Thank you for the musical

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
«Και να το έχεις ξαναδεί δεν το βαριέσαι ποτέ», έλεγε μία από τους θεατές που έβγαιναν από την πρεμιέρα του ΜΑΜΜΑ ΜΙΑ! στο θέατρο Badminton. «Και δεν το χάνεις!» συμπλήρωσε η διπλανή της, κάτι με το οποίο δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Είχα παρακολουθήσει την πρεμιέρα στην πρώτη του παρουσίαση στην Ελλάδα το 2008, επίσης στο Badminton, και είχα φύγει με τη χαρούμενη διάθεση που σου αφήνει ένα διασκεδαστικό πάρτι – παρόλο που δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερος φαν των ABBA. Μετά ήρθε η κινηματογραφική μεταφορά, με την κορυφαία Meryl Streep πρωταγωνίστρια και τα ειδυλλιακά ελληνικά τοπία, που όμως υπολειπόταν σε κάτι: στη μεταδοτική ενέργεια που εκπέμπουν οι ερμηνευτές του μιούζικαλ επί σκηνής, στην ένταση και την καθαρότητα των φωνών στη ζωντανή ερμηνεία των τραγουδιών.

 
Thank you for the musical-1
 
Thank you for the musical-2
Photos by Brinkhoff & Mogenburg
 
Στο επίκεντρο της υπόθεσης –που διαδραματίζεται σε ένα φανταστικό ελληνικό νησί– βρίσκεται η Ντόνα, μια ανύπαντρη βρετανίδα που ετοιμάζεται για το γάμο της 20χρονης κόρης της, Σόφι. Εκείνο που δεν ξέρει είναι ότι η μέλλουσα νύφη έχει καλέσει τρεις άντρες από το παρελθόν, με την ελπίδα να διαπιστώσει ποιος είναι ο πατέρας της. Ξαναβλέποντας τώρα την παράσταση, εντυπωσιάστηκα για μια ακόμα φορά με το πώς οι εμπνευστές του μιούζικαλ έδεσαν σε μια απλή αλλά πλήρη αφηγηματική ροή τραγούδια που γράφτηκαν πριν από δεκαετίες, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Ούτε τα ίδια τα μέλη των ABBA φαντάζονταν ότι μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και αρχικά είχαν διστάσει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους. 

 
Αφότου έγινε πραγματικότητα, το 1999, η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε θεαματική, με περισσότερους από 60 εκατομμύρια θεατές να έχουν παρακολουθήσει είτε την original αγγλόφωνη παραγωγή που παρουσιάζεται στην Ελλάδα (με ελληνικούς υπέρτιτλους) είτε κάποια από τις προσαρμοσμένες σε άλλες γλώσσες εκδοχές της. Έχοντας μεγαλώσει στα χρόνια που ακολούθησαν τη μεγάλη επιτυχία του σουηδικού συγκροτήματος, συνειδητοποίησα ότι ήξερα πολύ περισσότερα τραγούδια τους από όσα νόμιζα, είδα όμως και ηλικίες που δεν έχουν καλά καλά ιδέα ποιοι ήταν οι ABBA να χαίρονται την παράσταση. Σε κάποιο σημείο η Σόφι τραγουδάει το Thank You For The Music, κι αυτό θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός επίλογος, αν δεν υπήρχε το αυτοσαρκαστικό, όσο πρέπει κιτς φινάλε, που βρίσκει τους θεατές να χορεύουν στις θέσεις τους.  

 
 
 
Θέατρο Badminton – έως 15 Νοεμβρίου 2015
 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή