Check List

4' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αφρός των ημερών εντός και εκτός συνόρων

 

Glossy Days

«Ο όρος “πολιτικά ορθό” μου φέρνει ανατριχίλα, όπως η αστυνομία της σκέψης του Orwell και τα φασιστικά καθεστώτα», έγραφε ο Newton στον πρόλογο του best seller Pages from the Glossies. Σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, όλο το υλικό που περιλαμβανόταν στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1998 ο ελβετικός οίκος Scalo έρχεται ξανά στη δημοσιότητα με την ομώνυμη έκθεση που οργανώνει το Ίδρυμα Helmut Newton, με πάνω από 100 φωτογραφίες του από τα μεγαλύτερα περιοδικά, από το 1956 μέχρι 1998, που καθόρισαν την ταυτότητά του.  Παράλληλα με την έκθεση θα προβάλλεται και το έργο του διάσημου πορτρετίστα Greg Gorman, Color Days, ενώ θα επανακυκλοφορήσει και το βιβλίο Pages from the Glossies. — 04/12/15-22/05/16, www. helmutnewton.com Τ.Ο.

Άγρια Ομορφιά

Check List-1

Check List-2

Υφάσματα με φιγούρες χορευτών, κομμάτια χαρτί με εξωτικά πτηνά σε ένα κρεσέντο χρωμάτων… «Όταν πηγαίνεις στο Κονγκό καταλαβαίνεις πώς αυτοί οι καλλιτέχνες του δρόμου κατάφεραν να δημιουργήσουν ποίηση με το τίποτα», εξηγεί ο επιμελητής André Magnin του Ιδρύματος Σύγχρονης Τέχνης Cartier στο Παρίσι, που συγκέντρωσε για πρώτη φορά τα αριστουργήματα των 90 τελευταίων χρόνων στην έκθεση Beauté Congo – 1926-2015 Congo – Kitoko. «Κitoko σημαίνει “απίστευτο!” Αυτό είναι το πρώτο που νιώθεις μπροστά σε αυτή την έκρηξη χαράς, άγνωστη για πολλούς μέχρι και σήμερα». —Έως15/11, fondation.cartier.com Τ.Ο.

Παιχνίδι παραισθήσεων

Check List-3

Σε μια πόλη του αμερικανικού Νότου, ο Chance Wayne, επαγγελματίας εραστής, και η Alexandra Del Lago, ξεπεσμένη ηθοποιός του Χόλιγουντ, καταφεύγουν στις ουσίες και το αλκοόλ για να αναμετρηθούν με τα πάθη και τις αναμνήσεις τους. Το Γλυκό πουλί της νιότης του Tennessee Williams ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Alma, ιδωμένο μέσα από τη σκηνοθετική ματιά της Αναστασίας Ρεβή, καλλιτεχνικής διευθύντριας της βραβευμένης ομάδας Theatre Lab Company. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η Κατερίνα  Μαραγκού και ο Όμηρος Πουλάκης. —www.theatroalma.gr  Ξ.Γ.

Idle Mind

Check List-4

Μεγάλα έργα, με δυναμική, χρώματα, ατίθασο λεξιλόγιο. New Flags for a New Country, Νέες Σημαίες για μια Νέα Χώρα, τα έργα του Γιάννη Βαρελά (1977) αιφνιδιάζουν. Γράφει ο ίδιος: «Εδώ “συμβαίνει” ένας εξωλογικός τρόπος έκφρασης. Το αφήγημα υπάρχει ως ανάμνηση ή παράκουσμα. Όπως οι ήχοι του μαθήματος μεταμορφώνονται στα αυτιά του αφηρημένου μαθητή, ο οποίος ταυτόχρονα σκαλίζει το θρανίο του, σε κάτι παράλογο αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά αληθινό». Πιο ελεύθερος από ποτέ. —Έως 31/10, Γκαλερί The Breeder, thebreedersystem.com Ρ.Γ.

Madame Pucci  

Check List-5

Φορώντας τα συλλεκτικά μαντήλια του Emilio Pucci, η Madame του Philippe Starck παρασύρει σε ένα ταξίδι στον κόσμο, γεμάτο χρώμα. Η Avenue Montaigne στο Παρίσι, η Piazza di Spagna στη Ρώμη, οι ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης και πρόσφατα οι συνοικίες της Σανγκάη είναι στο επίκεντρο μέσα από τα αφηρημένα prints που ντύνουν τη διάσημη καρέκλα της Kartell, ως φόρο τιμής στις μητροπόλεις όπου βρίσκονται boutiques του ιταλικού οίκου. —Madame-World of Emilio Pucci Edition, Kartell Ι.Α.

Ενθέσεις

Check List-6

Με αφορμή μια επιτυχημένη  επιχείρηση παραπλάνησης των Ναζί από τη Βρετανική Μυστική Υπηρεσία στο Β’ Παγκόσμιο, ο Χρήστος Βενέτης δημιουργεί μια «παραπλάνηση» του θεατή από τον καλλιτέχνη. Με την ένθεση μιας προσωπικής ερμηνείας στον αντικειμενικό χαρακτήρα του αρχείου θολώνει τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας – κυρίως με σχέδια με μολύβι. Εικόνες και σύμβολα, παλαιότερες και νεότερα, ανολοκλήρωτες, φαντασιακές ιστορίες της ιστορίας παρουσιάζονται στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Τσιμισκή. —Operation mincemeat asides, έως 28/11 Ρ.Γ.

Δραστική παρέμβαση

Check List-7

Ξύλινες σανίδες έχουν μεταφερθεί από το πάτωμα στον τοίχο της Gagosian Gallery στην Αθήνα και λευκές γυψοσανίδες έχουν γεμίσει τα κενά. Κομμάτια μαρμάρου, από θραύσματα μέχρι σκόνη, έχουν αποτελέσει πρώτη ύλη για γλυπτά που απηχούν στοιχεία της πόλης. Όλα με την υπογραφή του εικαστικού Davide Balula, ο οποίος επισημαίνει: «Ο χρόνος και το ευρύτερο πλαίσιο είναι μάλλον τα κύρια κριτήριά μου για την εκτίμηση της ομορφιάς, επομένως και για τις αποφάσεις που παίρνω κατά τη διάρκεια της διαδικασίας». —Έως 19/12, www.gagosian.com Π.Κ.

Family Album

Το πλούσιο αρχείο της οικογένειας Chaplin άνοιξε για πρώτη φορά για λογαριασμό των εκδόσεων Taschen και χρειάστηκαν τρία χρόνια για να μελετηθεί το υλικό και να ετοιμαστεί το λεύκωμα The Charlie Chaplin Archives, με αναφορές σε όλες του τις ταινίες και μαρτυρίες από στενούς του συνεργάτες. —www.taschen.com. Π.Κ.

Θαυματοποιός

Ο Frank Gehry απεχθάνεται το χαρακτηρισμό starchitect, ωστόσο τον έχει ακούσει αρκετές φορές χάρη στα εντυπωσιακά κτήρια που έχει δημιουργήσει ανά τον κόσμο. Στο Λος Άντζελες, που αποτελεί τη βάση του από το 1947, το LACMA παρουσιάζει μια αναδρομική έκθεση που αναδεικνύει τη ρηξικέλευθη δημιουργικότητά του σε όλο της το μεγαλείο. —Έως 20/03/2016, www.lacma.org Π.Κ.

Το μέλλον της Κορέας είναι εδώ

Check List-8

Πώς καταφέρνει μια χώρα, εξήντα μόλις χρόνια μετά την ανακήρυξή της σε δημοκρατία, να δημιουργήσει το θαύμα; Ή Γαλλία υποδέχεται την Κορέα με αφορμή το Έτος Γαλλοκορεατικής Φιλίας, γιορτάζοντας το γεγονός με σειρά εκθέσεων, όπως το Korea Now! στο μουσείο Les Arts Décoratifs, με πάνω από 700 αντικείμενα από 150 δημιουργούς που ανακαλύπτουν το νέο Έλντοράντο.  —Έως 03/01/2016, www.lesartsdecoratifs.fr t.o. T

 

PHOTOS: HELMUT NEWTON, FRENCH VOGUE MELBOURNE, 1973 © HELMUT NEWTON ESTATE/MICK JAGGER DAYLIGHT WALL, LOS ANGELES, 1984 © GREG GORMAN. ALBERT LUBAKI, PHOTO BY FABRICE GOUSSET, COURTESY CORNETTE DE SAINT CYR, PARIS. SYLVESTRE KABALLA, COLLECTION PIERRE LOOS, BRUSSELS, PHOTO BY MICHAEL DE PLAEN. CHRISTOS VENETIS/ANEMIC ARCHIVES, MIET 2015. ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΡΕΛΑΣ, ABC FLAG 2015, ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ THE BREEDER

PHOTOS: GEHRY PARTNERS 2015, LLP. ROY EXPROT COMPANY ESTABLISHMENT. DAVIDE BALULA, COURTESY GAGOSIAN GALLERY/PHOTO BY CLAIRE KREMER.  CHUNG HAE-CHO, RHYTHM OF FIVE COLORS LUSTER, 2015

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή