Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Η ακτινοβολία σε σταθμούς κεραιών στην Ελλάδα

Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας: Η ακτινοβολία σε σταθμούς κεραιών στην Ελλάδα

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2.381 σταθμούς κεραιών σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώθηκαν τέσσερις περιπτώσεις πιθανών υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε θέσεις εκτός αστικού ιστού.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθησυχαστικά είναι τα συγκεντρωτικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), για την εκπεμπόμενη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από σταθμούς κεραιών το 2022 στη χώρα μας.

Με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, η ΕΕΑΕ πραγματοποιεί επιτόπιες μετρήσεις κάθε χρόνο, στο 20% τουλάχιστον των αδειοδοτημένων κεραιών που λειτουργούν εντός σχεδίου πόλεως, είτε αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, είτε κατόπιν αιτήματος οποιουδήποτε νομικού ή φυσικού προσώπου.

Πέρυσι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 2.381 σταθμούς κεραιών σε όλη την Ελλάδα και διαπιστώθηκαν τέσσερις περιπτώσεις πιθανών υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».

Τα αναλυτικά αποτελέσματα των μετρήσεων παρουσιάζονται στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ στη διεύθυνση και στη νέα εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και συσκευές ‘e-κεραίες’ (διαθέσιμη σε iOS και Android). Συνολικά παρουσιάζονται τα αποτελέσματα περισσότερων από 21.000 επί τόπου μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που έχουν γίνει στο περιβάλλον 11.817 σταθμών κεραιών, από το 2008 έως σήμερα.

Ο απολογισμός λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το έτος 2022 περιλαμβάνει αναλυτικές μετρήσεις από 500 σταθερούς σταθμούς του ΕΠΗΠ, καθώς και των 10 κινητών σταθμών που λειτουργούν σε δήμους της χώρας.

Όπως προκύπτει από τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο σταθμών συνεχούς μέτρησης της υψίσυχνης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, διασυνδεδεμένο on-line με τη διαδικτυακή πύλη, όπου προβάλλονται τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή