Η NASA θα δοκιμάσει πυρηνικούς πυραύλους για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη

Η NASA θα δοκιμάσει πυρηνικούς πυραύλους για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη

Από τη Γη στη Σελήνη και από τη Σελήνη στον Άρη, σε χρόνο ρεκόρ

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η NASA αποκάλυψε πως σχεδιάζει να δοκιμάσει πυρηνοκίνητους διαστημικούς πυραύλους που θα μπορούν να μεταφέρουν αστροναύτες στον Αρη σε εξαιρετικά γρήγορο χρόνο.

Η διαστημική υπηρεσία συνεργάζεται με την Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων της αμερικανικής κυβέρνησης (Darpa) πάνω σε έναν πυρηνικό, θερμικό πυραυλοκινητήρα για διαστημικά ταξίδια, με χρονικό ορίζοντα το 2027, όπως ανακοίνωσε η NASA την Τρίτη.

Το εγχείρημα αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος πρόωσης στο Διάστημα, με πολύ διαφορετική τεχνολογία από τα υφιστάμενα χημικά συστήματα, τα οποία κυριαρχούν στον κλάδο από την «αυγή» της σύγχρονης εποχής της πυραυλικής ενέργειας, εδώ και σχεδόν έναν αιώνα.

«Η χρήση ενός πυρηνικού θερμικού πυραύλου επιτρέπει μικρότερο χρόνο διέλευσης, μειώνοντας τον κίνδυνο για τους αστροναύτες» αναφέρει η NASA στο σχετικό δελτίο Τύπου. «Η μείωση του χρόνου διέλευσης αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο για τις ανθρώπινες αποστολές στον Αρη, καθώς τα μεγαλύτερα ταξίδια απαιτούν περισσότερες προμήθειες και πιο ισχυρά συστήματα».

Ενα πρόσθετο όφελος θα είναι η αυξημένη χωρητικότητα για φορτία επιστημονικού εξοπλισμού και η μεγαλύτερη ισχύς για τα όργανα και για την επικοινωνία με τη Γη, σύμφωνα με την υπηρεσία.

Από τη Γη στη Σελήνη, από τη Σελήνη στον Αρη

Η NASA, η οποία δοκίμασε με επιτυχία, πέρυσι, το διαστημόπλοιο Artemis για την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη, ελπίζει να προσεδαφίσει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη μέσα στη δεκαετία του 2030, στο πλαίσιο του προγράμματος «Από τη Σελήνη στον Αρη».

Σύμφωνα με τη NASA, χρησιμοποιώντας την τρέχουσα τεχνολογία, το ταξίδι των 482,7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων έως Αρη θα διαρκούσε περίπου επτά μήνες. Οι μηχανικοί δεν γνωρίζουν ακόμη πόσος χρόνος θα μπορούσε να εξοικονομηθεί με τη χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά ο Μπιλ Νέλσον, διοικητής της NASA, δήλωσε ότι η μετάβαση θα επέτρεπε στα διαστημόπλοια να ταξιδέψουν στο βαθύ διάστημα με ταχύτητες – ρεκόρ.

«Με τη βοήθεια αυτής της νέας τεχνολογίας, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να ταξιδεύουν από και προς το βαθύ διάστημα ταχύτερα από ποτέ – μια σημαντική δυνατότητα για την προετοιμασία επανδρωμένων αποστολών στον Αρη» πρόσθεσε ο Νέλσον.

Μικρότερη ώθηση, αλλά για περισσότερο χρόνο

Τα πυρηνικά – ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης είναι πολύ πιο αποτελεσματικά από τους χημικούς πυραύλους, αλλά παρέχουν μικρότερη ώθηση, εξηγεί η υπηρεσία. Ενας αντιδραστήρας παράγει ηλεκτρισμό που φορτίζει προωθητικά αέρια, όπως το xenon ή το krypton, ωθώντας τα ιόντα προς τα έξω, και το σύστημα προώθησης κινεί το διαστημόπλοιο προς τα εμπρός.

Χρησιμοποιώντας αποτελεσματικά χαμηλή ώθηση, τα πυρηνικά – ηλεκτρικά συστήματα πρόωσης επιταχύνουν τα διαστημόπλοια για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα και μπορούν να προωθήσουν μια αποστολή στον Αρη με ένα κλάσμα των καυσίμων που θα απαιτούσαν τα συστήματα μεγάλης ώθησης.

Η NASA θα δοκιμάσει πυρηνικούς πυραύλους για τις επανδρωμένες αποστολές στον Αρη-1

Σε δήλωσή της, η διευθύντρια της Darpa, Δρ Στέφανι Τόμπκινς, εξήγησε ότι η συμφωνία αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών.

«Η Darpa και η NASA έχουν μακρά ιστορία γόνιμης συνεργασίας στην προώθηση τεχνολογιών για τους στόχους μας, από τον πύραυλο Saturn V που μετέφερε για πρώτη φορά ανθρώπους στο φεγγάρι μέχρι τη ρομποτική συντήρηση και τον ανεφοδιασμό των δορυφόρων».

«Ο τομέας του διαστήματος είναι ζωτικής σημασίας για το σύγχρονο εμπόριο, τις επιστημονικές ανακαλύψεις και την εθνική ασφάλεια. Η δυνατότητα επίτευξης αλματωδών εξελίξεων στη διαστημική τεχνολογία (…) θα είναι απαραίτητη για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη μεταφορά υλικών στο φεγγάρι και, τελικά, ανθρώπων στον Αρη».

Η αποστολή Artemis 2 της Nasa, η οποία θα στείλει ανθρώπους γύρω από το φεγγάρι για πρώτη φορά μετά από μισό και πλέον αιώνα, έχει προγραμματιστεί για το 2024. Η επόμενη αποστολή Artemis 3, η οποία θα μπορούσε να ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο, θα προσεδαφίσει αστροναύτες -συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στην επιφάνεια του φεγγαριού- για πρώτη φορά από το 1972.

Πηγή NASA

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT