Μια διαδραστική σχολική αίθουσα με τη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης

Μια διαδραστική σχολική αίθουσα με τη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή των μαθητών στα θρανία τη φετινή χρονιά ήταν μία μεγάλη πρόκληση. Στο 52ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Αθηνών, όμως, το πρώτο κουδούνι τον περασμένο Σεπτέμβριο επεφύλασσε και μια μεγάλη έκπληξη. Μια άδεια και αναξιοποίητη αίθουσα ανασχεδιάστηκε και ανακαινίστηκε πλήρως, εξοπλίστηκε με σύγχρονα μηχανήματα όπως 3D εκτυπωτή, διαδραστικό πίνακα και προτζέκτορα και VR γυαλιά εικονικής πραγματικότητας. Με αυτά τα νέα εργαλεία το ταξίδι στη γνώση θα μπορούσε πλέον να είναι πιο διαδραστικό και ευχάριστο, χωρίς να περιορίζεται σε μια στείρα διαδικασία αποστίθησης.

Αυτή η νέα αίθουσα είναι η πρώτη STEM Βιβλιοθήκη (σχεδιασμένη με έμφαση στις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά) σε δημόσιο σχολείο. Δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος Adopt-a-School από την ΠΛΑΙΣΙΟ Computers σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης. Το εργαστήριο ανέλαβε την επιστημονική επιμέλεια για τη λειτουργία αυτού του πρότυπου χώρου καθώς και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Στόχος ήταν να επιτευχθεί η ομαλή ενσωμάτωση του νέου εξοπλισμού στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Μια διαδραστική σχολική αίθουσα με τη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης-1

Η δράση του TUC TIE Lab εντάσσεται στην πολιτική εξωστρέφειας που ακολουθεί εδώ και χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο προσπαθεί να συνεισφέρει στην κοινωνία δοκιμάζοντας και εφαρμόζοντας ερευνητικές δραστηριότητες στο πεδίο, σε πραγματικές συνθήκες. Τα τελευταία επτά χρόνια το Πολυτεχνείο Κρήτης διεξάγει τις «Ημέρες Επιστήμης και Τεχνολογίας για παιδιά», ένα από τα μεγαλύτερα STEM προγράμματα στη χώρα.

Το TUC TIE Lab αποτελεί ένα από τα πιο εξωστρεφή ακαδημαϊκά εργαστήρια στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται μέσα από χρηματοδοτούμενα προγράμματα και συμπράξεις του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα σε έργα γύρω από την εκπαίδευση, την τέχνη και τον πολιτισμό, την υγεία, το διάστημα, τον τουρισμό, και την τεχνολογία.

Μια διαδραστική σχολική αίθουσα με τη συμβολή του Πολυτεχνείου Κρήτης-2

Ιδρύθηκε το 2012 και μέχρι σήμερα έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Διευθυντής του εργαστηρίου είναι ο καθηγητής Κωνσταντίνος- Αλκέτας Ουγγρίνης και υπεύθυνη διαχείρισης ερευνητικών προγραμμάτων η Μαριάνθη Λιάπη. Το TUC TIE Lab έχει αναπτύξει εφαρμογές σε περισσότερα από 90 σχολικά συγκροτήματα και έχει αναλάβει την επιστημονική επιμέλεια σε 17 σχετικά ερευνητικά έργα.

Μεταξύ των προγραμμάτων του ξεχωρίζει το «Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα» το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει το μαθησιακό περιβάλλον και να ενδυναμώσει τη σχολική κοινότητα. Εφαρμόζεται ήδη από το 2016 στον Δήμο Αθηναίων, μέσα στο 2020 τέθηκε σε εφαρμογή και στον Δήμο Χανίων και πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή