Πέντε φορές πιο φονικές από τις επιθέσεις καρχαριών οι selfies

Πέντε φορές πιο φονικές από τις επιθέσεις καρχαριών οι selfies

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι selfies, που έχουν μετατραπεί σε παγκόσμια μόδα την τελευταία δεκαετία, έχουν προκαλέσει πέντε φορές περισσότερα θύματα σε σχέση με τις επιθέσεις καρχαριών.

Από τον Οκτώβριο του 2011 ως τον Νοέμβριο του 2017 τουλάχιστον 259 άνθρωποι σκοτώθηκαν βγάζοντας σέλφι σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τη ινδική επιθεώρηση Οικογενειακής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε σύγκριση με μόλις 50 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από καρχαρίες την ίδια περίοδο.

O  αριθμός των θυμάτων αυξάνεται σταδιακά κάθε χρόνο καθώς εξελίσσεται η τεχνολογία των smartphones και τα selfie-sticks αυξάνουν την εμβέλεια για την λήψη selfies, εκθέτοντας έτσι σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο τον χρήστη του κινητού που θα κάνει τα πάντα για να βγάλει την καλύτερη φωτογραφία του.

Ενώ οι γυναίκες τραβούν τις περισσότερες σέλφι, οι νεαροί άνδρες που είναι πιο ριψοκίνδυνοι, αντιστοιχούν στα τρία τέταρτα των θανάτων από selfies από πνιγμούς, τροχαία, πτώσεις ή ατυχήματα με πυροβολισμούς.

Η Ινδία με πληθυσμό μεγαλύτερο από 1,3 δισεκατομμύριo ανθρώπους και 800 εκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, κατέχει ρεκόρ θανάτων από σέλφι με 159 να έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα. Αυτό αναλογεί σε πάνω από τους μισούς θανάτους παγκοσμίως και είναι η απόδειξη της λατρείας που έχουν οι νέοι της χώρας στις σέλφι φωτογραφίες.

Στη δεύτερη θέση έρχεται η Ρωσία με 16 θανάτους από σέλφι, οι ΗΠΑ με 14 και ακολουθεί το Πακιστάν.

Στη Ρωσία κάποιοι έχουν σκοτωθεί πέφτοντας από γέφυρες ή από πολυώροφα κτίρια, έχουν αυτοτραυματιστεί θανάσιμα με όπλο ή έχουν σκοτωθεί πιάνοντας στα χέρια τους μια νάρκη. Το 2015 η αστυνομία εξέδωσε έναν οδηγό για "ακίνδυνες σέλφι".

Στις ΗΠΑ τα περισσότερα θύματα ήταν άνθρωποι οι οποίοι αυτοτραυματίστηκαν θανάσιμα με όπλο στην προσπάθειά τους να βγάλουν μια άψογη φωτογραφία τους. Επίσης αρκετά θύματα σκοτώθηκαν πέφτοντας στο φαράγγι Γκραν Κάνυον.

Οι υπηρεσίες διάσωσης στην Κροατία χρησιμοποίησαν το Twitter για να απευθύνουν έκκληση προς τους τουρίστες να "σταματήσουν να βγάζουν ανόητες και επικίνδυνες σέλφι" αφού επέζησε με θαυματουργό τρόπο ένας Καναδός πέφτοντας από ύψος 75 μέτρων στο Εθνικό Πάρκο λιμνών Πλίτβιτσε.

Τον Ιανουάριο η Τζίτζι Γου, η διασημότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από την Ταϊβάν–γνωστή ως "η πεζοπόρος με το μπικίνι" επειδή τράβαγε σέλφις σε βουνοκορφές φορώντας το μπικίνι της– σκοτώθηκε πέφτοντας σε μια χαράδρα. Ήταν 36 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή