5G: η τεχνολογία της επόμενης γενιάς έφτασε στην Καλαμάτα

5G: η τεχνολογία της επόμενης γενιάς έφτασε στην Καλαμάτα

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

5G, η τεχνολογία της επόμενης γενιάς. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 η Ευρώπη μπαίνει στην νέα εποχή του διαδικτύου, καθώς τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που υποστηρίζουν 5G δίκτυο θα είναι διαθέσιμα, ενώ στόχος για τη διάθεση των παρόχων στην Ελλάδα είναι το 2021 με την εκκίνηση της δημιουργίας υποδομών σε περιοχές της χώρας. Η Καλαμάτα αναδεικνύεται σε «ψηφιακό υπόδειγμα» πόλης, καθώς γίνεται η πρώτη 5G πόλη στην Ελλάδα στην οποία λειτουργεί πιλοτικά δίκτυο από την WIND.

Το έργο του απόλυτου τεχνολογικού εκσυγχρονισμού της πόλης που έχει αναλάβει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, έχει στόχο να αξιολογήσει τα λειτουργικά στοιχεία της 5G εμπειρίας και να καταγράψει στην πράξη τα αποτελέσματα των μεγάλων ταχυτήτων του 5G.

Tο πιλοτικό δίκτυο 5G που έχει εγκατασταθεί στην Καλαμάτα, καλύπτει την περιοχή της κεντρικής πλατείας, το Μέγαρο χορού και το Πνευματικό  κέντρο, αλλά και την περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο Grecotel Filoxenia, το οποίο αποτελεί το πρώτο 5G ξενοδοχείο στην χώρα.

Στις περιοχές όπου υπάρχει το πιλοτικό δίκτυο 5G ο χρήστης, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη στην Ελλάδα 5G τηλέφωνα, μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω WIFI, το οποίο λειτουργεί μέσω της υποδομής 5G.

Τι είναι, όμως, το 5G;

Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης κινητών συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας 100 φορές υψηλότερες ταχύτητες από αυτές που προσφέρει σήμερα το 4G, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε «έξυπνα» κινητά και άλλες συσκευές. Η ταχύτητα του θα αρκεί για να βλέπουμε ανεμπόδιστα βίντεο σε ποιότητα ανάλυσης 8Κ ή να κατεβάσουμε μία ταινία 3D μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, όταν με το 4G, θα χρειαζόμασταν περίπου έξι λεπτά.

Ειδικοί υποστηρίζουν δε ότι οι απίστευτα υψηλές ταχύτητές του πρόκειται να αλλάξουν ριζικά τις ζωές των χρηστών, καθώς η άφιξη του 5G θα «μεταμορφώσει» την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα όλη η οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί από τις νέες αυτές υποδομές του 5G σε βάθος χρόνου, με έμφαση όμως στον ψηφιακό μετασχηματισμό των εταιριών και των επιχειρήσεων, μία εξέλιξη που συχνά περιγράφεται ως τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση.

Η τεχνολογία του 5G παγκοσμίως είναι κυρίως σε φάση ανάπτυξης και περιορισμένης πιλοτικής λειτουργίας. Ενδεικτικά, σύμφωνα με ανάλυση του Global System for Mobile Association (GSMA), έως το 2025, περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιεί δίκτυα επόμενης γενιάς.

Το 5G σχεδιάζεται για έναν κόσμο όπου δεκάδες δισεκατομμύρια συσκευές εξαρτώνται από τη συνεχή σύνδεση τους στο διαδίκτυο και ως εκ τούτου θα είναι εξαιρετικά γρήγορο, πολύ σταθερό και ιδιαιτέρως πολύπλευρο αφού θα υποστηρίζει ακόμα περισσότερους ταυτόχρονους χρήστες και συσκευές. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή