Δέκα με τόνο

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κάποιος μπορεί να πει, “σιγά, παπούτσια είναι, πώς μπορούν να αλλάξουν τη ζωή σου;” Κι όμως την αλλάζουν», τονίζει η Βίκυ Καγιά, σχολιάζοντας τη φιλοσοφία One for One της Τoms, σύμφωνα με την οποία για κάθε ζευγάρι που πωλείται, ένα άλλο χαρίζεται σε κάποιον που το έχει ανάγκη. «Ακόμη και θανατηφόρες νόσοι μπορούν να μεταδοθούν από το ξυπόλυτο περπάτημα. Επίσης, ένα μικρό παιδί δεν μπορεί να γίνει δεκτό στο σχολείο χωρίς παπούτσια», προσθέτει, συνεχίζοντας με μια ιστορία για δύο μικρά αδέρφια που της είπε κάποτε ο Blake Mycoskie, ιδρυτής της Toms, και την άγγιξε πολύ. «Η οικογένειά τους ήταν τόσο φτωχή, που τους παρείχε μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια. Το πρωί, φορούσε το ζευγάρι το ένα παιδί για να περπατήσει 5 ώρες έως το σχολείο και, όταν επέστρεφε, τα έδινε στο αδερφάκι του για να πάει κι εκείνο».

Δέκα με τόνο-1

Αντίνοος Αλμπάνης

Δέκα με τόνο-2

Βίκυ Καγιά

Αναγνωρίζοντας τις ανθρωπιστικές ανάγκες που έχουν προκύψει στη χώρα μας, η Toms ενισχύει και την Ελλάδα: Το καλοκαίρι του 2015, σε συνεργασία με την Ένωση Μαζί για το Παιδί, οργανώθηκε η προσφορά 25.000 καινούριων παπουτσιών σε ελληνόπουλα, η οποία συνεχίζεται αυτό το καλοκαίρι, που η Toms γιορτάζει τη δεκαετή της επέτειο. Η Βίκυ Καγιά, η Μάρα Δεσύπρη, ο Αντίνοος Αλμπάνης, η Λένα Παπαληγούρα, ο Γιώργος Ελευθεριάδης, η Μαρία Ναυπλιώτου και άλλα πρόσωπα που έχουν στηρίξει το έργο της Toms, πόζαραν με στόχο τη στήριξη της νέας αυτής πρωτοβουλίας της, αλλά και την ανάδειξη του αισθήματος συλλογικότητας που αποπνέει η φιλοσοφία της, το οποίο αντικατοπτρίζεται και στο μότο της Ένωσης Μαζί για το Παιδί: «Ισχύς εν τη ενώσει». Υπάρχουν άραγε στιγμές που ως λαός έχουμε υποτιμήσει αυτήν την αρετή; «Δυστυχώς ναι», σχολιάζει ο Αντίνοος Αλμπάνης. «Ίσως είναι και ένας από τους λόγους που δυσκολευόμαστε τόσο πολύ να διαχειριστούμε την κρίση. Έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε ατομικά και να ακολουθούμε συχνά μοναχικές διαδρομές».

Δέκα με τόνο-3

Μάρα Δεσύπρη

Η Μάρα Δεσύπρη προσθέτει: «Η συλλογικότητα και η προσφορά κάποιες φορές παραμερίζονται, όχι επειδή ο κόσμος δεν θέλει να βοηθά πια αλλά λόγω των δύσκολων συνθηκών που βιώνουμε». Ωστόσο, όλοι συμφωνούν ότι, παρά την κρίση, στο τέλος της ημέρας το αίσθημα προσφοράς των Ελλήνων δεν έχει πτοηθεί. Η Λένα Παπαληγούρα αναφέρεται στις πρόσφατες περιπτώσεις Ελλήνων που άνοιξαν τα σπίτια τους σε οικογένειες προσφύγων, ενώ η Μάρα σχολιάζει ότι «η προσφορά έχει να κάνει με τον άνθρωπο. Οι αλληλέγγυοι χαρακτήρες δεν αλλάζουν στα δύσκολα».

H Βίκυ Καγιά είναι ακόμη πιο θετική: «Πιστεύω ότι πλέον προσφέρουμε πιο εύκολα. Γιατί, πάνω στη δυσκολία, έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε λεπτομέρειες στις οποίες δεν εστιάζαμε πριν. Όταν πια στα ψώνια του σούπερ μάρκετ υπολογίζει κανείς και το τελευταίο ευρώ, σκέφτεται εκείνους που έχουν ακόμη λιγότερα». Γενναιόδωρη, έξυπνη, trendy – αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό της, όταν η συζήτηση επανέρχεται στη φιλοσοφία One for One. «Έξυπνη, γιατί με τον τρόπο που λειτουργεί εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του φιλανθρωπικού της έργου. Ένα φιλανθρωπικό σωματείο που βασίζεται μόνο σε δωρεές είναι πολύ πιθανό κάποιες χρονιές – όπως τώρα με την κρίση – να μην καταφέρει να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνται για να μπορέσει να στηρίξει την κοινωνία».

Εκτός από παπούτσια, η γκάμα της Toms περιλαμβάνει πλέον γυαλιά ηλίου, τσάντες αλλά και καφέ, και κάθε αγορά ενισχύει μια διαφορετική φιλανθρωπική δραστηριότητα. Στην επετειακή φωτογράφιση, η Βίκυ ξεχώρισε ένα ζευγάρι δετά παπούτσια, ενώ το αγαπημένο της σχέδιο είναι το πρώτο ζευγάρι εσπαντρίγιες Toms που απέκτησε πριν χρόνια, σε καναρινί λινό. Η Μάρα έχει αδυναμία στις κλασικές της εσπαντρίγιες, ενώ ο Αντίνοος δεν αποχωρίζεται τα Maxwell Matte Havana γυαλιά του, η αγορά των οποίων συνέβαλε στην αποκατάσταση της όρασης ενός ανθρώπου που βρισκόταν σε ανάγκη. Όσο για τον πιο απροσδόκητο τρόπο που έχουν φορέσει τα Toms τους, για τη Βίκυ ήταν με βραδινό φόρεμα σε νησί, η Μάρα λατρεύει να τα φορά στην Τήνο, απλά με μαγιό και παρεό, ενώ η Λένα σχολιάζει ότι «τα Toms ταιριάζουν με όλα. Άρα, κανένας τρόπος δεν είναι απροσδόκητος!» 

PHOTO: ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή