ή ρύζι σίγουρα μειώνει τις θερμίδες που καταναλώνουμε ημερησίως αφού εκτός από τα βασικά γεύματα που είναι χαμηλοθερμιδικά αποφεύγουμε και τα παχυντικά σνακ αλλά και τα μεγάλα γεύματα. Από την άλλη, όμως, μια τέτοια δίαιτα είναι δύσκολο να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.  Η δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες στηρίζεται στο γεγονός ότι από την μία καταναλώνουμε περισσότερες πρωτεΐνες και λιπαρά και από την άλλη ελέγχουμε το επίπεδο των σακχάρων στο αίμα. Αν δηλαδή καταναλώσουμε λίγους ή καθόλου υδατάνθρακες δεν θα ανέβουν τα επίπεδα του σακχάρου, δεν θα απελευθερωθεί ινσουλίνη που μειώνει τη διαδικασία διάσπασης του λίπους και δεν θα χάσουμε βάρος. Έτσι χωρίς τους υδατάνθρακες και την ενέργειά τους, ο οργανισμός αναγκάζεται να κάψει λίπος.

Πόσο όμως μπορεί να κρατήσει μια τέτοια διατροφή; Μπορεί τα αποτελέσματα να είναι θεαματικά αφού τις πρώτες εβδομάδες χάνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών, όμως γρήγορα ο ρυθμός με τον οποίο χάνουμε κιλά επιβραδύνεται ενώ ταυτόχρονα είναι πιθανό να πάρουμε πάλι τα χαμένα κιλά πιο εύκολα. Όταν αποκλείουμε μια ολόκληρη κατηγορία τροφίμων, όχι μόνο κάνουμε τη δίαιτα πιο δύσκολη αφού εύκολα μπορεί να την χαλάσουμε, αλλά αποκλείουμε και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Εκτός από την ενέργεια που μας δίνουν οι υδατάνθρακες χάνουμε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά αλλά και ασβέστιο. Τα τρόφιμα ολικής άλεσης είναι πλούσιες πηγές φυτικών ινών, τα γαλακτοκομικά παρέχουν στον οργανισμό το ασβέστιο που χρειαζόμαστε καθημερινά ενώ τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας. Προτιμήστε, λοιπόν, μια ισορροπημένη διατροφή που θα σας δώσει όλα τα συστατικά που χρειάζεστε χωρίς να δημιουργεί στερήσεις, ώστε να μπορέσετε να χάσετε κιλά αλλά και να είστε υγιείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή