Twiiter: «Ανήμπορο να προστατεύσει τους χρήστες από τρολ και ρητορική μίσους» λένε υπάλληλοί του

Twiiter: «Ανήμπορο να προστατεύσει τους χρήστες από τρολ και ρητορική μίσους» λένε υπάλληλοί του

«Ένας εντελώς νέος εργαζόμενος, χωρίς εμπειρία, κάνει αυτό που κάποτε έκαναν πάνω από 20 άτομα. Αυτό αφήνει περιθώρια για πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, πολύ περισσότερες πιθανότητες λάθους»

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Twitter δεν είναι πλέον σε θέση να προστατεύσει τους χρήστες του από τα τρολ, την παραπληροφόρηση και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων μετά τις αλλαγές και τις περικοπές θέσεων εργασίας που επέφερε η εξαγορά του μέσου από τον Έλον Μασκ, υποστηρίζουν νυν και πρώην εργαζόμενοι της πλατφόρμας. 

Ακαδημαϊκά δεδομένα καθώς και μαρτυρίες από χρήστες που καταδεικνύουν ενίσχυση της ρητορικής μίσους υπό την ηγεσία Μασκ, εντατικοποίηση της διαδικτυακής παρενόχλησης και εκτόξευση των λογαριασμών που ακολουθούν μισογυνιστικά και υβριστικά προφίλ, επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Μιλώντας στην εκπομπή Panorama του BBC, νυν και πρώην εργαζόμενοι της εταιρείας που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση προ και μετά εξαγοράς του μέσου, παραδέχονται πως οι προσπάθειές τους να προστατεύσουν τους χρήστες, αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη, εν μέσου αυτού που περιγράφουν ως χαοτικό εργασιακό περιβάλλον όπου ο Μασκ (παρ)ακολουθείται από σωματοφύλακες αδιαλείπτως. 

Η πρώην επικεφαλής σχεδιασμού περιεχομένου υποστηρίζει πως όλη της η ομάδα -που μεταξύ άλλων δημιούργησε λογής μέτρα ασφαλείας κατά της διαδικτυακής παρενόχλησης- έχει απολυθεί, με την ίδια να παραιτείται. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα, τα μέτρα αυτά μείωναν το τρόλινγκ κατά 60%. «Κανείς δεν ασχολείται με αυτή τη δουλειά τώρα» εξηγεί μηχανικός του Twitter, παρομοιάζοντας την πλατφόρμα με ένα κτήριο που απ’έξω φαίνεται μια χαρά κι από μέσα φλέγεται. 

Η έρευνα της εκπομπής, μεταξύ άλλων, αποκάλυψε: 

  • Ανησυχίες πως η σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών βρίσκεται σε έξαρση στο Twitter και δεν τίθεται επαρκώς υπ’όψιν των αρμόδιων αρχών. 
  • Στοχευμένες εκστρατείες παρενόχλησης που στοχεύουν να κάμψουν την ελευθερία έκφρασης και ξένες επιχειρήσεις επιρροής που κάποτε αντιμετωπίζονταν σε ημερήσια βάση, πλέον περνούν «απαρατήρητες». 
  • Αύξηση κατά 69% των νέων λογαριασμών που ακολουθούν μισογυνικά και υβριστικά προφίλ.
  • Στοχοποίηση θυμάτων βιασμών από λογαριασμούς που έγιναν πιο ενεργοί μετά την εξαγορά του Twitter. 
Twiiter: «Ανήμπορο να προστατεύσει τους χρήστες από τρολ και ρητορική μίσους» λένε υπάλληλοί του-1
Caption

«Άπειρος υπάλληλος κάνει όσα έκαναν 20 και πλέον άτομα»

«Για κάποιον που δουλεύει, είναι σαν ένα κτήριο όπου όλα καίγονται. Όταν το δεις απ’έξω, η πρόσοψή του δείχνει μια χαρά, όμως μέσα τίποτα δε δουλεύει» αποκαλύπτει ο «Σαμ», προγραμματιστής της πλατφόρμας που μιλά υπό καθεστώς ανωνυμίας για λόγους ασφαλείας. 

Όπως λέει, το χάος αυτό έχει προκληθεί από τις τεράστιες αλλαγές στο προσωπικό. Τουλάχιστον το ήμισυ του προσωπικού έχει απολυθεί ή παραιτηθεί από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο Μασκ, με αποτέλεσμα άνθρωποι από άλλες ομάδες και τμήματα να αναλαμβάνουν χρέη που δεν τους αναλογούν, ώστε να λειτουργήσει το σύστημα. 

«Ένας εντελώς νέος εργαζόμενος, χωρίς εμπειρία, κάνει αυτό που κάποτε έκαναν πάνω από 20 άτομα. Αυτό αφήνει περιθώρια για πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο, πολύ περισσότερες πιθανότητες τα πράγματα να πάνε λάθος» λέει. 

Κατά την άποψή του, η τεράστια αυτή αποδιοργάνωση οφείλεται στο ότι ο Μασκ δεν εμπιστεύεται τους εργαζομένους του. Όπως λέει, αναλαμβάνοντας, έφερε προγραμματιστές από τη Tesla ζητώντας τους να αξιολογήσουν τον κώδικα μέσα σε μερικές ημέρες, προτού αποφασίσει ο ίδιος ποιους προγραμματιστές θα απολύσει. Ωστόσο, όπως υπερθεματίζει ο «Σαμ», ένας τέτοιος κώδικας χρειάζεται «μήνες» για να κατανοηθεί… 

Όπως λέει ο «Σαμ», το μέγεθος έλλειψης εμπιστοσύνης μαρτυρά και η τεράστια φρουρά που περιβάλλει πάντα και παντού τον Μασκ. 

«Όπου πηγαίνει στο γραφείο, υπάρχουν τουλάχιστον δύο σωματοφύλακες -γεροδεμένοι, ψηλοί, σαν ταινίας Χόλιγουντ. Ακόμη κι όταν πηγαίνει στην τουαλέτα» λέει. 

«Το Twitter ίσως ήταν το καταφύγιο των δημοσιογράφων των οποίων η φωνή και οι επικρίσεις προς την κυβέρνηση ακούγονταν. Πλέον, δε νομίζω να συνεχίσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο» προβλέπει ο Ρέι Σεράτο, εργαζόμενος ομάδας με ευθύνη την πάταξη συντονισμένων εκστρατειών επιρροής, κυβερνητικής αφετηρίας, που προωθούσαν συγκεκριμένη ατζέντα και στοχοποιούσαν ακτιβιστές και αντιφρονούντες. 

«Ένας μεγάλος αριθμός ειδικών δεν υπάρχουν πια στην ομάδα που κάλυπτε ειδικές περιοχές ή απειλητικούς φορείς, από τη Ρωσία έως την Κίνα» λέει ο ίδιος που παραιτήθηκε τον Νοέμβριο καθώς, όπως λέει, υπό τη νέα ηγεσία και με το τμήμα αυτό κατακερματισμένο, δεν ένιωθε πως ήταν σε θέση να επιτελέσει το εργασιακό καθήκον του. 

Ο «Ρόρι», ένας άλλος γνώστης της κατάστασης, επίσης με ψευδώνυμο, εκφράζει την ανησυχία του για τη διαρροή αυτή τεχνογνωσίας – και πώς αυτή φαίνεται να υποβαθμίζει την προτεραιότητα αποτροπής των παιδόφιλων να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να αναζητούν θύματα. Ο «Ρόρι» εργαζόταν έως πρόσφατα στο τμήμα αντιμετώπισης της παιδικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης. 

Η δική του ομάδα ήταν επιφορτισμένη με την αναγνώριση λογαριασμών που μοιράζονταν κακοποιητικό περιεχόμενο για παιδιά. Ακόμη και πριν την εξαγορά και τις απολύσεις που επέφερε, ο ίδιος θεωρούσε το τμήμα αυτό υποστελεχωμένο. 

Πλέον, από τα είκοσι άτομα της ομάδας, έχουν απομείνει έξι. 

«Δεν μπορείς να αναλαμβάνεις μια εταιρεία και ξαφνικά να θεωρείς πως έχεις γνώση γι’ αυτήν… ώστε να μπορείς να αντιμετωπίσεις την παιδική σεξουαλική εκμετάλλευση χωρίς να έχεις καν ειδικό τμήμα», καταγγέλλει ο ίδιος. 

Πηγή: BBC 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT