ΣΤΙΛ

Πότε μια σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη;

Πότε μια σχέση οδηγεί στην κατάθλιψη;

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Susan Heitler η κατάθλιψη δημιουργεί αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό μας, τους άλλους και το μέλλον. Μια σχέση που μας κάνει να αισθανόμαστε ‘ανήμποροι’ είτε λόγω της συμπεριφοράς του συντρόφου μας είτε εξαιτίας ενός συγκεκριμένου προβλήματος που έχει προκύψει, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη. Αν αισθάνεστε ότι η διάθεσή σας δεν είναι καλή και ότι κάνετε συνέχεια αρνητικές σκέψεις, παρατηρήστε τα ακόλουθα 6 σημάδια στη σχέση που έχετε με τον σύντροφό σας για να συνειδητοποιήσετε αν είναι η σχέση σας αυτή που σας οδηγεί στην κατάθλιψη:

1. Ο σύντροφός σας κριτικάρει κάθε σας κίνηση: «Δεν θα έπρεπε να αγοράσεις αυτά τα παπούτσια» ή «δεν μου αρέσουν τα μαλλιά σου». Μπορεί απλά να σας λέει τη γνώμη του ή να προσπαθεί να εκφράσει την αντίθεσή του σε κάτι που κάνατε, αν όμως αυτό γίνεται καθημερινά και χωρίς να δικαιολογεί τις απόψεις του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Ένας επικριτικός σύντροφος μπορεί να μας κάνει να αισθανόμαστε απογοητευμένες από τον εαυτό μας και επιρρεπείς συναισθηματικά.

2. Έχει τον έλεγχο: Θέλει να ελέγχει κάθε σας κίνηση, σας λέει τι να κάνετε και αισθάνεστε ότι ‘σας εξουσιάζει’ σαν να ήταν γονιός. Τέτοιες συμπεριφορές μας κάνουν να αισθανόμαστε αποθάρρυνση, εκνευρισμό και αδυναμία να πάρουμε αποφάσεις.

3. Ο σύντροφός σας έχει κατάθλιψη: Μπορεί η κατάθλιψη να είναι ‘μεταδοτική’; Όταν κάποιος έχει κατάθλιψη τείνει να βλέπει τον κόσμο με ‘μαύρα γυαλιά’ και εύκολα μπορεί να πείσει και τον σύντροφό του για τις απαισιόδοξες απόψεις του.

4. Ο σύντροφός σας είναι ευερέθιστος: Ο θυμός και ο εκνευρισμός εκπέμπουν αρνητική ενέργεια. Τα τοξικά συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν στην κατάθλιψη όσους τα βιώνουν καθημερινά.

5. Βίαιη σχέση: Τόσο η λεκτική βία όσο και η σωματική μπορεί να οδηγήσει στη κατάθλιψη και δεν μπορεί να είναι μέρος μιας υγιούς σχέσης.

6. Είστε στη σχέση… μόνη σας: Όταν ο σύντροφός σας δεν ενδιαφέρεται για τη σχέση σας, δεν προσπαθεί να την εξελίξει και λειτουργεί σαν να ήταν μόνος του, τότε μπορεί να σας προκαλέσει εκνευρισμό αλλά και θυμό. Πριν οδηγηθείτε στην κατάθλιψη αναρωτηθείτε αν η σχέση σας είναι μια υγιής σχέση ανάμεσα σε δύο ευτυχισμένους ενήλικες.