Meryl Streep: «Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να είμαι ο Tom Sawyer»

Meryl Streep: «Όταν ήμουν μικρή, ήθελα να είμαι ο Tom Sawyer»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τις όμορφες πριγκίπισσες των παιδικών παραμυθιών που περίμεναν τον γοητευτικό πρίγκιπα να έρθει να τις σώσει, πόσες δυναμικές ηρωίδες υπάρχουν στην λογοτεχνία, στην ιστορία, στην κουλτούρα μας; Η Meryl Streep βρέθηκε στο πάνελ του‘2015 Women in the World Summit’ μαζί με την σκηνοθέτιδα Ava DuVernay και την δημοσιογράφο και σκηνοθέτιδα Sharmeen Obaid-Chinoy, για να συζητήσει με τον δημοφιλή παρουσιαστή Jon Stewart για τον ρόλο των γυναικών στο Hollywood. Όπως είπε η βραβευμένη ηθοποιός, οι ήρωες με τους οποίους μεγαλώσαμε οι περισσότεροι ήταν άντρες για αυτό το κοινό και οι συντελεστές δεν είναι ακόμα το ίδιο εξοικειωμένοι με γυναικείους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«Οι γυναίκες που είναι σκηνοθέτιδες δυσκολεύτηκαν πολύ να επιβιώσουν στον χώρο μας. Και έχουν βασιστεί πολύ στην φαντασία. Αυτή η διαδικασία ταύτισης (σ.σ. με έναν ήρωα) που οι γυναίκες βιώνουν από τότε που ήταν μικρές (γινόταν γιατί) διαβάζαμε λογοτεχνία και ιστορία και όλα είχαν να κάνουν με αγόρια. Αισθάνομαι περισσότερο κοντά στον Peter Pan παρά στην Tinker Bell ή την Wendy. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να είμαι ο Tom Sawyer και όχι η Becky», εξήγησε η Streep κατηγορώντας την ‘ιστορία’ που πάντα ευνοούσε τους άντρες.

Εξάλλου, η ηθοποιός που έχει καταφέρει να βραβευτεί πολλές φορές για τους πολύπλοκους και ενδιαφέροντες γυναικείους χαρακτήρες που έχει υποδυθεί, γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί της στην βιομηχανία του κινηματογράφου. Όπως είπε είναι δύσκολο για αυτήν ως ηθοποιός να υποδύεται ένα ρόλο έτσι ώστε «οι άντρες στο κοινό να αισθάνονται ότι ξέρουν πως νιώθω εγώ»  ενώ και τα στούντιο του Hollywood γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι για τους άντρες να μπαίνουν στη θέση των πρωταγωνιστριών.

Η Streep που θα υποδυθεί την σημαντική, βρετανίδα ακτιβίστρια Emmeline PankHurt στην επερχόμενη ταινία της ‘Suffragette’ μάλιστα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «έχουμε συνηθίσει να ταυτιζόμαστε τόσο πολύ με ένα πρωταγωνιστή σε ταινίες με πλοκές που περιστρέφονται γύρω από αντρικούς χαρακτήρες» γιατί οι γυναίκες «αυτό κάναμε όλη μας τη ζωή». Η δήλωση της ηθοποιού, μάλιστα, ακολούθησε την έρευνα που έγινε από το ‘Center for the Study of Women in Television and Film’ του πανεπιστημίου του San Diego που συμπέρανε ότι μόλις το 12% των πρωταγωνιστών στις ταινίες που παράγει το Hollywood είναι γυναίκες, ενώ ταινίες όπως το ‘The Hunger Games’, το ‘Gone Girl’ αλλά και το ‘Maleficent’ με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες σε πρωταγωνιστικό ρόλο ήταν ανάμεσα στις πιο μεγάλες, εμπορικές επιτυχίες της χρονιάς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή