Η μόδα στην οθόνη

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σουρεαλιστικός κινηματογράφος, ταινίες τρόμου, τηλεοπτικές σειρές και μόδα. Αυτά είναι τα βασικά συστατικά του προγράμματος εκδηλώσεων «ΜΟΔΑ ΚΑΙ. Κινηματογράφος» που παρουσιάζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 23 και 24 Μαΐου 2015. Κι αν ο γενικός τίτλος  παραπέμπει βασικά στη μεγάλη οθόνη, η δεύτερη μέρα εστιάζει στη μικρή, μέσα από σίριαλ που έχουν γράψει ιστορία.

«Μόδα δεν είναι μόνο το νυφικό της Amal», επισήμανε σε συνέντευξή της στη ΓΥΝΑΙΚΑ η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Στέγης. «Δεν αγνοούμε βέβαια την pop κουλτούρα, κυκλοφορούμε εκεί έξω, ξέρουμε τι συμβαίνει, αλλά μας ενδιαφέρει το κομμάτι της μόδας ως όχημα που απελευθερώνει την φαντασία στην καθημερινότητα, ως στοιχείο που βρίσκεται κοντά σε κάτι εξαιρετικά δικό μας: στο σώμα μας. Θα θέλαμε λοιπόν να απενεχοποιήσουμε τη μόδα από τη μονολιθική της πρόσληψη ως συνταγή καλού γούστου».

Η μόδα στην οθόνη-1

Φωτογραφία από την ταινία «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ»

Σε σχεδιασμό της ίδιας και επιμέλεια των Double Decker (Μελίτα Σκαμνάκη και Wilhem Finger), το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ενδιαφέρουσα σειρά συζητήσεων με επαγγελματίες του χώρου και συντονιστή τον Ian Peacock, βραβευμένο ραδιοφωνικό παραγωγό του BBC και συγγραφέα. Η σχέση κοστουμιών, εξουσίας και συμβολισμών στον υπερρεαλιστικό κινηματογράφο, η σημασία της «αρνητικής» κινηματογραφικής γκαρνταρόμπας στις ταινίες τρόμου, η θέση του ενδυματολόγου και το ρούχο ως στοιχείο της γυναικείας ενδυνάμωσης είναι θέματα που θα τεθούν στις ωριαίες αυτές συνομιλίες στη Μικρή Σκηνή.

Επί της οθόνης, θα προβληθούν ταινίες όπως «Η ωραία της ημέρας», του Luis Buñuel, «Πέρυσι στο Μαρίενμπαντ», του Alain Resnais, «Το μωρό της Ρόζμαρυ», του Roman Polanski, και επεισόδια από τις τηλεοπτικές σειρές «Ντάλλας», «House of Cards», «Οι εκδικητές» και «Οι Άγγελοι του Τσάρλυ».

Πληροφορίες και εισιτήρια στο http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1930

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή