Jennifer Lawrence: Ένα γράμμα για τις ανισότητες των φύλων στο Hollywood

Jennifer Lawrence: Ένα γράμμα για τις ανισότητες των φύλων στο Hollywood

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε με τη διαρροή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Sony που μεταξύ άλλων αποκάλυψαν ότι οι μισθολογικές ανισότητες καλά κρατούν στα κινηματογραφικά στούντιο του Hollywood, οι διάσημοι σταρ ξεκίνησαν πολλές συζητήσεις για τους λόγους που οι γυναίκες δεν πληρώνονται το ίδιο καλά με τους συμπρωταγωνιστές τους. Η Meryl Streep, η Natalie Portman, η Rachel McAdams και η Patricia Arquette είναι μερικές από τις διάσημες πρωταγωνίστριες που μίλησαν ανοιχτά για τις μισθολογικές διαφορές, ενώ πρόσφατα και η Gwyneth Paltrow και η Jennifer Lawrence είπαν την άποψη τους για το θέμα που έχει ταρακουνήσει το Hollywood.

Η Jennifer Lawrence που- όπως αποκαλύφτηκε μετά την διαρροή των emails -πληρώθηκε λιγότερο από τους άντρες συμπρωταγωνιστές της, Christian Bale και Bradley Cooper, στην ταινία ‘American Hustle’, έγραψε στο ‘Lenny’ της Lena Dunham και της Jenni Konner ένα γράμμα για την εμπειρία της ως γυναίκα εργαζόμενη στην κινηματογραφική βιομηχανία. Η ηθοποιός εξήγησε πως το σκάνδαλο της Sony της άνοιξε τα μάτια σχετικά με τις ανισότητες: «Είναι δύσκολο για μένα να μιλήσω για την εμπειρία μου ως εργαζόμενη γυναίκα γιατί μπορώ με ασφάλεια να πω ότι τα προβλήματα μου δεν είναι ακριβώς σχετικά. Όταν διέρρευσαν τα emails της Sony και έμαθα πόσο λιγότερο πληρωνόμουν σε σχέση με τους άντρες, δεν νευρίασα με την Sony. Νευρίασα με τον εαυτό μου. Είχα αποτύχει στην διαπραγμάτευση επειδή παραδόθηκα πολύ νωρίς. Δεν ήθελα να εξακολουθήσω να διεκδικώ δολάρια όταν χάρη σε δύο franchise ταινίες, ειλικρινά δεν τα χρειαζόμουν. Σας είπα δεν ήταν σχετικό, μην με μισήσετε».

Η ηθοποιός εξήγησε ότι «για να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, θα έλεγα ψέματα εάν δεν έλεγα ότι το γεγονός ότι ήθελα να είμαι αρεστή δεν επηρέασε την απόφασή μου να κλείσω την συμφωνία χωρίς να δώσω μια πραγματική μάχη. Δεν ήθελα να φανώ ‘δύσκολη’ ή ‘κακομαθημένη’. Εκείνη την εποχή, θεωρούσα ότι ήταν καλή ιδέα μέχρι που είδα τις μισθοδοσίες στο Internet και συνειδητοποίησα ότι κάθε άντρας με τον οποίο είχα συνεργαστεί σίγουρα δεν ενδιαφέρθηκε για το αν θα φανεί ΄δύσκολος΄ ή ‘κακομαθημένος’».

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, η Lawrence πήρε περίπου 8 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τον συμπρωταγωνιστή της, Chris Pratt, για την νέα της ταινία ‘Passengers’, αποδεικνύοντας ότι πλέον ‘πήρε το μάθημά’ της. Μάλιστα, το σκάνδαλο της Sony κινητοποίησε και άλλες ηθοποιούς να ‘σπάσουν’ τον κύκλο των μισθολογικών ανισοτήτων με την Charilize Theron να διεκδικεί ανάλογο μισθό με τον Chris Hemsworth στην νέα ταινία ‘Snow White and the Huntsman’ αλλά και την Gwyneth Paltrow να δηλώνει στο Variety ότι «ο μισθός σου είναι ένας τρόπος να ποσοτικοποιήσει κανείς την αξία του. Όταν οι άντρες πληρώνονται περισσότερο για την ίδια δουλειά, είναι χαζομάρα».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή