Φυσική επιτυχία

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρώτη tote bag, η διαδρομή, η επιτυχία, το επόμενο βήμα. Η Ελένη Κωνσταντινίδου και η Σήλια Σιγαλού, δημιουργοί της Callista Crafts, ξετυλίγουν τον κόσμο που βρίσκεται πίσω από τις χειροποίητες τσάντες που μέσα σε δύο χρόνια έγιναν iconic. 

Φυσική επιτυχία-1

Τόσο οι χειροποίητες λεπτομέρειες, με τις κεντημένες ραφές και το πλεγμένο σε διαδοχικούς κόμπους δερμάτινο κορδόνι που αγκαλιάζει τις λαβές, όσο και η ποιότητα του φίνου μαλακού ιταλικού δέρματος παραπέμπουν στα μάτια μου στους παραδοσιακούς ιταλικούς οίκους «καλής ραφής», παρά σε ένα brand 100% ελληνικό, όπως προδίδει το όνομα Callista. Απλή και μαζί πολυτελής, κομψή και τόσο πρακτική, εμπνευσμένη από την ομορφιά της φύσης και τους μύθους του ελληνικού πολιτισμού, είναι μια τσάντα καθόλου φολκλόρ, φτιαγμένη να χωρά τον πολύπλευρο κόσμο της σύγχρονης γυναίκας.

Φυσική επιτυχία-2

«Η πρώτη Callista βγήκε καθαρά από ένστικτο», θυμάται η Ελένη Κωνσταντινίδου, που μαζί με τη Σήλια  Σιγαλού ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια τη διαδρομή τους στον κόσμο της μόδας, ένα ταξίδι με αναπάντεχη πορεία. «Τα παιδιά μας μεγάλωσαν, ψάχναμε να ασχοληθούμε μαζί με κάτι δημιουργικό και πρακτικά στραφήκαμε στη σχέση με τον τουρισμό. Έπειτα από πολύ ψάξιμο, φτιάξαμε ένα σανδάλι και στη συνέχεια, για να ταιριάζει με αυτό, μία tote bag. Την κρατούσα στο αεροδρόμιο, όταν την είδε μια φίλη, με ρώτησε και τη ζήτησε για τη Μύκονο. Οι πρώτες τσάντες έφυγαν αμέσως, οκτώ μέσα σε δύο ώρες! ∆εν μπορούσαμε να το πιστέψουμε».

Σαν ένα κορδόνι δέρματος –όπως αυτό που επέλεξαν για logo τους– το οποίο ξετυλίγεται φυσικά, ακολούθησαν άλλα νησιά και όταν πέρασε το καλοκαίρι τούς ζητούσαν την collection του χειμώνα. «Ξεκίνησε από τύχη και από το τίποτα γίναμε εταιρεία», προσθέτει. «Το καλό, το τυχερό, το παράξενο είναι πως, όπου έχουμε βρεθεί, από την πρώτη boutique στη Μύκονο, την οποία θεωρούμε γούρι μας, μέχρι την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Τουρκία, βρίσκουμε τρομερή απήχηση. ∆εν ξέρω αν είναι η ποιότητα, η τιμή, η αισθητική της…»

Φυσική επιτυχία-3

To δέρμα ανέκαθεν τις γοήτευε –φυσικό, μαλακό, πολυτελές, ζεστό, ένα υλικό που αναπνέει, υποκύπτει στη φθορά του χρόνου, εξελίσσεται και ωριμάζει όμορφα, ενώ επιτρέπει τον πειραματισμό. «Στην ουσία δημιουργήσαμε την τσάντα που θα θέλαμε να κρατάμε. ∆εν είχαμε επαφή με τη μόδα πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς προερχόμαστε από τελείως διαφορετικούς χώρους», συμπληρώνει η Σήλια Σιγαλού. «Ποτέ δεν θέλαμε να προβληθούμε ως designers». Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγουν συστηματικά να φαίνονται και θέλουν το brand να μιλάει από μόνο του. «Σε κάθε βήμα είχαμε τους κατάλληλους συνεργάτες, πιστέψαμε στη νέα γενιά και είναι σημαντικό για εμάς πως πίσω από την Callista Crafts βρίσκεται μια ομάδα όπου καθένας έχει το expertise του. Είναι μια ελληνική τσάντα και όλη της η παραγωγή γίνεται εδώ». 

Με ξεναγούν στο workshop, συστήνοντάς μου μία μία, με το όνομά της, την κάθε τεχνίτρια που έχει διαφορετικό ρόλο στη χειροποίητη διαδικασία παραγωγής. Σε μία τσάντα «μετράω» 356 κόμπους και 950 ραφές. «Αυτός είναι και ο λόγος που λέμε πολλά όχι. Κάθε τσάντα είναι χειροποίητη και απαιτεί χρόνο και δεξιοτεχνία για να φτιαχτεί, γι’ αυτό είναι και μοναδική». Αναγνωρίζω τις oversized shopping bags, που πλέον θεωρούνται iconic, τα πουγκιά και τα σακίδια πλάτης με τα χαρακτηριστικά κρόσσια, τα κομψά clutches, τις mini tote bags, τις υπέροχες pochettes σε αποχρώσεις της γης, σε σκούρα πράσινα, μαύρο του όνυχα, μοβ του αμέθυστου, αλλά και υπέροχα metallics. Η νέα συλλογή εμπνέεται από τη γοητεία των πετρωμάτων και των πολύτιμων λίθων. Η ενέργεια και η πλούσια χρωματική παλέτα των οργανικών αυτών στοιχείων αποτυπώνονται στο φίνο δέρμα, διαφορετικό σε κάθε τσάντα, εκφράζοντας τη σαγήνη του χαρακτήρα της πέτρας ή του λίθου που τη βαπτίζει. Η παραγωγή είναι περιορισμένη και συνήθως κατόπιν παραγγελίας.

Οι δυο τους παραδέχονται ότι είναι πολύ προσεκτικές ως προς το επόμενο βήμα τους, ενώ η επιτυχία αντιμετωπίζεται με χαρά και δημιουργικό άγχος, ως κινητήρια δύναμη. «Ποτέ δεν θα κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα και πάντα θα το ψάχνουμε για παραπάνω. Υπάρχουν σταθερά στοιχεία που επαναλαμβάνονται, όπως το μακραμέ και το κέντημα, τα οποία έχουμε κατοχυρώσει –είναι απίστευτο ότι από την πρώτη σεζόν βγήκαν αντιγραφές! Ναι, ονειρευόμαστε να βρισκόμαστε παντού στον κόσμο, αλλά κρατώντας επιλεγμένα σημεία. Άλλωστε, ο τρόπος που ψωνίζουμε έχει αλλάξει και με ένα e-shop φτάνεις στην άκρη του κόσμου. Γι’ αυτό έχουμε τους ορίζοντές μας ανοιχτούς».

Φυσική επιτυχία-4
Φυσική επιτυχία-5
Φυσική επιτυχία-6

Τσάντες από τη συλλογή F/W ’15-’16.

Φυσική επιτυχία-7

Αναζητώντας το σωστό χρώμα δέρματος.

Φυσική επιτυχία-8

Τις παρατηρώ ενώ μιλούν, δύο γυναίκες διαφορετικές, αλλά με το δυναμισμό που προσδίδει μια ζωή γεμάτη ενδιαφέροντα, σπουδές, εικόνες, ταξίδια, παιδιά, οικογένεια. Με προχωρημένη αισθητική, οι δυο τους αλληλοσυμπληρώνονται, συμφωνούν και διαφωνούν δημιουργικά. «Οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού. Μπορεί η αισθητική μας να είναι κοινή αλλά έχουμε διαφορετική ματιά. ∆ιαλέγουμε διαφορετικές τσάντες», λένε γελώντας. Η Σήλια λατρεύει το Παρίσι, την Ιταλία, την Ελλάδα. Η Ελένη προτιμά την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Ξεχωρίζουν τη Céline, τον Givenchy, τη The Row, την Αlberta Ferretti και την Bottega Veneta, εμπνέονται από αυτό που είναι και που ζουν καθημερινά. Και δημιουργούν για τη γυναίκα που ταξιδεύει, είναι καλόγουστη και πολίτης του κόσμου. Με πολλά ενδιαφέροντα, εργαζόμενη. Όπως και οι ίδιες, σκέφτομαι. –www.callistacrafts.com •

PHOTOS: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙ∆ΗΣ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*). ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: MΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ. MAKE UP: ΣΟΦΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙ∆ΟΥ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*). ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ STYLING: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙ∆ΟΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή