Art Cool

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακοπές ίσον μη υποχρεωτικές δραστηριότητες. Ίσον αναψυχή, σωματική και ψυχική ανάπαυση, αναζήτηση, αλλαγή, ακόμα και αντίδοτο για όλα όσα πρέπει να ξεφορτωθούμε. Antidote είναι ο τίτλος της δεύτερης Mykonos Biennale, που προτείνει μια τρελή γιορτή συνειδητοποίησης: «Αν αφεθείς στο καθημερινό δηλητήριο, αν κοιμηθείς, είσαι χαμένος!» Περιλαμβάνει Kite Festival στη Φτελιά, με χαρταετούς-φόρο τιμής στον αέρα και τους ανεμόμυλους, έκθεση στο Δημοτικό Σχολείο, Κυνήγι Θησαυρού για 40 κουτιά που ταξίδεψαν προς καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και επέστρεψαν με το δικό τους έργο-αντίδοτο που κρύφτηκε στη Δήλο, και έκθεση των έργων στη Σχολή Καλών Τεχνών με απώτερο στόχο να βρεθεί πλωτός εκθεσιακός χώρος στο πέλαγος!

Art Cool-1

Φωτογραφία του Τάσου Βρεττού – Antidote, Μύκονος

Art Cool-2

Telescopical, του Ηλία Καφούρου  – Δυο Χωριά, Μύκονος

Art Cool-3

Φωτογραφία του Πλάτωνα Ριβέλλη  – Gallery Skoufa, Μύκονος

Κλασικές αξίες, οι πανοραμικές φωτογραφίες του Πλάτωνα Ριβέλλη από την ενότητα Μινιμαλισμός παρουσιάζονται στο ξενοδοχείο Grace Mykonos στον Άγιο Στέφανο (έως 30/06), ενώ στην Gallery Skoufa στη Χώρα έργα του γνωστού φωτογράφου παραμένουν σε διάλογο με τα ελληνικά τοπία του Απόστολου Χαντζάρα (έως 14/07). Τέλος Ιουνίου, πρεμιέρα για τα Δυο Χωριά, μια φιλόδοξη πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού που στεγάζεται στη Χώρα φιλοξενώντας μεταξύ άλλων εκθέσεις με έργα προσκεκλημένων καλλιτεχνών από την παραμονή τους στη Μύκονο.

Art Cool-4

Phenomenon, Ανάφη

Art Cool-5

Πρόγραμμα φιλοξενίας και έκθεση (11-19/07), το Phenomenon στην Ανάφη διοργανώνεται από τη Συλλογή Kerenidis Pepe. Στο εκθαμβωτικό φως του Απολλώνιου νησιού, που τα τελευταία χρόνια «συμπαραστάθηκε» στους λάτρεις των εναλλακτικών Κυκλάδων, οι Κώστας Μπασάνος, Alejandro Cesarco, Daniel Gustav Cramer, Detanico/Lain, Haris Epaminonda και Νίνα Παπακωνσταντίνου θα δημιουργήσουν έργα in situ. Τέχνη ως φακός που θολώνει το προφανές, αλλά αποκαλύπτει το αόρατο και δίνει πρόσβαση σε νέους κόσμους, τέχνη μέσα από το αισθητήριο σοκ του φωτός και της θάλασσας του Αιγαίου…

Art Cool-6

Αργυράδες, του Αdrian Ginsberg – Kέρκυρα

Στο Ιόνιο, στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης Κέρκυρας, μια διαφορετική εικόνα του νησιού αποκαλύπτεται μέσα από φωτογραφίες του Adrian Ginsberg. Η έκθεση Κέρκυρα – Η Άλλη Όψη δεν διαπραγματεύεται το προφανές. Οι εικόνες του Ginsberg είναι έντονες, ο τρόπος που κοιτά την παραδοσιακή ζωή φορτισμένος. Μια επιλογή από ένα εκτενέστατο αρχείο από τον ίδιο το φωτογράφο, που εδώ και χρόνια απαθανατίζει όψεις και αξίες της μη τουριστικής Κέρκυρας (έως 27/09).

Στο Ρέθυμνο, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης απλώθηκε και παρουσιάζει πέντε εκθέσεις εντός και εκτός μουσείου (έως 27/09). Στους χώρους του και στη Φορτέτζα, η μεγάλη έκθεση Flying over the Abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος, με έργα από τη Συλλογή Δασκαλόπουλου, συγκεντρώνει 36 διεθνείς καλλιτέχνες σε διάλογο μεταξύ τους και με την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη. Συγχρόνως, σε τρία σημεία της Φορτέτζας και στο Τζαμί Καρά Μουσά Πασά, τέσσερις καλλιτέχνες από την Κορέα αφήνουν το αποτύπωμά τους μέσα από εικαστικές επι-σκέψεις.

Art Cool-7

Άποψη της έκθεσης Pop up #1 – Φουγάρο, Ναύπλιο.

Στο Ναύπλιο, σε μια «pop up» έκθεση, μια γνωστή-άγνωστη συλλογή κάνει την πρώτη της εμφάνιση. Στο Χώρο Τέχνης Φουγάρο η δημιουργός του, εικαστικός η ίδια, Φλωρίκα Π. Κυριακοπούλου, επιλέγει και επιμελείται μια έκθεση με έργα από τη συλλογή της μέσα από μια ευρεία γκάμα καλλιτεχνών – διεθνών, ενδεικτικά Abramovic, Baselitz, Messager, Munoz, και Ελλήνων, όπως Ακριθάκη, Παπακωνσταντίνου, Χανδρή.

Art Cool-8

Βοχ, της Τούλας Πλουμή  – Genuine Fake, Ύδρα

Art Cool-9

Δημήτρης Αντωνίτσης, Ύδρα

Πρωτοπόρο στη διοργάνωση καλοκαιρινών εικαστικών εκθέσεων εκτός άστεως, το Hydra School Projects συμπληρώνει 15 χρόνια και παρουσιάζει στο Σαχτούρειο Γυμνάσιο το Genuine Fake, «ένα κοκτέιλ από ιδιοφυείς εκφάνσεις του κίβδηλου» (έως 30/09). Συμμετέχοντες στο κοκτέιλ, οι Cyril Duval, Gerd Rohling, Verouska, Ανδρέας Λώλης και Δημήτρης Αντωνίτσης παρουσιάζουν πλαστά έργα, φτιάχνουν σειρές από ρούχα μαϊμού, αλλάζουν τη (σεξουαλική) ταυτότητα συναδέλφων τους, γίνονται curators φανταστικών Μπιενάλε.

Art Cool-10

Christopher Wool (Bootleg Series), του Eric Doeringer – Genuine Fake, Ύδρα

Art Cool-11

Φωτορεαλιστική απεικόνιση της εγκατάστασης Hippias Minor του Paul Chan  – Σφαγεία,  Ύδρα

Στις αποχρώσεις του ψεύδους, στον εκθεσιακό χώρο του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στα Σφαγεία της Ύδρας εφέτος φιλοξενείται ο σημαντικός και μαχητικός Paul Chan με την έκθεση Hippias Minor – Ιππίας Ελάσσων (έως 30/09). Τα έργα, έκθεση και κατάλογος, είναι εμπνευσμένα από το ομώνυμο έργο του Πλάτωνα, κυριολεκτικά και σε πιο ρηξικέλευθη ερμηνεία (σημ. ο Ιππίας Ελάσσων ή Περί ψεύδους είναι ο πιο αμφιλεγόμενος από τους Πλατωνικούς Διαλόγους).

Art Cool-12

Έργο του Νίκου Αλεξίου στον Πύργο Μπαζαίου – Falling Apart, Nάξοs

Στη Νάξο, στον Πύργο Μπαζαίου, η έκθεση Falling Apart  (έως 25/09) φέρνει κοντά δύο αντίθετους κόσμους, τα εύθραυστα χειροτεχνήματα από χαρτί και καλάμι του Νίκου Αλεξίου και τα στιβαρά γλυπτά από ναξιακό μάρμαρο του Ingbert Brunk. Η έκθεση πλαισιώνεται από φωτογραφικά έργα του Κωστή Αντωνιάδη τοποθετημένα στα εξωτερικά, βυζαντινά ερείπια της Καλορίτσας, ενός μνημείου που βρίσκεται κοντά στον Πύργο Μπαζαίου – ένα σύνολο έργων που συγκροτείται ως ενιαίο.

 

PHOTOS: COURTESY PAUL CHAN AND BADLANDS UNLIMITED. COURTESY TULA PLOUMI AND CAN CHRISTINA ANDROULIDAKI GALLERY. COURTESY CHRISTOPHER WOOL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή