Αλήθεια ή μύθος; Η γλουτένη εμποδίζει την απώλεια βάρους

Αλήθεια ή μύθος; Η γλουτένη εμποδίζει την απώλεια βάρους

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξίζει να το δοκιμάσουμε; Αν επιθυμούμε να χάσουμε βάρος πρέπει να υπάρχει στην διατροφή μας;

Τι είναι η γλουτένη;

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Άτομα με δυσανοχή στη γλουτένη δεν μπορούν να μεταβολίσουν αυτή την πρωτεϊνη και το ανοσοποιητικό τους σύστημα ανταποκρίνεται προκαλώντας βλάβηή καταστρέφοντας τις λάχνες του εντέρου (δακτυλοειδείς προσεκβολές του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, οι οποίες συνολικά αυξάνουν 10 φορές την απορροφητική του επιφάνεια). Η καταστροφή των λαχνών έχει ως αποτέλεσμα την κακή θρέψη του ατόμου, άσχετα με την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επομένως η κοιλιοκάκη αποτελεί νόσο κακής απορρόφησης (τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά) και μη φυσιολογικής αντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος στην πρωτεΐνη γλουτένη. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι κοιλιακοί πόνοι, πονοκεφάλοι, ζαλάδες, φουσκώματα, μυικοί πόνοι και δυσπεψία.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στα 10 άτομα έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, χωρίς να εκδηλώνουν κοιλιοκάκη (δηλαδή τη νόσο καθεαυτή). Πολλές αυτοάνοσες ασθένειες μπορεί επίσης να σχετίζονται με δυσανεξία στη γλουτένη, όπως,ινομυαλγία, χρόνια κόπωση, ρευματοειδή αρθρίτιδα, διαταραχές του θυρεοειδούς και ο Σακχαρώδης Διαβήτης.

Γλουτένη και άσκηση

Είτε είστε ελίτ αθλητής ή προπονείστε απλά επειδή σας αρέσει, η διατροφή σας πρέπει να στηρίζεται κυρίως στην επαρκή πρόσληψη υδατανθράκων. Η πλειοψηφία αυτής της ενέργειας προέρχεται από τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Αν αυτά τα τρόφιμα απομακρυνθούν από τη διατροφή, υπάρχει πιθανότητα ο αθλητής να μην είναι σε θέση να αποκαταστήσει τη χαμένη ενέργεια και να “φορτίσει” τους μύες με το απαραίτητο γλυκογόνο. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικών ινών.

Αθλητές που έχουν δοκιμάσει δίαιτα ελεύθερη γλουτένης παρατήρησαν αύξηση στην απόδοσή τους κατά την άσκηση. Η θεωρία που κρύβετε πίσω από την εφαρμογή αυτής της διατροφής είναι ότι μετά την κατανάλωση των τροφίμων που επιτρέπονται σε αυτή τη διατροφή δεν εκδηλώνονται γαστρεντερικά συμπτώματα όπως δυσπεψία, φούσκωμα ενώ τα οφέλη υπερτερούν λόγω της μειωμένης κατανάλωσης τροφίμων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που οδηγεί σε έντονη πείνα και πολύ γρήγορη απελευθέρωση γλυκόζης στο αίμα γεγονός που μπορεί να μειώσει την απόδοση, ειδικά σε αθλήματα μεγάλης διάρκειας.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή ελεύθερη γλουτένης;

Το κρέας, το ψάρι, το ρύζι, τα φρούτα και τα λαχανικά δεν περιλαμβάνουν γλουτένη, έτσι μπορείτε να καταναλώνετε ελεύθερα τα τρόφιμα αυτά. Παλαιότερα συστηνόταν στα άτομα με δυσανοχή στη γλουτένη να μην καταναλώνουν βρώμη. Nέα δεδομένα υποστηρίζουν μπορούν με ασφάλεια να καταναλώνουν μικρές ποσότητες βρώμης, όταν η βρώμη δεν έρχεται σε επαφή με γλουτένη κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.

 

Περισσότερα tips διατροφής και υγείας στο mustonline.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή