Το Twitter κλείνει τα γραφεία του στις Βρυξέλλες – Ανησυχία στην Ε.Ε.

Το Twitter κλείνει τα γραφεία του στις Βρυξέλλες – Ανησυχία στην Ε.Ε.

Το Twitter έκλεισε ολόκληρο το γραφείο του στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ανησυχία σχετικά με το εάν η πλατφόρμα θα συμμορφωθεί με τους νέους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. επί εποχής Ελον Μασκ.

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Twitter έκλεισε ολόκληρο το γραφείο του στις Βρυξέλλες, προκαλώντας ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της Ε.Ε. σχετικά με το αν η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης θα συμμορφωθεί με τους νέους αυστηρούς κανόνες της Ε.Ε. σχετικά με το περιεχόμενο στο Διαδίκτυο. 

Όπως αναφέρουν οι F.T., η Τζούλια Μόζερ και ο Ντάριο Λα Νάζα, οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για την ψηφιακή πολιτική του Twitter στην Ευρώπη, αποχώρησαν από την εταιρεία την περασμένη εβδομάδα.

Τα παραπάνω στελέχη είχαν ηγηθεί της προσπάθειας της εταιρείας να συμμορφωθεί με τον κώδικα παραπληροφόρησης της Ε.Ε., η οποία τέθηκε σε ισχύ την περασμένη εβδομάδα, θέτοντας νέους κανόνες για το πώς θα προστατεύονται οι χρήστες του Διαδικτύου.

Άλλα στελέχη του Twitter, στο μικρό αλλά ζωτικής σημασίας γραφείο των Βρυξελλών, κυρίως ως προς τη χάραξη ψηφιακής πολιτικής στην Ε.Ε., είχαν αποχωρήσει στις αρχές του μήνα κατά τη διάρκεια περικοπών.

Ο Μόζερ και ο Λα Νάζα «επέζησαν» της αρχικής εκκαθάρισης, αλλά δεν εργάζονται πλέον εκεί, αφού ο νέος ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ελον Μασκ, εξέδωσε τελεσίγραφο την περασμένη εβδομάδα για το προσωπικό καλώντας το να δεσμευτεί σε μια «σκληροπυρηνική εργασιακή κουλτούρα». Πάντως δεν είναι σαφές αν παραιτήθηκαν ή απολύθηκαν.

Ερωτηματικό αν θα ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε.

Εκτός από τις Βρυξέλλες, τοπικά στελέχη του Twitter, τόσο στην Ινδία όσο και στο Παρίσι, τα οποία βρίσκονταν σε θέσεις – κλειδιά και διατηρούσαν επικοινωνία με κυβερνητικούς αξιωματούχους, εγκατέλειψαν απότομα τον Οργανισμό τις τελευταίες εβδομάδες, στο πλαίσιο των εκτεταμένων περικοπών.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με το κατά πόσον η εταιρεία διαθέτει επαρκές προσωπικό το οποίο θα διασφαλίσει τη συμμόρφωση του Twitter με τους νόμους που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

«Ανησυχώ για την είδηση της απόλυσης ενός τόσο μεγάλου αριθμού εργαζομένων του Twitter στην Ευρώπη» δήλωσε στους Financial Times η Věra Jourová, αντιπρόεδρος της Ε.Ε., αρμόδια για τον κώδικα παραπληροφόρησης.

«Εάν θέλετε να εντοπίζετε αποτελεσματικά και να αναλαμβάνετε δράση κατά της παραπληροφόρησης και της προπαγάνδας, αυτό απαιτεί πόρους» πρόσθεσε. Η ίδια επισήμανε πως, στο πλαίσιο του ρωσικού πολέμου παραπληροφόρησης, περιμένει από το Twitter να σεβαστεί πλήρως τον νόμο της Ε.Ε. και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

«Το Twitter υπήρξε πολύ χρήσιμος εταίρος στον αγώνα κατά της παραπληροφόρησης και της παράνομης ρητορικής μίσους, και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει» επισήμανε. 

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δημοσιεύσει την Πέμπτη στοιχεία που δείχνουν ότι το Twitter υστερεί στις προσπάθειές του να συμμορφωθεί με τον κώδικα παραπληροφόρησης. Τα ζητήματα αυτά έρχονται την ώρα που η προσπάθεια του Ελον Μασκ να αναμορφώσει την επιχείρηση του Twitter αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα. 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή