Η μοναδική Lily Tomlin στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο

Η μοναδική Lily Tomlin στον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεννημένη το 1939, η Lily Tomlin έχει προσφέρει έμπνευση, αυθεντικότητα και ταλέντο κατά τη διάρκεια της 50χρονης καριέρας της. Στα 76 της χρόνια, η ηθοποιός πήρε τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο στην indie ταινία ‘Grandma’ που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ Tribeca ενώ συμπρωταγωνιστεί με την καλή της φίλη, Jane Fonda, στην τηλεοπτική σειρά ‘Grace and Frankie’. Η απλότητα με την οποία υποδύεται τους χαρακτήρες της, η διαύγεια στην τεχνική και ο τρόπος που εκφράζεται, την έχουν αναδείξει σε μία από τις πιο ταλαντούχες ηθοποιούς της γενιάς της που δεν δημιουργεί, όπως παρατηρεί ο κριτικός θεάτρου και συγγραφέας, Hilton Als,  απλά πορτρέτα ανθρώπων αλλά τονίζει τις χαρακτηριστικές διαφορές που πλάθουν ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

«Έπιασα δουλειά σαν σερβιτόρα» λέει η Tomlin στη συνέντευξη που έδωσε στον Als και το περιοδικό Interview, περιγράφοντας την εποχή που έφυγε από το Detroit και μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. «Είχα επίσης μια δουλειά ως βοηθός λογιστή. Σηκωνόμουν κάθε Κυριακή στις 6 το πρωί για να φάω πρωινό στο Howard Johnson’s.Μετά μετακόμισα. Ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που μου συνέβησαν όταν έμενα εκεί ήταν το μπλε παλτό με πολλά στρώματα που αγόρασα, ένα μπλε κουκλίστικο φόρεμα και ένα ζευγάρι Ferragamo παπούτσια». Η ηθοποιός είχε πάντα καλό γούστο παρόλο που όπως λέει «δεν μπορούσα ποτέ να φορέσω ψηλοτάκουνα. Πολλά χρόνια υπέφερα προσπαθώντας να φορέσω ψηλοτάκουνες γόβες και παλιότερα δεν υπήρχαν πολλές εναλλακτικές».

Την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στο comedy club ‘Improv’ ήθελε να εντυπωσιάσει. Όπως λέει χαρακτηριστικά «Φόρεσα ένα βελούδινο μπλε φόρεμα, μια λευκή γούνα και γόβες με λουράκια. Πήρα το μετρό γιατί ήξερα ότι οι λιμουζίνες ήταν σταθμευμένες μπροστά στα θέατρα όσο περίμεναν τους επιβάτες να βγουν από την παράσταση. Έδωσα σε ένα οδηγό 5 δολάρια και του είπα να με πάει στο ‘Improv’ και να με περιμένει». Η ηθοποιός ήξερε πώς να εντυπωσιάζει για αυτό γρήγορα, το 1969, κατάφερε να συμμετάσχει στο Laugh-In και να γίνει comedy icon. Ακολούθησε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ για τον ρόλο της στο ‘Nashville’ του Robert Altman αλλά και ο ρόλος –σταθμός στην καριέρα της στην ταινία ‘Nine to Five’.  

Σε μια εποχή που το Hollywood δεν χαρίζεται στις καλλιτέχνιδες που έχουν περάσει κάποια ηλικία, η Lily κατάφερε να πάρει τον πρώτο της πρωταγωνιστικό ρόλο, να βραβευτεί με το Kennedy Center Honor, αλλά και να θεωρείται πρωτοπόρος του ομοφυλοφιλικού κινήματος. Η ηθοποιός δεν φοβάται να μιλήσει ανοιχτά για τις σεξουαλικές της προτιμήσεις αλλά και να υποδυθεί ένα ρόλο-ταμπού για την κινηματογραφική βιομηχανία. To ‘Grandma’ αγγίζει το θέμα της ομοφυλοφιλίας αλλά των εκτρώσεων και όπως λέει η ηθοποιός στην πρόσφατη συνέντευξή της στο ‘The DailyBeast’ «η πλοκή είναι ενδιαφέρουσα και πολύ σημαντική. Παρυσιάζει τρεις γενιές γυναικών και το γεγονός ότι τα προβλήματα που είχαν οι άνθρωποι στο παρελθόν ακόμα απασχολούν». Όσο για το γεγονός ότι πρόκειται για τον πρώτο πρωταγωνιστικό ρόλο, σχολίασε: «Είχα συμπρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά αυτή είναι η πρώτη ταινία στην οποία είμαι πρωταγωνίστρια. Εμφανίστηκε το όνομά μου μόνο του στην οθόνη; Δεν θυμάμαι, δεν πρόσεχα γιατί ήμουν αγχωμένη».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή