Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο E-commerce ήρθε για να μείνει

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο E-commerce ήρθε για να μείνει

7' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο E-Commerce δεν είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ένα μοδάτο τεχνολογικό trend. Ήρθε για να μείνει και να πολλαπλασιάσει τζίρους και κέρδη. 

Τα τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την ενσωμάτωση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI-Artificial Intelligence) στο Ε-Commerce. Παρόλο που ο όρος ΑΙ-Artificial Intelligence αποτελεί Trend της εποχής μας, ουσιαστικά συνιστά τη φυσική εξέλιξη της Τεχνολογίας που μπορεί πλέον να επεξεργαστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών οι οποίες σχετίζονται με τις συνήθειες των χρηστών και μέσα από έξυπνες εφαρμογές, τους οδηγούν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επειδή τελικά το ζητούμενο για κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πως θα πολλαπλασιάσει τους τζίρους και τα κέρδη, η τεχνολογική εξέλιξη επιβάλλεται να κινείται με τεράστιες ταχύτητες πετυχαίνοντας το στόχο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. "Είναι προφανές ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι εταιρείες Ε-Commerce που υποστηρίζουν τα ηλεκτρονικά καταστήματα οι οποίες διαφοροποιούνται από το πόσο εύκολα μπορούν να είναι τεχνολογικά εξελισσόμενες και επιστημονικά επαρκείς σε επίπεδο Artificial Intelligence εφαρμογών που αναπτύσσονται και ενσωματώνονται στις πλατφόρμες των e shops για τη διευκόλυνση και την εξυπηρέτηση των χρηστών, λειτουργώντας τελικά προς όφελος των ιδιοκτητών των ηλεκτρονικών καταστημάτων και κερδίζοντας το στοίχημα του ανταγωνισμού" αναφέρει ο Θανάσης Καμέας, ceo και founder της Plushost.

Μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι κάθε εταιρεία που επενδύει και «επιχειρεί» τελικά στο Ε-Commerce σχετίζεται με την ικανότητά της να εξελίσσεται και να αξιοποιεί τελικά τις σύγχρονες τεχνολογίες, εν προκειμένω τις «έξυπνες» εφαρμογές με τεχνολογία Artificial Intelligence στο DΝΑ της, πόσο εύστοχα αξιοποιεί τελικά τις εφαρμογές αυτές προς όφελος του πελάτη, με απώτερο στόχο τη μέγιστη εμπειρία του καταναλωτή και τη μετατροπή της πλοήγησής του σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στο οποίο η οικοδόμηση στέρεων σχέσεων μεταξύ e-shoppers και brands θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του κάθε project.

H Plushost αντιλαμβανόμενη εγκαίρως το κρίσιμο τεχνολογικό "momentum" της διαδικασίας του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι η πρώτη εξειδικευμένη E-commerce εταιρεία που ανέπτυξε Artificial Intelligence εφαρμογές στα ηλεκτρονικά καταστήματα των πελατών της, βελτιώνοντας αποτελεσματικά τη διαδρομή του πελάτη από την «είσοδό» του στο ηλεκτρονικό κατάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση της αγοράς με έξυπνες και ενοποιημένες λύσεις που καλύπτουν ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών, το AllinOne 360 e-commerce: Από το προσωποποιημένο μάρκετινγκ στο οποίο οι εφαρμογές Artificial Intelligence παίζουν κυρίαρχο ρόλο στον τρόπο που συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα των χρηστών κατά την αλληλεπίδραση τους με τα ηλεκτρονικά καταστήματα, την εύκολη και γρήγορη ολοκλήρωση των ηλεκτρονικών πωλήσεων μέχρι και την άψογη εξυπηρέτηση του πελάτη, από την ολοκλήρωση της παραγγελίας μέχρι και την παραλαβή στο χώρο του.

Στην ουσία, η Plushost.gr με την καθιέρωση των εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης δεν πρόσθεσε απλά μια επιπλέον «εργαλειοθήκη» εφαρμογών, αλλά έβαλε τις «ράγες» πάνω στις οποίες θα δρομολογηθεί το πιο γρήγορο και «υπερηχητικό τρένο» αυτής της συναρπαστικής διαδρομής προς τη νέα εποχή του Ε-commerce. Ένα τρένο που θα γνωρίζει τις ανάγκες του «επιβάτη» κατά την περιήγησή του στο ηλεκτρονικό κατάστημα, τις επιθυμίες και καταναλωτικές του συνήθειες, τις στάσεις που θέλει να κατέβει, τα αξιοθέατα που θέλει να δει. Ένα έξυπνο όχημα που θα παρέχει λύσεις ανάλυσης δεδομένων των επιβατών του και φυσικά που θα υποστηρίζει τη διαχείριση και ανάλυσή τους χάρις στις εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Άρα το Artificial Intelligence δεν είναι μια τεχνολογία που έρχεται από ένα ακαθόριστο μέλλον, αλλά μια ολόκληρη επιστήμη που εφαρμόζει όσα ήδη συμβαίνουν, όσα πρόκειται να συμβούν και όσα θα θεμελιωθούν στο άμεσο μέλλον ως βασικά δομικά στοιχεία του Ε-commerce. Πρόκειται για το next step που θα αναδιαμορφώσει ριζικά το online shopping και θα προλαβαίνει τη σκέψη του online καταναλωτή οδηγώντας τον στις βέλτιστες επιλογές.

Artificial Intelligenc: Ο καλύτερος φίλος του ROI

Οι αριθμοί «μιλάνε» από μόνοι τους: Σύμφωνα με την έρευνα της Tractica, το Artificial Intelligence προελαύνει με γεωμετρική πρόοδο στο Ε-commerce, ενώ τα έσοδα από την αξιοποίησή της αναμένεται να αγγίξουν τα 36.8 δις δολ. παγκοσμίως μέχρι το 2025. «Γιατί κατακτά το Artificial Intelligence το E-commerce;» είναι η πρώτη εύλογη ερώτηση. Αυτό συμβαίνει διότι το Artificial Intelligence εστιάζει εξαντλητικά σε ένα κυρίαρχο και διαχρονικό ζητούμενο: Στη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη. Και ως γνωστόν συναρπαστική εμπειρία του πελάτη ισούται με μαθηματική ακρίβεια με αύξηση του ROI, πολύ απλά με διόγκωση των κερδών. Και ποιος δεν θέλει σήμερα σίγουρα κέρδη;

Μοναδική εμπειρία πελάτη: Το νέο "χρυσάφι"

Ο τρόπος που συλλέγονται και αξιοποιούνται τα δεδομένα (Big Data) παίζουν ιδιαίτερα κρίσιμο – σχεδόν καθοριστικό- ρόλο στη βελτίωση της εμπειρίας του online shopper μέσω των εφαρμογών Artificial Intelligence κατά την αλληλεπίδρασή τους με τα ηλεκτρονικά καταστήματα. Πρωταρχική σημασία έχει το γεγονός ότι οι εφαρμογές του Artificial Intelligence βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη χάρις στο γεγονός ότι οι διαφημίσεις στις οποίες «εκτίθενται» είναι customized, προσωποποιημένες, τον αφορούν πραγματικά, του μιλούν σαν να τον ξέρουν. To personalization είναι η ικανότητα να χρησιμοποιείς τα customer data για να προσαρμόζεις το περιεχόμενο ενός ηλεκτρονικού καταστήματος στις προτιμήσεις του καταναλωτή, διευκολύνοντάς τον να βρει ευκολότερα το προϊόν που επιθυμεί αλλά και να του προσφέρει ολοκληρωμένες προτάσεις που άπτονται των προτιμήσεων και των συνήθειών του οδηγώντας τον σε επαναλαμβανόμενες αγορές.

Βάσει έρευνας του Econsultancy, περίπου το 74% των marketers δηλώνουν ότι το targeted personalization αυξάνει τα συνολικά ποσοστά συμμετοχής του πελάτη. Έτσι, ένα ηλεκτρονικό κατάστημα μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά του engagement και του conversion rate μειώνοντας ταυτόχρονα το time transaction. Για να το πούμε απλά, στέλνεις το σωστό μήνυμα στη σωστή στιγμή καθώς το Artificial Intelligence personalization παρακολουθεί τις συσκευές και τα κανάλια για να δημιουργήσει το ανάλογο customer view.

Φωνητική …βοήθεια στο σπίτι

Εξίσου σημαντική συμβολή στην εμπειρία του χρήστη έχει και η ευκολία αναζήτησης. Στη εποχή της Alexa και της Siri, η online αγορά ενός προϊόντος είναι μόλις “μια φωνητική εντολή μακριά”. Ο λόγος για το voice assistance (φωνητική βοήθεια) ως εργαλείο καθοδήγησης του χρήστη προκειμένου να ολοκληρώσει επιτυχώς την παραγγελία του ή να αναζητήσει με ευκολία τα προϊόντα που επιθυμεί. Οι κινήσεις του χρήστη διασυνδέονται με τις φωνητικές συμβουλές αυξάνοντας κατακόρυφα το conversion rate των ηλεκτρονικών καταστημάτων, τη βελτιστοποίηση του Funnel Tracking και κατ’ επέκταση την εκτόξευση του conversion rate των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Η φωνητική βοήθεια (Αγγλικά) δεν είναι πλέον trend, είναι κανόνας. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Quoracreative stats, στο τέλος του 2020, το 50% όλων των αναζητήσεων θα βασίζονται στη φωνητική αναζήτηση. Η Gartner, ο παγκόσμιος κολοσσός έρευνας και consulting, αποκαλύπτει ότι το 30% των αναζητήσεων θα γίνονται από συσκευή χωρίς οθόνη την ίδια στιγμή που οι OC&C Strategy Consultants προβλέπουν ότι η εισχώρηση στα σπίτια των έξυπνων φωνητικών λειτουργιών θα ανέλθει στο 55% μέχρι το 2022.

Πελατο-Κεντρική Οπτική Αναζήτηση

Μπαίνοντας ακόμα πιο βαθιά στις δυνατότητες του Artificial Intelligence σε σχέση με το Ε-commerce, θα συναντήσουμε το Customer-Centric Visual Search (Πελατο-Κεντρική Οπτική Αναζήτηση). Αξίζει να τονίσουμε ότι ένα από τα εμπόδια που καλούμαστε να υπερπηδήσουμε στο E-commerce είναι το υψηλό bounce rate δυνητικών πελατών που κατά το online shopping τους ενδέχεται να συναντήσουν αποτελέσματα προϊόντων που δεν σχετίζονται με τις προτιμήσεις τους. Αποτέλεσμα; Ενοχλούνται και αποχωρούν. Και ποιος θέλει σήμερα να χάνει πελάτες;

Εδώ έρχεται να δώσει λύση το Customer-Centric Visual Search με κύριο εργαλείο του το NLP (Νευρογλωσσικός Προγραμματισμός) ή, πιο απλά, μία φυσική γλωσσική διαδικασία με την οποία τοποθετείται σε σχετικό πλαίσιο και βελτιώνεται το αποτέλεσμα της αναζήτησης. Η μορφή αυτή της εφαρμογής Artificial Intelligence χρησιμοποιεί δυνατότητες αναζήτησης που καταφέρνουν να συσχετιστούν με το προϊόν. Έτσι, μας επιτρέπουν να επιτύχουμε personalization.

O χρήστης βλέπει προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων, βιώνει μια καλύτερη online experience και, συνεπώς, είναι πολύ πιο πιθανό να προβεί σε αγορά. Η ικανότητα του Artificial Intelligence να προβλέπει αποτελεσματικά τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του πελάτη, προσφέροντας σχετικές με αυτόν προτάσεις αποτελεί commodity. Πώς όμως ακριβώς λειτουργεί αυτό; Συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα αναζήτησης. Έπειτα, οι αλγόριθμοι αντλούν τις πληροφορίες, το ιστορικό, τα δεδομένα τρίτων, τα δεδομένα περιεχομένου κ.α. για να προσφέρουν τις απαραίτητες προτάσεις στο χρήστη. Αυτό, είναι η Παροχή Προτάσεων προς τους Πελάτες (Providing Recommendation to the Customers) και αναβαθμίζει ακόμα περισσότερο το πολυπόθητο user experience.

Το automation και τα chatbots 

Το Artificial Intelligence χρησιμοποιεί τεχνολογία και αλγόριθμους για να ενημερώσει τους αντίστοιχους εμπόρους τι ψάχνουν ακριβώς οι πελάτες τους. Καθώς το E-Commerce διευρύνεται διαρκώς, ένα πακέτο Artificial Intelligence automated εφαρμογών γίνεται παραπάνω από απαραίτητο για κάθε βιομηχανία.

Μέσα στον τομέα του automation θα μπορούσαμε εντάξουμε και τα chatbot που δίνουν τη δυνατότητα στα ηλεκτρονικά καταστήματα να προσφέρουν 24ωρη εξυπηρέτηση μέσα από αυτόματες απαντήσεις στα ερωτήματα των επισκεπτών αλλά και να θέτουν στοχευμένα ερωτήματα ώστε να κατευθύνουν τον εκάστοτε επισκέπτη στο επιθυμητό περιεχόμενο. Είναι μια «win-win» κατάσταση: Καλύτερο customer service με targeted περιεχόμενο για το ηλεκτρονικό κατάστημα, βελτιωμένη εμπειρία εξυπηρέτησης για τον πελάτη.

Μπορώ να προβλέψω τις πωλήσεις μου;

Το Artificial Intelligence έχει πολλαπλά οφέλη σε βασικούς τομείς, όπως το Sales Forecasting, (Πρόβλεψη των Πωλήσεων), αλλά και το Retargeting Potential Customers (Επαναστόχευση Δυνητικών Πελατών).

Σκοπός είναι η διαμόρφωση μοντέλων Next Best Product to Recommend, σε πραγματικό χρόνο, με τελικό στόχο τη διαμόρφωση μοντέλων απόφασης, για τη βελτίωση cross sell στρατηγικών , αλλά και τη δημιουργία μοντέλων προσομοίωσης (Personas) τα οποία θα βασίζονται στην επεξεργασία των δεδομένων ανά κατηγορία καταστημάτων ώστε να προκύπτουν προβλέψεις πωλήσεων στα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Εν κατακλείδι θα μπορούσα να πω ότι το σύγχρονο E-Commerce αποτελεί μια ταχύτατα εξελισσόμενη επιστήμη. Η γρήγορη επεξεργασία του όγκου των πληροφοριών που συσσωρεύονται καθημερινά από την αλληλεπίδραση των χρηστών με τα ηλεκτρονικά καταστήματα και η εύστοχη αξιοποίησή τους μέσα από εφαρμογές Artificial Intelligence τόσο σε επίπεδο πλατφόρμας όσο και marketing, θα οδηγήσει τα ηλεκτρονικά καταστήματα με κέρδος στην επόμενη μέρα των online αγορών.

* Ο Θανάσης Καμέας, είναι founder & CEO της Plushost.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT