Παιδικές φοβίες και άγχος: Πρόληψη και αντιμετώπιση

Παιδικές φοβίες και άγχος: Πρόληψη και αντιμετώπιση

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που ‘κληροδοτούμε’ στα παιδιά μας, όπως τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή η φωνή, και κάποια άλλα που τα ‘μεταφέρουμε’ μέσω της συμπεριφοράς μας. Το άγχος και κάποιες φοβίες μας, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές του King’s College του Λονδίνου στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Americal Journal of Psychiatry, δεν επηρεάζονται από γονιδιακούς παράγοντες αλλά από μια συγκεκριμένη γονική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες ερεύνησαν 900 δίδυμα αδέρφια και τα παιδιά τους και ανακάλυψαν ότι τα παιδιά είχαν περισσότερα κοινά με τους γονείς τους παρά με τα αδέρφια των γονιών τους. Τα γονίδια, δηλαδή, δεν παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στη συμπεριφορά που θα εκδηλώσει ένα παιδί. Αντίθετα, αν ένας γονιός έχει φοβίες ή άγχος και το εκφράζει στο παιδί του, τότε είναι πιθανό και το ίδιο το παιδί να εκδηλώσει παρόμοια συναισθήματα.

«Αυτό που πρέπει να κάνομε» εξηγεί η Thalia Eley, επικεφαλής της έρευνας, «είναι να δώσουμε στο παιδί την δυνατότητα να αντιμετωπίσει προκλήσεις και καθήκοντα που είναι κατάλληλα για την ηλικία του και το επίπεδο του φόβου του, έτσι ώστε να έχει την ευκαιρία να μάθει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή