Maria Piana: Double Act

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθαίνοντας κανείς την ιστορία της Μαρίας, μπορεί να υποθέσει ότι πρόκειται για σενάριο ταινίας. Αυτή την εντύπωση σου δίνει μια Ελληνίδα λέκτορας οδοντιατρικής η οποία ζει στο Λονδίνο και εξασκεί το πρωί το επάγγελμά της, ενώ το βράδυ αποσύρεται στο εργαστήριο για να σφυρηλατήσει μεταλλικές δημιουργίες που επιλέγουν να φορούν γυναίκες όπως η Lady Gaga, η Beyonce και η Joan Smalls. «Ξεκίνησα με σπουδές στην Οδοντιατρική Αθηνών και συνέχισα στην Αγγλία με μεταπτυχιακό στο Queen Mary. Το κόσμημα ήρθε στη ζωή μου πριν από πέντε περίπου χρόνια, όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω κάποια short courses στο London College of Fashion. Οι γνώσεις που πήρα με οδήγησαν σε ένα ακόμα πτυχίο, αυτήν τη φορά πάνω στο κόσμημα, από το London Metropolitan. Από τότε εξασκώ και τα δύο επαγγέλματα. Όλα για μένα πλέον γίνονται παράλληλα». Δυο συλλογές το χρόνο, άλλωστε, είναι αρκετές για να καταλαμβάνουν μεγάλο κομμάτι από την καθημερινότητά της.

Maria Piana: Double Act-1

Ακολουθώντας έναν πιο αντισυμβατικό δρόμο στο χώρο του κοσμήματος, η ίδια αντιμετωπίζει κάθε συλλογή της ως μια ακόμα εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη γυναικεία φιγούρα και τη γλυπτική. «Όταν έκανα έρευνα για την πρώτη συλλογή μου, ανακάλυψα στην ενδυνάμωση της γυναίκας μια τεράστια πηγή έμπνευσης, η οποία έκτοτε με ακολουθεί». Έτσι δικαιολογείται και η λατρεία της στα κοσμήματα που πιάνουν στον καρπό, τα οποία αποτελούν πλέον σήμα κατατεθέν των σειρών της. «Πιστεύω ότι το κόσμημα είναι μια ένδειξη δύναμης, και για μένα τα wrist pieces μεταφέρουν συμβολικά αυτό το μήνυμα».

Maria Piana: Double Act-2

Οι συλλογές  Oscillatus S/S '15  και Gradus FW '15.

Φέτος, ωστόσο, η συλλογή της για το Καλοκαίρι του 2015 επικεντρώνεται στα δαχτυλίδια. «Λέγεται Oscillatus και είναι η έκτη κατά σειρά συλλογή μου. Ξεκίνησε ως μια απεικόνιση ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, στα οποία θέλησα να δώσω τρισδιάστατη μορφή. Στην ίδια φιλοσοφία κινείται και η χειμερινή μου συλλογή για το ’15, που έχει ως σημείο αναφοράς τα σκαλοπάτια και τις περιστροφές που κάνουν οι κυλιόμενες σκάλες». Παρατηρώντας κανείς τις συλλογές της Ελληνίδας σχεδιάστριας θα διακρίνει το έντονο αρχιτεκτονικό στοιχείο, με τις πτυχώσεις, τις γεωμετρίες και τις άκαμπτες καμπύλες που δημιουργούν τα υλικά που δουλεύει. «Προσπαθώ να δημιουργώ κοσμήματα που έχουν σχεδιαστικό ενδιαφέρον και είναι παράλληλα φορέσιμα». Η ίδια παραδέχεται πως η οδοντιατρική και η τέχνη του κοσμήματος δεν έχουν τόσο μεγάλη απόκλιση. «Πρόκειται για διαδικασίες παραπλήσιες. Στην οδοντιατρική είναι απαραίτητο ο γιατρός να έχει καλό χέρι. Το ίδιο ισχύει για το κόσμημα. Απαιτείται δεξιοτεχνία για τις διάφορες εργασίες που γίνονται χειρωνακτικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί συνάδελφοί μου οδοντίατροι ασχολούνται με αυτό».

Το πάθος της Μαρίας για δημιουργία τη φέρνει τον τελευταίο καιρό σε ένα μεγάλο δίλημμα – την επιστροφή στην Ελλάδα. «Στην Αγγλία υπάρχει ωράριο και μια ποιότητα στην καθημερινότητα. Μεγαλώνοντας, όμως, εκτιμάς την οικογένεια και τους δικούς σου ανθρώπους. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα έχει τεράστια παράδοση στο κόσμημα και αυτό πλέον γίνεται γνωστό και εκτιμάται στο εξωτερικό. Οπότε, ναι, λέω να γυρίσω».

― Οι συλλογές της Maria Piana είναι διαθέσιμες online στο grey-book.com και στα καταστήματα Show Room by Al Giga στη Μύκονο και Maison 56 στη Λάρισα. Σύντομα θα έχει e-shop και στην ιστοσελίδα Mariapiana.com

 Photo ΠΑΝΟΣ ΔΑΒΙΟΣ (D-TALES)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT