ΣΤΙΛ

Φυσική επιτυχία

fysiki-epitychia-2117042

Η πρώτη tote bag, η διαδροµή, η επιτυχία, το επόµενο βήµα. Η Ελένη Κωνσταντινίδου και η Σήλια Σιγαλού, δηµιουργοί της Callista Crafts, ξετυλίγουν τον κόσµο που βρίσκεται πίσω από τις χειροποίητες τσάντες που µέσα σε δύο χρόνια έγιναν iconic. 

fysiki-epitychia0

Τόσο οι χειροποίητες λεπτοµέρειες, µε τις κεντηµένες ραφές και το πλεγµένο σε διαδοχικούς κόµπους δερµάτινο κορδόνι που αγκαλιάζει τις λαβές, όσο και η ποιότητα του φίνου µαλακού ιταλικού δέρµατος παραπέµπουν στα µάτια µου στους παραδοσιακούς ιταλικούς οίκους «καλής ραφής», παρά σε ένα brand 100% ελληνικό, όπως προδίδει το όνοµα Callista. Απλή και µαζί πολυτελής, κοµψή και τόσο πρακτική, εµπνευσµένη από την οµορφιά της φύσης και τους µύθους του ελληνικού πολιτισµού, είναι µια τσάντα καθόλου φολκλόρ, φτιαγµένη να χωρά τον πολύπλευρο κόσµο της σύγχρονης γυναίκας.

fysiki-epitychia2

«Η πρώτη Callista βγήκε καθαρά από ένστικτο», θυµάται η Ελένη Κωνσταντινίδου, που µαζί µε τη Σήλια  Σιγαλού ξεκίνησαν πριν δύο χρόνια τη διαδροµή τους στον κόσµο της µόδας, ένα ταξίδι µε αναπάντεχη πορεία. «Τα παιδιά µας µεγάλωσαν, ψάχναµε να ασχοληθούµε µαζί µε κάτι δηµιουργικό και πρακτικά στραφήκαµε στη σχέση µε τον τουρισµό. Έπειτα από πολύ ψάξιµο, φτιάξαµε ένα σανδάλι και στη συνέχεια, για να ταιριάζει µε αυτό, µία tote bag. Την κρατούσα στο αεροδρόµιο, όταν την είδε µια φίλη, µε ρώτησε και τη ζήτησε για τη Μύκονο. Οι πρώτες τσάντες έφυγαν αµέσως, οκτώ µέσα σε δύο ώρες! ∆εν µπορούσαµε να το πιστέψουµε».

Σαν ένα κορδόνι δέρµατος –όπως αυτό που επέλεξαν για logo τους– το οποίο ξετυλίγεται φυσικά, ακολούθησαν άλλα νησιά και όταν πέρασε το καλοκαίρι τούς ζητούσαν την collection του χειµώνα. «Ξεκίνησε από τύχη και από το τίποτα γίναµε εταιρεία», προσθέτει. «Το καλό, το τυχερό, το παράξενο είναι πως, όπου έχουµε βρεθεί, από την πρώτη boutique στη Μύκονο, την οποία θεωρούµε γούρι µας, µέχρι την Αγγλία, τη Γερµανία, την Ελβετία, την Τουρκία, βρίσκουµε τροµερή απήχηση. ∆εν ξέρω αν είναι η ποιότητα, η τιµή, η αισθητική της…»

fysiki-epitychia4

To δέρµα ανέκαθεν τις γοήτευε –φυσικό, µαλακό, πολυτελές, ζεστό, ένα υλικό που αναπνέει, υποκύπτει στη φθορά του χρόνου, εξελίσσεται και ωριµάζει όµορφα, ενώ επιτρέπει τον πειραµατισµό. «Στην ουσία δηµιουργήσαµε την τσάντα που θα θέλαµε να κρατάµε. ∆εν είχαµε επαφή µε τη µόδα πέρα από το προσωπικό ενδιαφέρον, καθώς προερχόµαστε από τελείως διαφορετικούς χώρους», συµπληρώνει η Σήλια Σιγαλού. «Ποτέ δεν θέλαµε να προβληθούµε ως designers». Η αλήθεια είναι ότι αποφεύγουν συστηµατικά να φαίνονται και θέλουν το brand να µιλάει από µόνο του. «Σε κάθε βήµα είχαµε τους κατάλληλους συνεργάτες, πιστέψαµε στη νέα γενιά και είναι σηµαντικό για εµάς πως πίσω από την Callista Crafts βρίσκεται µια οµάδα όπου καθένας έχει το expertise του. Είναι µια ελληνική τσάντα και όλη της η παραγωγή γίνεται εδώ». 

Με ξεναγούν στο workshop, συστήνοντάς µου µία µία, µε το όνοµά της, την κάθε τεχνίτρια που έχει διαφορετικό ρόλο στη χειροποίητη διαδικασία παραγωγής. Σε µία τσάντα «µετράω» 356 κόµπους και 950 ραφές. «Αυτός είναι και ο λόγος που λέµε πολλά όχι. Κάθε τσάντα είναι χειροποίητη και απαιτεί χρόνο και δεξιοτεχνία για να φτιαχτεί, γι’ αυτό είναι και µοναδική». Αναγνωρίζω τις oversized shopping bags, που πλέον θεωρούνται iconic, τα πουγκιά και τα σακίδια πλάτης µε τα χαρακτηριστικά κρόσσια, τα κοµψά clutches, τις mini tote bags, τις υπέροχες pochettes σε αποχρώσεις της γης, σε σκούρα πράσινα, µαύρο του όνυχα, µοβ του αµέθυστου, αλλά και υπέροχα metallics. Η νέα συλλογή εµπνέεται από τη γοητεία των πετρωµάτων και των πολύτιµων λίθων. Η ενέργεια και η πλούσια χρωµατική παλέτα των οργανικών αυτών στοιχείων αποτυπώνονται στο φίνο δέρµα, διαφορετικό σε κάθε τσάντα, εκφράζοντας τη σαγήνη του χαρακτήρα της πέτρας ή του λίθου που τη βαπτίζει. Η παραγωγή είναι περιορισµένη και συνήθως κατόπιν παραγγελίας.

Οι δυο τους παραδέχονται ότι είναι πολύ προσεκτικές ως προς το επόµενο βήµα τους, ενώ η επιτυχία αντιµετωπίζεται µε χαρά και δηµιουργικό άγχος, ως κινητήρια δύναµη. «Ποτέ δεν θα κάνουµε εκπτώσεις στην ποιότητα και πάντα θα το ψάχνουµε για παραπάνω. Υπάρχουν σταθερά στοιχεία που επαναλαµβάνονται, όπως το µακραµέ και το κέντηµα, τα οποία έχουµε κατοχυρώσει –είναι απίστευτο ότι από την πρώτη σεζόν βγήκαν αντιγραφές! Ναι, ονειρευόµαστε να βρισκόµαστε παντού στον κόσµο, αλλά κρατώντας επιλεγµένα σηµεία. Άλλωστε, ο τρόπος που ψωνίζουµε έχει αλλάξει και µε ένα e-shop φτάνεις στην άκρη του κόσµου. Γι’ αυτό έχουµε τους ορίζοντές µας ανοιχτούς».

fysiki-epitychia6

fysiki-epitychia8

fysiki-epitychia10

Τσάντες από τη συλλογή F/W ’15-’16.

fysiki-epitychia12

Αναζητώντας το σωστό χρώµα δέρµατος.

fysiki-epitychia14

Τις παρατηρώ ενώ µιλούν, δύο γυναίκες διαφορετικές, αλλά µε το δυναµισµό που προσδίδει µια ζωή γεµάτη ενδιαφέροντα, σπουδές, εικόνες, ταξίδια, παιδιά, οικογένεια. Με προχωρηµένη αισθητική, οι δυο τους αλληλοσυµπληρώνονται, συµφωνούν και διαφωνούν δηµιουργικά. «Οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού. Μπορεί η αισθητική µας να είναι κοινή αλλά έχουµε διαφορετική µατιά. ∆ιαλέγουµε διαφορετικές τσάντες», λένε γελώντας. Η Σήλια λατρεύει το Παρίσι, την Ιταλία, την Ελλάδα. Η Ελένη προτιµά την Αθήνα και τη Νέα Υόρκη. Ξεχωρίζουν τη Céline, τον Givenchy, τη The Row, την Αlberta Ferretti και την Bottega Veneta, εµπνέονται από αυτό που είναι και που ζουν καθηµερινά. Και δηµιουργούν για τη γυναίκα που ταξιδεύει, είναι καλόγουστη και πολίτης του κόσµου. Με πολλά ενδιαφέροντα, εργαζόµενη. Όπως και οι ίδιες, σκέφτοµαι. –www.callistacrafts.com •

PHOTOS: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΛΑΝΙ∆ΗΣ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*). ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: MΥΡΤΩ ΚΡΙΤΣΩΤΑΚΗ. MAKE UP: ΣΟΦΙΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙ∆ΟΥ (THIS IS NOT ANOTHER AGENCY*). ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ STYLING: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΙΩΣΗΦΙ∆ΟΥ.