Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν η Sigourney Weaver σπούδαζε υποκριτική, οι καθηγητές της τής ανέθεταν μόνο ρόλους εκδιδόμενων γυναικών ή ηλικιωμένων γυναικών. Μετά το ‘Alien’ του Ridley Scott η ηθοποιός απέδειξε ότι οι γυναίκες δεν προσφέρουν στην κινηματογραφική βιομηχανία μόνο την λάμψη της εξωτερικής τους εμφάνισης υποδυόμενες βοηθητικούς ρόλους στον αντρικό πρωταγωνιστικό ρόλο.  Η υποψηφιότητά της για Όσκαρ για τον ρόλο της Ellen Ripley έφερε στο προσκήνιο τρία genres ταινιών, τις ταινίες δράσης, τα θρίλερ και τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που απέκτησαν την αναγνώριση της Ακαδημίας αλλά και του κοινού. Το Hollywood πάντα ‘φυλούσε’ τους καλύτερους ρόλους για τους άντρες, πιστό στην αντίληψη ότι το κοινό ταυτίζεται περισσότερο με τους αντρικούς ρόλους, όμως οι γυναίκες του χώρου έχουν αποδείξει ουκ ολίγες φορές, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Vanity Fair, ότι μπορούν να γεμίσουν τις κινηματογραφικές αίθουσες ακόμα κι όταν υποδύονται ρόλους που αρχικά είχαν γραφτεί για άντρες.

Rosalind Russell- «His Girl Friday» (Ξαναπαντρεύομαι τη Γυναίκα μου, 1940)

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία-1

Η κλασική ταινία του Howard Hawks, αρχικά αφορούσε τη σχέση ενός ρεπόρτερ και του αρχισυντάκτη του. Όμως, η πλοκή άλλαξε εντελώς όταν οι σεναριογράφοι μετέτρεψαν την επαγγελματική σχέση σε ερωτική. Η Hildy Johnson είναι η πρώην γυναίκα του εκδότη της εφημερίδας που εργάζεται το ίδιο σκληρά με τους άντρες συναδέλφους της, κάνοντας τον ρόλο που υποδύθηκε η Rosalind Russell έναν από τους πιο ‘προχωρημένους’ της εποχής.

Sigourney Weaver-«Alien» (1979)

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία-2

Ο σκηνοθέτης Ridley Scott αποφάσισε να κάνει τον πρωταγωνιστή του… γυναίκα για να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για το ‘Alien’. «Τι θα λέγατε εάν ο Ripley ήταν γυναίκα; Θα ήταν η τελευταία που θα περιμένατε ότι θα επιβιώσει. Είναι όμορφη» είχε πει κάνοντας την Ellen Ripley την πιο ξεχωριστή ηρωίδα της μεγάλης οθόνης (μαζί με την Jamie Lee Curtis στο Halloween) σε μια ταινία που προοριζόταν για άντρες με μύες και τόλμη. Η Sigourney Weaver ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες ηθοποιούς που υποδύθηκε ένα γυναικείο χαρακτήρα που δεν καθορίζεται από τους άντρες που την πλαισιώνουν ή τη σχέση που έχει μαζί τους, όπως είχε γράψει το περιοδικό Entertainment Weekly.

Jodie Foster – «Flightplan» (Σχέδιο Πτήσης, 2005)

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία-3

Η Jodie Foster υποδύεται στo ‘Flightplan’ μια μητέρα που ψάχνει την κόρη της κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Ο σκηνοθέτης Robert Scwentke, όμως, αρχικά ήθελε τον Sean Penn στον πρωταγωνιστικό ρόλο: «Όταν έχεις ένα άντρα πρωταγωνιστή υπάρχει μια συγκεκριμένη εικονογραφία που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Όταν περπατάει σε μια άδεια λεωφόρο το βράδυ και το παλτό του ανεμίζει τότε σκέφτεσαι ότι είναι μοναχικός. Αλλά όταν έχεις μια γυναίκα απλά αναρωτιέσαι «Τι κάνει μόνη της στο δρόμο στις 3 τα ξημερώματα;»

Grace Jones- «Conan the Destroyer» (1984)

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία-4

Η Zula αρχικά ήταν ένα άντρας πολεμιστής και ο τελευταίος της φυλής του. Ο ρόλος έγινε γυναικείος και η Grace Jones, διάσημη τη δεκαετία του ’80 για το ανδρόγυνο look της και την ομορφιά της υποδύθηκε τον ρόλο με μεγάλη επιτυχία.

Angelina Jolie – «Salt» (2010)

Γυναικείοι ρόλοι που έγραψαν ιστορία-5

Ο ρόλος που υποδύθηκε η Angelina Jolie στο ‘Salt’ αρχικά προοριζόταν για τον Tom Cruise, αλλά όταν εκείνος αρνήθηκε, ο πρωταγωνιστής ‘Edwin Salt’ έγινε ‘Evelyn Salt’. Ο παραγωγός Lorenzo di Bonaventura είχε πει σε συνέντευξή του στους ‘Los Angeles Times’ πως αυτό διευκόλυνε την διανομή της ταινίας αφού «από επιχειρηματική άποψη ήταν καλύτερα.  Με το Mission Impossible, το Bourne και το Bond, θα ήταν η τέταρτη κατασκοπική ταινία με άντρα πρωταγωνιστή. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να κάνουμε  την πρώτη γυναίκα κατάσκοπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή