H Gillian Anderson μετά το X-Files

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Gillian Anderson έγινε γνωστή μέσα από τον ρόλο της ως Dana Scully, την δημοφιλή τηλεοπτική πράκτορα του FBI που ερευνούσε υπερφυσικά φαινόμενα μαζί με τον συνεργάτη της Fox Mulder στην σειρά ‘The X-Files’. Είκοσι χρόνια μετά, η αμερικανίδα με βρετανικές, ιρλανδικές και γερμανικές ρίζες ηθοποιός μιλάει στην εφημερίδα Guardian για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα 9 χρόνια που διήρκεσε η σειρά, για την προσωπική της ζωή αλλά και τις επιλογές που έκανε στην καριέρα της. Η σταρ είχε ψηφιστεί το 1996 ως η πιο σέξι γυναίκα στον κόσμο, όμως η ίδια απέπνεε κάτι παραπάνω από γοητεία: Η μεταμόρφωση της από μια επαναστατημένη έφηβη που άκουγε πανκ μουσική σε μια γυναίκα που είχε εμμονές με τον έλεγχο και μια σταρ που αποκάλυψε ότι είχε ερωτικές σχέσεις τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες, διαμόρφωσαν ένα πολύπλοκο δημόσιο προφίλ μιας ηθοποιού που είναι ταλαντούχα αλλά και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ως άνθρωπος.

Μετά το X-Files και τις δύο κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες στην τηλεοπτική σειρά, η Anderson υποδύθηκε ποικίλους ρόλους που ανέδειξαν το ταλέντο της. Η Lady Dedlock στο Bleak House, η Lily Bart στο The House of Mirth, η Miss Havisham στο Great Expectations του BBC αλλά και η Mrs Castaway στο The Crimson Petal and the White υπήρξαν ρόλοι που έδειξαν την αγάπη της για την κλασική λογοτεχνία, ενώ οι πρόσφατοι ρόλοι της στη δημοφιλή, δραματική σειρά The Fall αλλά και στην θεατρική παραγωγή A Streetcar Named Desire στο λονδρέζικο Young Vic, ανέδειξαν το ταλέντο της και την ευχέρεια της να υποδύεται διαφορετικούς ρόλους.  Η πορεία της 46χρονης ηθοποιού στην υποκριτική δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις.  Μπορεί να κατάφερε να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της πράκτορα Scully σε ηλικία μόλις 24 ετών, όμως δύο χρόνια μετά έμεινε έγκυος ενώ οι σχέσεις της με τον ηθοποιό David Duchovny πέρασαν από πολλές φουρτούνες: «Έμεινα έγκυος και ήμουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ‘ο κακός’. Πάχυνα και προσπαθούσα να θηλάσω ενώ δούλευα πάρα πολλές ώρες», είπε η Anderson στην πρόσφατη συνέντευξή της ενώ αποκάλυψε για τον συμπρωταγωνιστή της πως «υπήρχαν περίοδοι που μισούσαμε ο ένας τον άλλο. Το μίσος είναι δυνατή λέξη. Δεν μιλούσαμε για καιρό. Ήταν μια έντονη κατάσταση και ήμασταν και οι δύο δύσκολοι χαρακτήρες». Όπως εξηγεί πλέον διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ηθοποιό και μάλιστα είναι «πιο κοντά από ποτέ».

Η Gillian έχει τρία παιδιά, μια κόρη από τον πρώτο της γάμο με τον βοηθό καλλιτεχνικό διευθυντή των 'X-Files', Clyde Klotz, και δύο γιους με τον πρώην σύντροφό της Mark Griffiths. Το 2012 η ηθοποιός αποκάλυψε ότι είχε στο παρελθόν σχέσεις τόσο με άντρες όσο και με γυναίκες όταν η πρώην σύντροφος της πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. «Υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί που δεν αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις γιατί ξέρουν ότι αν παραδεχτούν ότι είναι ομοφυλόφιλοι, θα τελειώσει η καριέρα τους. Ισχύει αυτό. Υπάρχει αρκετή προκατάληψη και η καριέρα τους σίγουρα θα έπαιρνε διαφορετική πορεία. Δεν λέω ότι έχουν δίκιο που δεν το αποκαλύπτουν απλά λέω ότι το καταλαβαίνω. Απλά προστατεύουν τον εαυτό τους». Η ίδια πάντως δεν δίστασε να μιλήσει για την δική τους προσωπική ζωή αλλά και τα εφηβικά της χρόνια. Πέρασε μια περίοδο όπου «έκανα ναρκωτικά, πήγαινα σε συναυλίες και έφευγα από το σπίτι για να κάνω όλα αυτά που κάνουν οι έφηβοι όταν επαναστατούν».  Αυτή η περίοδος, όμως, δεν ήταν και η πιο δύσκολη για την οικογένειά της. Ο αδερφός της έχασε την μάχη με τη ζωή μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο στον εγκέφαλο, ένα πένθος που έφερε πιο κοντά όλη την οικογένεια: «Επειδή ήταν αυτός που ήταν και υπήρξε Βουδιστής δημιούργησε μια ασυνήθιστη εμπειρία για όλους εμάς, επειδή είχε δεχτεί τον θάνατο. Έζησε τα τελευταία χρόνια τα ζωής του με αξιοπρέπεια και ένωσε όλη την οικογένεια. Ποτέ δεν παραπονέθηκε. Εγώ παρόλο που έχω μια τάση στον Βουδισμό, νομίζω ότι θα λυπόμουν τον εαυτό μου όλη την ώρα».

Η ηθοποιός που εδώ και 13 χρόνια μένει στο Λονδίνο, υπήρξε μανιακή με τον έλεγχο. Όπως περιγράφει «επειδή είχα λιγοστό χρόνο και ήμουν νέα μητέρα, απέκτησα διάφορες εμμονές. Όταν είχα λίγο ελεύθερο χρόνο θα έβρισκα χιλιάδες πράγματα να κάνω για να το εκμεταλλευτώ. Επέστρεφα σπίτι στις 3 τα ξημερώματα και θα έβαφα τους τοίχους γιατί τότε είχα προγραμματίσει να το κάνω». Πλέον η Anderson δεν αισθάνεται ότι είναι τόσο ‘control freak’: «Είμαι αλλά είμαι μεγάλη πια και έχω συναίσθηση ότι το κάνω. Εξάλλου, πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε μένα επειδή θέλω να ελέγχω τα πάντα και να τα φροντίζω όλα». Η Gillian Anderson αυτή την περίοδο προτιμά να μην έχει κάποια σχέση στη ζωή της αλλά απολαμβάνει την μητρότητα και την επιτυχία που έχει κερδίσει μέσα από την επαγγελματική της πορεία. Εκτός από το ‘The Fall’που την σύστησε ξανά στο ευρύ τηλεοπτικό κοινό ως ντετέκτιβ στο πλευρό του ‘δολοφόνου’ Jamie Dornan, η Anderson πρωταγωνιστεί και στην μικρή μήκους ταινία που επίσης σκηνοθέτησε με τίτλο ‘The Departure’, παραγωγής του λονδρέζικου  Young Vic.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή