Το Fashion iD της σεζόν

5' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σχεδιαστές αφηγούνται φέτος ιστορίες πολλαπλών επιρροών, κι ενώ συνεχίζονται οι ερωτοτροπίες με τα ’70s, το πανκ αφήνει δυνατό το σημάδι του, ο ρομαντισμός μπλέκει με ένα έθνικ φολκ ρεύμα και τα γραφιστικά σχέδια εμφανίζονται παντού, πλάι σε μια εντυπωσιακή επιστροφή των ’80s.

SOFT ’60S

Το Fashion iD της σεζόν-1

Carven

Το Fashion iD της σεζόν-2

MIU MIU

Το Fashion iD της σεζόν-3

MIU MIU

Το λονδρέζικο street style της δεκαετίας του ’60 επιστρέφει σε μια πιο κομψή εκδοχή. Μίνι φούστες και φορέματα σε γραμμή Α, (Christian Dior, Giambattista Valli, Miu Miu), εφαρμοστά σακάκια και παλτό με μεγάλους γιακάδες, και στενά capri παντελόνια (Carven, Mary Katrantzou) σε παλ αποχρώσεις και έντονες χρωματικές λεπτομέρειες κάνουν το ρετρό σημερινό και επιθυμητό.

BIG CHILL

Το Fashion iD της σεζόν-4

ROKSANDA

Το Fashion iD της σεζόν-5

EMILIO PUCCI

Αναζητώντας έμπνευση σε εθνικές κουλτούρες, αρκτικά πανωφόρια (Eskimo-style) ή αφρικάνικα folk prints, οι σχεδιαστές αποθέωσαν τη γούνα σε κάθε πιθανή μορφή. Πέρα από τα κλασικά ογκώδη λευκά παλτό, η γούνα εμφανίστηκε σε αξεσουάρ, αλλά και γιακάδες, τσέπες (Marni, Michael Kors) και φορέματα (Balenciaga, Giambattista Valli), με το mix & match και τις πολυχρωμίες να έχουν τον πρώτο λόγο. Πλούσιες εσάρπες από mink, αλεπού και Mongolian lamb γίνονται τα πιο ζηλευτά κομμάτια για το βράδυ, όσο και για καθημερινές εμφανίσεις.

Το Fashion iD της σεζόν-6

Τσάντα από δέρμα και γούνα, FENDI.

Το Fashion iD της σεζόν-7

Γάντια από δέρμα και γούνα, ΚΕΝΖΟ.

ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ

Το Fashion iD της σεζόν-8

DOLCE & GABBANA

Το Fashion iD της σεζόν-9

Prada

Το Fashion iD της σεζόν-10

J.W. ANDERSON

Ανάμεσα στις σκούρες αποχρώσεις που κυριαρχούν συνήθως το χειμώνα, μια χαρούμενη, σχεδόν παιδική νότα έρχεται να αιφνιδιάσει τη νέα σεζόν. Ταυτισμένο με κοριτσίστικα όνειρα, κούκλες Barbie, αντιφεμινιστικά σύμβολα, αλλά και θρυλικές στιγμές στην ιστορία της μόδας, το ροζ είναι ίσως από τις πιο παρεξηγημένες αποχρώσεις της χρωματικής παλέτας. Στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν το χρώμα των αγοριών, ενώ από τη δεκαετία του ’50 και μετά εμφανίστηκε σε αξέχαστες στιγμές του κινηματογράφου (από την αριστοκρατική Grace Kelly στις ταινίες του Hitchcock, στην αισθησιακή Marilyn Monroe στο How to Marry a Millionaire και την αιθέρια Audrey Hepburn στο Breakfast at Tiffany’s) και φυσικά της μόδας, με την Elsa Schiaparelli να επινοεί τον όρο «shocking pink» και να επιλέγει το έντονο ροζ για τη συσκευασία του πρώτου της αρώματος, και τον Christian Dior να το προτιμά σε τόνους παστέλ. Από το baby pink μέχρι το έντονο φούξια, το ροζ είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σεζόν, με μια δόση σαρκασμού στην Prada, διαχρονικότητα στη Chanel και έντονα prints στον Erdem Moralioglu. Oversized παλτά, ’70s σακάκια, γούνες και cocktail φορέματα «βάφονται» σε αποχρώσεις που άλλοτε γοητεύουν και άλλοτε σοκάρουν. Οι φουτουριστικές σιλουέτες του J.W. Anderson, o ακραίος ρομαντισμός της Sarah Burton για τον Alexander McQueen και ο αισθησιασμός του Christopher Kane αποδεικνύουν πως το ροζ μπορεί να ξεφύγει από τα κλισέ.

CANDY SHOP

Το Fashion iD της σεζόν-11

LOEWE

Το Fashion iD της σεζόν-12

MAX MARA

Το απαλό κίτρινο, το λιλά και οι απαλές αποχρώσεις του ροζ, του μπλε και του πράσινου έδωσαν έναν ανακουφιστικό «ζαχαρωτό» τόνο στις συλλογές των Prada, J.W. Anderson, Dior, Fendi και Dolce & Gabbana, φέρνοντας μια ανοιξιάτικη αύρα στην καρδιά του φθινοπώρου.

COOL ’80S

Το Fashion iD της σεζόν-13

LOEWE

Το Fashion iD της σεζόν-14

LOEWE

Η γραφιστική γεωμετρία και το παιχνίδι με τα χρώματα συνθέτουν ένα οπτικό μιράζ σε κομμάτια που συχνά θυμίζουν πίνακες μοντέρνας τέχνης. Στις πασαρέλες των Loewe, Christian Dior, Balmain, Salvatore Ferragamo και Christopher Kane την παράσταση έκλεψαν total looks με αναπάντεχους συνδυασμούς χρωμάτων και μοτίβων

NEW WAVE

Το Fashion iD της σεζόν-15

EMILIO PUCCI

H ’80s αισθητική δεν θα μπορούσε να λείπει από τις τάσεις του φθινοπώρου, με bondage φορέματα να εμφανίζονται στις πασαρέλες του Proenza Schouler και του Hedi Slimane για τον Saint Laurent, με τον τελευταίο να αναδεικνύει για μια ακόμα φορά το rock glam χαρακτήρα του.

DISCO GIRLS

Το Fashion iD της σεζόν-16

CHRISTOPHER KANE

Η διάθεση για εντυπωσιασμό έφερε την ανατρεπτική λάμψη του lurex στις πασαρέλες. Ο J.W. Anderson παρουσίασε πλισέ tunic φορεμένες πάνω από φαρδιά παντελόνια στη συλλογή του για τον οίκο Loewe, στις δημιουργίες του Tomas Maier (Bottega Veneta) τα ασημένια πουά έκλεισαν το μάτι σε μια ’80s αισθητική, ενώ οι Christopher Kane και Gucci έδωσαν τη δική τους glam εκδοχή σε πλισέ φούστες και μίντι φορέματα.

Το Fashion iD της σεζόν-17

Τσάντα CHANEL, Linea Più.

Το Fashion iD της σεζόν-18

Γόβες PRADA, Prada Boutique.

Το Fashion iD της σεζόν-19

Κονκάρδα SAINT LAURENT.

Το Fashion iD της σεζόν-20

Ακουστικά CHANEL, Linea Più.

Το Fashion iD της σεζόν-21

Zώνη BALMAIN, Luisa.

ΑΠΟΛΥΤΗ ΚΑΛΥΨΗ

Το Fashion iD της σεζόν-22

JASON WU

Το Fashion iD της σεζόν-23

VIONNET

Το Fashion iD της σεζόν-24

BURBERRY PRORSUM

Σε αντίστιξη με το πληθωρικό στίγμα της σεζόν, τα παλτό έρχονται στο προσκήνιο με λιτές γραμμές και νέα μήκη, συχνά με αναφορές σε στρατιωτικά πανωφόρια ή αμάνικα μαντό στους Jil Sander και Narciso Rodriguez, και επιβλητικές μάξι καμπαρντίνες στις πασαρέλες των Chloé και Dries Van Noten, ενώ φαρδιές ζώνες κολακεύουν τη γυναικεία σιλουέτα στους Sonia Rykiel και Proenza Schouler. Η τάση που κυριάρχησε και τον περασμένο χειμώνα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αυτήν τη σεζόν, ενώ έμφαση δίνεται και πάλι στο μήκος. κολακεύουν τη γυναικεία σιλουέτα στους Sonia Rykiel και Proenza Schouler. Η τάση που κυριάρχησε και τον περασμένο χειμώνα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αυτήν τη σεζόν, ενώ έμφαση δίνεται και πάλι στο μήκος.

TOY STORY

Το Fashion iD της σεζόν-25

VIONNET

 Εμπνευσμένα από χαρακτήρες cartoon και παιχνίδια, με έντονη δόση χιούμορ, τα αξεσουάρ αυτής της σεζόν μετατρέπονται σε statement pieces. Από το street style των bloggers έξω από τα shows σε Μιλάνο, Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη, μέχρι τις φιγούρες των Looney Tunes στην πασαρέλα του Moschino, τα νέα «παιχνίδια» του φθινοπώρου κλέβουν την παράσταση.

Το Fashion iD της σεζόν-26

Τσάντα CHANEL, Linea Più.

Το Fashion iD της σεζόν-27

Πέδιλο TOM FORD, Linea Più.

Το Fashion iD της σεζόν-28

Tσαντάκι CHARLOTTE OLYMPIA.

Το Fashion iD της σεζόν-29

Γυαλιά ηλίου FENDI, Safilo Hellas.

Το Fashion iD της σεζόν-30

Τσάντα φάκελος PIERRE HARDY.

ΣΕ ΚΙΝΗΣΗ

Το Fashion iD της σεζόν-31

MICHAEL KORS

Το Fashion iD της σεζόν-32

DOLCE & GABBANA

Οι φούστες αποκτούν μια πιο ανάλαφρη αίσθηση, που δεν θυμίζει σε τίποτα τις αυστηρές γραμμές και τις pencil skirts του περασμένου χειμώνα. Το μυστικό λοιπόν βρίσκεται στην κίνηση. Με ποδόγυρους που παραπέμπουν σε χορεύτριες φλαμένκο, οι ευέλικτες αυτές δημιουργίες που παρουσίασαν μεταξύ άλλων οι Mary Katrantzou, Louis Vuitton και Christopher Kane φοριούνται με την ίδια ευκολία από το πρωί ως το βράδυ, αναδεικνύοντας τη γυναικεία σιλουέτα και προσδίδοντας αισθησιασμό σε κάθε βήμα.

ΕΘΝΙΚ ΨΥΧΕΔΕΛΕΙΑ

Το Fashion iD της σεζόν-33

VALENTINO

Το Fashion iD της σεζόν-34

ETRO

Λαχούρια και άλλα τυπικά ινδικά prints κέντρισαν το ενδιαφέρον του Christopher Bailey στην Burberry Prorsum, ενώ το σχεδιαστικό δίδυμο του Valentino, σε μια ελεύθερη σπουδή πάνω σε έναν upscale ’70s ρομαντισμό, έδειξε indian folk κεντήματα σε υπέροχα μακριά φορέματα. Όσο για τον Riccardo Tisci, οι μυστηριώδεις πριγκίπισσές του βασίστηκαν σε βικτοριανά αισθητικά πρότυπα, με υπαινιγμούς όμως Καθολικής σεμνοτυφίας, αλλά και λάγνο αέρα Ανατολής…

ΔΙΑΦΑΝΑ ΟΝΕΙΡΑ

Το Fashion iD της σεζόν-35

GIAMBATTISTA VALLI

Το Fashion iD της σεζόν-36

ALBERTA FERRETTI

Με σημείο εκκίνησης τις βικτοριανές φιγούρες του 19ου αιώνα, η δαντέλα, τα βολάν και οι ψηλοί γιακάδες βρίσκονται και πάλι στις πασαρέλες του φθινοπώρου, με τους Rodarte, Giamba και Roberto Cavalli να προσθέτουν έντονα χρώματα και δερμάτινες λεπτομέρειες, καθώς και μια πιο αισθησιακή, φρέσκια οπτική στη συγκεκριμένη τάση.

DARK ROMANCE

Το Fashion iD της σεζόν-37

MIU MIU

Το Fashion iD της σεζόν-38

CHLOE

Το Fashion iD της σεζόν-39

CELINE

Η ρομαντική πλευρά του φθινοπώρου εκφράζεται μέσα από αιθέρια υφάσματα και θηλυκές σιλουέτες με αέρα άλλων εποχών. Η δαντέλα, η κλειστή λαιμόκοψη, τα ανάλαφρα βολάν, τα μεταξωτά σιφόν αλλά και το αισθησιακό βελούδο σε μακριά φορέματα έφεραν στο νου βικτοριανές φιγούρες στα show των Alexander McQueen, Chanel και Alberta Ferretti, ενώ στον Givenchy τα αραχνοΰφαντα κεντήματα στις total black εμφανίσεις έδιναν έναν πιο σκοτεινό τόνο στην τάση.

EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΝΤΟΣ.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ: ΑΛΕΞΑΝ∆ΡΑ ΓΑΡ∆ΕΝΙΩΤΗ, ΜΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ.

PHOTOS: Y.VLAMOS

PHOTO BY BENOIT PEVERELLI/CHANEL

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή