ΣΤΙΛ

Πώς να αντιμετωπίσετε τις φοβίες σας

pos-na-antimetopisete-tis-fovies-sas-2090296

Οι φοβίες αλλά και οι διαταραχές άγχους δυστυχώς είναι ένα κοινό πρόβλημα. Κάποιοι άνθρωποι τις παραβλέπουν αφού δεν επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά τους αλλά κάποιοι άλλοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Είτε φοβάστε τα μικρόβια είτε δεν μπορείτε να μιλήσετε μπροστά σε ένα μεγάλο ακροατήριο, η αμερικανίδα ψυχοθεραπεύτρια Amy Morin και συγγραφέας του βιβλίου 13 Things Mentally Strong People Don't Do, σε ένα άρθρο της στο ‘Psychology Today’ προτείνει 3 τρόπους για να ξεπεράσετε τις φοβίες σας:

1.Αντιμετωπίστε τη φοβία σας συστηματικά: Σύμφωνα με πολλές έρευνες, η ψυχοθεραπεία είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος για να θεραπεύσουμε τις διαταραχές του άγχους και τις φοβίες μας. Όπως λέει η Morin αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να καταπιανόμαστε με δραστηριότητες που μας αγχώνουν λίγο μέχρι να σταματήσουν να μας τρομάζουν. Έτσι θα ανεβαίνουμε σιγά-σιγά επίπεδα καταφέρνοντας να ξεπεράσουμε τη φοβία.

2.Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας: Όταν φανταζόμαστε ότι βιώνουμε μια κατάσταση που μας τρομάζει ή μας αγχώνει, εξοικειωνόμαστε περισσότερο με την πιθανότητα και μας κάνει περισσότερους δυνατούς σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε ανάλογο περιστατικό στην πραγματικότητα.

3.Ξεκινήστε θεραπεία: Πολλοί άνθρωποι δεν ζητούν επαγγελματική βοήθεια για τις φοβίες τους. Η Amy Morin πιστεύει ότι αυτοί οι άνθρωποι αφήνουν τις φοβίες τους να επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, την επαγγελματική τους και την κοινωνική τους ζωή, ενώ μια θεραπεία με ένα ειδικό θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά τους για πάντα.