Πως αντιμετωπίζουμε την ευτυχία; Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να γίνουν ευτυχισμένοι, κάνουν δύο βήματα μπροστά κι ένα πίσω. Για παράδειγμα, όταν βρίσκουμε ένα καινούριο χόμπι που μας κάνει ευτυχισμένους ή μια καινούρια παρέα, σταδιακά απομακρυνόμαστε είτε επειδή δεν έχουμε χρόνο είτε επειδή αλλάζουμε προτεραιότητες. Εάν αισθάνεστε ότι σαμποτάρετε τον εαυτό σας και την ευτυχία σας, ίσως ανήκετε στην πλειοψηφία των ανθρώπων που, σύμφωνα με το άρθρο Psychalive, ενώ μπορούν να γίνουν ευτυχισμένοι αν το αποφασίσουν, τελικά δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να κάνει τα πράγματα που θα τους φέρουν πιο κοντά στην ευτυχία.
Γιατί τείνουμε, λοιπόν, να μην επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μην αποκτήσουμε αυτά που θέλουμε στη ζωή;
Η ευτυχία μας αποπροσανατολίζει: Μερικές φορές όσο κι αν δεν μας ικανοποιεί η καθημερινότητά μας, μας είναι οικεία και μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά. Εάν ξεκινήσουμε να αλλάζουμε τα δεδομένα και να εξελισσόμαστε, ίσως αισθανθούμε ανασφάλεια και άγχος.
Δεν έχουμε τη σωστή ‘άμυνα’: Όλοι έχουμε αναπτύξει άμυνες για να αντιμετωπίζουμε όσα μας ενοχλούν ή μας πληγώνουν. Εάν η ευτυχία μας εξαρτάται από καταστάσεις τις οποίες αποφεύγουμε λόγω ‘άμυνας’ (όπως για παράδειγμα είναι ένας γάμος για ένα άνθρωπο που αποφεύγει τις δεσμεύσεις) τότε είναι δύσκολο να αλλάξουμε συμπεριφορά και απόψεις.
Προκαλεί άγχος: Όταν ‘κυνηγάμε’ την ευτυχία, αγχωνόμαστε παρόλο που είμαστε και δημιουργικοί. Είναι λογικό, λοιπόν, να μην θέλουμε να βιώνουμε ένα δυσάρεστο συναίσθημα και να βολευόμαστε με όσα έχουμε και μας κάνουν να αισθανόμαστε ασφαλείς.
Μας δημιουργεί τύψεις: Η επιλογή μας να γίνουμε ευτυχισμένοι, συχνά σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε πίσω μας καταστάσεις, ανθρώπους, συναισθήματα. Αυτή η αλλαγή πολλές φορές δημιουργεί τύψεις για όσα αφήνουμε.