ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το Ιnternet του αύριο… σήμερα μέσω των οπτικών ινών

to-internet-toy-ayrio-simera-meso-ton-optikon-inon-2289984

Είναι γεγονός πως τα δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς έχουν αλλάξει τα δεδομένα φέρνοντας τη σύνδεση στο Internet με υπέρ-υψηλές ταχύτητες στο σπίτι του καταναλωτή αλλά και στις επιχειρήσεις. Πλέον χιλιάδες συνδρομητές απολαμβάνουν ταχύτητες Wind Fiber 100 & 200 mbps σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα, μόλις ένα χρόνο μετά από την ημέρα που η πρώτη πόλη στην Ελλάδα (σ.σ. Καλαμάτα), συνδέθηκε με το Internet του αύριο, μέσω του δικτύου οπτικών ινών το καλοκαίρι του 2017, το δίκτυο οπτικών ινών επεκτείνεται με απίστευτες ταχύτητες συμβάλλοντας ουσιαστικά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Έως το τέλος του 2018, για τις Ultra Fast ταχύτητες, πάνω από 100Mbps, η Ελλάδα θα έχει κάλυψη 38% επί των νοικοκυριών σε σύγκριση με 58% του μέσου Ευρωπαϊκού όρου. Το αισιόδοξο σενάριο θέλει στο τέλος του 2019 η κάλυψη σε δίκτυα νέας γενιάς να φτάσει περίπου στο 65% του πληθυσμού, κάτι που συνιστά τεχνολογικό άλμα για τη χώρα. Έχοντας ως γνώμονα την Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα για το 2020, η χώρα μας έχει ήδη κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση δημιουργώντας ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που διασφαλίζει ίσους όρους ανταγωνισμού για όλους καθώς και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων.

Το στοίχημα της μετάβασης σε αυτή τη νέα ψηφιακή πραγματικότητα των δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων, κερδίζει καθημερινά και η WIND. Έχοντας ολοκληρώσει το ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών WIND Fiber στην Καλαμάτα αλλά και σε αρκετές περιοχές της Αττικής, εγκαινιάζει 65.000 νέες γραμμές οπτικών ινών σε 3 ακόμα περιοχές του λεκανοπεδίου, στην Καλλιθέα, στη Νίκαια και στον Κορυδαλλό. Παρά τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ρευματοδότηση η κατασκευή του ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών προχωρά ικανοποιητικά με βάση το αρχικό πλάνο της Εταιρείας και ήδη λειτουργούν συνολικά περισσότερες από 103.000 γραμμές NGA. Η WIND εκτιμά ότι θα έχει ολοκληρώσει το 50% της κάλυψης με υπηρεσίες οπτικών ινών στις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί μέχρι τα τέλη του 2018.

Πλέον και οι χρήστες της Καλλιθέας, της Νίκαιας και του Κορυδαλλού μπορούν εύκολα και κυρίως γρήγορα να δουν την αγαπημένη τους ταινία σε video streaming στην καλύτερη ποιότητα και χωρίς «διαλείμματα», να μπουν στο πεδίο της μάχης των online games και να συνομιλήσουν με τους συμπαίκτες τους την ίδια στιγμή και χωρίς «κολλήματα», καθώς και να ανεβάσουν videos και φωτογραφίες στα social media ακόμα πιο γρήγορα.

Οι υποδομές νέας γενιάς που δημιουργεί η WIND είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού της της πλάνου, ύψους 500 εκατ.€ μέχρι το 2020. Αρωγός στον επιτακτικό ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, η WIND συνδέει καθημερινά ακόμα περισσότερα νοικοκυριά στα δίκτυα νέας γενιάς επενδύοντας εντατικά σε καινοτόμες τεχνολογίες προσφέροντας έτσι μία τελείως αναβαθμισμένη εμπειρία επικοινωνίας με απεριόριστες δυνατότητες υπέρ – υψηλών ταχυτήτων.