Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα γραφεία της Αware επικρατεί δημιουργικός οργασμός, καθώς η ομάδα του Endomarch Greece δουλεύει για τη διοργάνωση του EndoDay Run/Walk 2016, που γίνεται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού. H Τζωρτζίνα Χείλαρη, Υπεύθυνη Δράσεων της Aware, της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας που έχει αναλάβει το συντονισμό των δραστηριοτήτων του παγκόσμιου κινήματος στη χώρα μας, παθιάζεται όταν μιλάει για την άγνοια αλλά και τη σιωπή που περιβάλλει το ζήτημα της ενδομητρίωσης, μιας πάθησης από την οποία υποφέρουν πολλές γυναίκες.

«Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν γυναικεία θέματα που είναι ταμπού, κι ένα από αυτά είναι η ενδομητρίωση. Παγκοσμίως το κίνημα Εndomarch πρεσβεύει “It’ s time to end the silence!” Οι γυναίκες θα πρέπει να πάψουν επιτέλους να ντρέπονται και να μιλήσουν ανοιχτά για την υγεία τους και τις γυναικολογικές παθήσεις! Μία στις δέκα γυναίκες αιμορραγεί από άγνοια, καθώς οι περισσότερες πάσχουσες δεν γνωρίζουν τι είναι ενδομητρίωση. Όταν πονούν, είτε το αποδίδουν σε δυσμηνόρροια είτε, αναζητώντας την αιτία, υπόκεινται συχνά σε λάθος διαγνώσεις και αναποτελεσματικές θεραπείες».

Η ενδομητρίωση, εξηγεί, προκαλείται όταν το ενδομήτριο (ο ιστός που περιβάλλει την εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, ο οποίος, υπό φυσιολογικές συνθήκες, κάθε μήνα αναπτύσσεται, διασπάται και αποβάλλεται από το σώμα μέσω της ροής του αίματος της περιόδου) εγκλωβίζεται σε άλλα σημεία του γυναικείου οργανισμού, όπως στην κοιλιά, τις ωοθήκες, τις σάλπιγγες, τους συνδέσμους που περιβάλλουν τη μήτρα, την περιοχή μεταξύ του κόλπου και του ορθού, την ουροδόχο κύστη, το έντερο, τον τράχηλο της μήτρας. Έτσι προκαλείται εσωτερική αιμορραγία και φλεγμονές, που συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς πόνους, υπογονιμότητα, σχηματισμό ουλώδους ιστού, συμφύσεις και εντερικά προβλήματα. Η ενδομητρίωση είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία προσβάλλει σήμερα περισσότερα από 170 εκατομμύρια γυναίκες και έφηβες κοπέλες σε όλο τον πλανήτη. Εκτιμάται μάλιστα ότι το 40% όσων έχουν διαγνωστεί με ενδομητρίωση παρουσιάζουν παράλληλα προβλήματα υπογονιμότητας.

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece-1

Μαρία Πολύζου

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece-2

Ειρήνη, Μυρτώ και Μπάρμπαρα Δανελιάν

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece-3

Sarah Eriksson

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece-4

Μελίσσα Βαρδινογιάννη

Η Τζωρτζίνα Χείλαρη μας προσκαλεί να τρέξουμε στο Εndomarch Greece-5

Αναστασία Κωστάκη 

«Από τις πρώτες ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από την ομάδα του Endomarch Greece ήταν η αποστολή newsletters και ερωτηματολογίων σε ένα ενδεικτικό κοινό 2.000 γυναικών, ώστε να γίνει μια πρώτη καταγραφή τού κατά πόσο το γυναικείο κοινό στην Ελλάδα γνωρίζει περί ενδομητρίωσης», επισημαίνει η Τζωρτζίνα Χείλαρη. «Τα αποτελέσματα ήταν πραγματικά σοκαριστικά: Ένα μικρό ποσοστό γυναικών ηλικίας 30-45 είχε ακουστά τη λέξη, χωρίς ωστόσο να έχει την παραμικρή ιδέα για τα συμπτώματα και τις πιθανές θεραπείες. Τα παραπάνω αποτελέσματα στο σύνολό τους μας προέτρεψαν να κάνουμε και στην Ελλάδα πιο αισθητή και ενεργή τη δράση του Endomarch Greece». Το Worldwide Endomarch ξεκίνησε από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Stanford στην Καλιφόρνια, δρ. Camran Nezhat, το 2014. Το κίνημα εξαπλώθηκε σε περισσότερες από 50 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, με επικεφαλής το λέκτορα Μαιευτικής Γυναικολογίας & Γυναικολογικής Ογκολογίας του Πανεπιστημίου Stanford, Γεώργιο Χείλαρη.

«Οι πάσχουσες παγκοσμίως αυτοαποκαλούνται Endo-Warriors, γιατί πραγματικά παλεύουν με την καθημερινότητα», καταλήγει η Τζωρτζίνα Χείλαρη. «Ζουν με πόνους κι αυτό τους δημιουργεί επιπλέον κοινωνικά, επαγγελματικά, οικογενειακά προβλήματα και εντάσεις. Νιώθουν μόνες. Ο πόνος τους δεν περιγράφεται, και σε κάτι μη εμφανές, που δεν έχει μια ονομασία βαριά όσο του καρκίνου, οι γύρω σου συχνά δεν μπορούν να συμπαρασταθούν». www.endomarch.gr

PHOTO: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΤΕΜΠΟΣ, WWW.TEMPOS.GR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή