Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;

Οι επιδόσεις των συστημάτων ΑΙ αξιολογήθηκαν και σχολιάστηκαν από ειδικούς του κάθε κλάδου ξεχωριστά. 

8' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Financial Times δοκίμασαν τα δύο πιο προβεβλημένα chatbots Τεχνητής Νοημοσύνης, θέτοντας τους μία σειρά από εργασίες και δημιουργικές δοκιμασίες.  

Τις τελευταίες εβδομάδες η Open AI (που υποστηρίζεται από τη Microsoft) και η Google μονομαχούν μεταξύ τους ατύπως στην «αρένα» της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα chatbots Chat GPT Plus και Bard αντίστοιχα, διαφέρουν στον τρόπο που ανταποκρίνονται σε περίπλοκα ερωτήματα, κατανοούν το κείμενο και δίνουν δημιουργικές απαντήσεις. 

Οι «μηχανές διαλόγου» είναι εκπαιδευμένες για να απαντούν βασισμένες σε κείμενα από το Διαδίκτυο, από πηγές όπως η Wikipedia, βιβλία και άλλα έγγραφα. Με αυτό τον τρόπο προβλέπουν την επόμενη πιθανή λέξη σε μία πρόταση και αυτό τους επιτρέπει να δίνουν απαντήσεις που, τις περισσότερες φορές, είναι δυσδιάκριτες από τον ανθρώπινο λόγο. 

Η OpenAI και η Google δεν αποκαλύπτουν τη μέθοδο που ακολούθησαν για να δημιουργήσουν τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα τους. «Ωστόσο είναι πιθανό πως τα δεδομένα πάνω στα οποία εκπαιδεύτηκαν τα δύο συστήματα, καθώς και οι αντικειμενικοί τους στόχοι, διαφέρουν», σχολιάζουν οι Financial Times. 

Το Bard εκπαιδεύεται για να μπορεί να συμμετέχει σε φυσικούς διαλόγους, ενώ ο στόχος του GPT-4 είναι να δίνει αναλυτικές απαντήσεις για μία ευρεία γκάμα θεμάτων. Το GPT-4 είναι αποσυνδεδεμένο από τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, και έχει γνώση των γεγονότων έως και τον Σεπτέμβριο του 2021. 

«Θέλαμε να δοκιμάσουμε, περαιτέρω, την ικανότητα των chatbot, απασχολώντας τα σε εργασίες που προσομοιώνουν τη δημιουργικότητα, τον ζήλο και τη φαντασία» σχολιάζουν οι συντάκτες των FT. 

Οι επιδόσεις των συστημάτων ΑΙ αξιολογήθηκαν και σχολιάστηκαν από ειδικούς του κάθε κλάδου ξεχωριστά. 

Ανάλυση της επικαιρότητας 

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τα chatbots να συνοψίσουν τη πρόσφατη ανάλυση των FT, για την εξαγορά της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse από την ανταγωνιστική της UBS.

Το ChatGPT απάντησε: «H UBS συμφώνησε να ξοδέψει 3,25 δισ. δολάρια για να διασώσει την ανταγωνιστική Credit Suisse, στοχεύοντας να δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, με περιουσιακά στοιχεία 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και 120.000 άτομα προσωπικό. Ο CEO Ραλφ Χάμερς τονίζει τη δυναμική της συμφωνίας που θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη ανά μετοχή έως το 2027. Η οντότητα, συνδυαστικά, θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα παγκοσμίως, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία 3,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυριαρχώντας στη νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή. Ωστόσο κάποιοι αναλυτές προβλέπουν πιθανές απώλειες πελατών εξαιτίας της αλληλεπικάλυψης στο πελατολόγιο. Αν και η συμφωνία συνοδεύεται από κινδύνους, όπως η προβληματική τράπεζα καταθέσεων της Credit Suisse, η UBS βλέπει την αξία της διατήρησης τραπεζιτών που ειδικεύονται σε αναπτυξιακούς τομείς, για να προσελκύσει πελάτες με τις υπηρεσίες διαχείρισης πλούτου». 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-1

Το Bard δεν επέτρεψε στην ομάδα των FT να εισαγάγει όλη την ανάλυση για την υπόθεση, με αποτέλεσμα να μειονεκτεί από την αφετηρία. Αυτή είναι μία σύνοψη από το πρώτο μισό του αφιερώματος που είχαν κάνει οι Financial Times. 

«H συμφωνία μεταξύ της UBS και της Credit Suisse είναι ένα σημαντικό γεγονός στον τραπεζικό κλάδο. Είναι ένα σημάδι της σταθεροποίησης στο κλάδο που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον αμφότερων των τραπεζών. Η συμφωνία θα δημιουργήσει την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία, με 120.000 προσωπικό και 5 δισεκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία στη διαχείρισή της. Θα δημιουργήσει επίσης μία πιο ισχυρή επιχείρηση διαχείρισης πλούτου, με την UBS να γίνεται η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στον κόσμο. 

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη συμφωνία. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι πιθανές απώλειες θέσεων εργασίας, η διατάραξη της επιχειρηματικής λειτουργίας και ο πιθανός ρυθμιστικός έλεγχος. Γενικά, η συμφωνία μεταξύ της UBS και της Credit Suisse είναι ένα σημαντικό γεγονός στον τραπεζικό κλάδο. Είναι ένα σημάδι της σταθεροποίησης στο κλάδο που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο μέλλον αμφότερων των τραπεζών».

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-2

Μπορεί το ΑΙ να επιλέξει την επόμενη μετοχή που θα ξεχωρίσει; 

Δόθηκαν στα δύο chatbots οι κανόνες με τους οποίους οι FT ξεχωρίζουν ορισμένες μετοχές κάθε χρόνο. Τα δύο συστήματα έπρεπε να επιλέξουν πέντε μετοχές από όλο τον κόσμο και είτε να επενδύσουν υπέρ τους, είτε να τις σορτάρουν, στοιχηματίζοντας για το αν αυτές θα ανέβουν ή θα πέσουν. Θα νικούσε όποιο σύστημα πετύχαινε το μέγιστο συνολικό κέρδος στο χαρτοφυλάκιό του. «Ζητήσαμε από τα bots να κάνουν τις προβλέψεις τους για το 2023, αλλά το GPT-4 απάντησε πως η πληροφόρησή του έφτανε, χρονολογικά, έως και τον Σεπτέμβριο του 2021». Άγνωστο παραμένει μέχρι ποια ημερομηνία είναι ενημερωμένο το Bard. 

Το GPT-4 διάλεξε τις μετοχές των Tesla, Amazon, Nvidia, Microsoft και Moderna. Το Bard, ποντάρει σε Tesla, Apple, Microsoft, Alphabet και Amazon. 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-3

O Robin Wigglesworth, συντάκτης του Alphaville παρατηρεί πως το GPT-4 και το Bard επέλεξαν πολύ παρόμοια χαρτοφυλάκια: κυρίως blue-chip μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας που τα είχαν ήδη πάει καλά έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Όπως σχολιάζει, και τα δύο chatbots εκδήλωσαν «μία πολύ ανθρώπινη τάση να ποντάρουν αμέσως στους νικητές». 

Το Bard αψήφησε την προκατάληψη της εγχώριας αγοράς επιλέγοντας την Alphabet εκτός από την Apple, «ενώ το GPT-4 αποδείχθηκε υπέρμαχος της δυναμικής, επιλέγοντας την «καυτή» Nvidia και τη φαρμακευτική εταιρεία παρασκευής εμβολίων κατά της Covid-19, Moderna. Για το έτος 2021, το Chat GPT είχε απόδοση 74,4% και το Bard 40,5% (…) Αλλά αν εξετάσουμε μόνο τα αποτελέσματα από τη στιγμή που επιλέχθηκαν και το τέλος του έτους, τα κέρδη τους μειώνονται σε 16,3% και 21,1% αντίστοιχα».

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-4

Μπορούν να αστειευτούν;

Ζητήθηκε και από τα δύο chatbots να αστειευτούν με την κλιματική αλλαγή. Το GPT-4 έγραψε: «Γιατί ο ήλιος πήγε στο σχολείο; Γιατί ήθελε να είναι λίγο πιο φωτεινός/έξυπνος και να βοηθήσει στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», κάνοντας επί της ουσίας ένα λογοπαίγνιο με την διττή έννοια του όρου «brighter», που σημαίνει ταυτόχρονα πιο φωτεινός και πιο έξυπνος. 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-5

Το Bard έγραψε: «Πώς λέγεται ένας αρνητής της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Ένα ψυχρό άτομο (σ.σ άτομο με ψυχρή καρδιά)». 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-6
Μπορούν τα ΑΙ να γράψουν έναν φανταστικό διάλογο; 

Οι FT θέλησαν να δοκιμάσουν τα chatbots σε εργασίες που «θα απαιτούσαν ανθρώπινη, δημιουργική σκέψη». Ζήτησαν λοιπόν από το GPT-4 και το Bard να γράψουν μια φανταστική συνομιλία μεταξύ του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας επίσημης επίσκεψης. Ακολουθεί ένα απόσπασμα από όσα έγραψε το GPT-4:

Σι: Πρόεδρε Πούτιν, είναι χαρά μου που σας καλωσορίζω στη χώρα μας. Ελπίζω να ταξιδέψατε άνετα. 

Πούτιν: Σας ευχαριστώ, πρόεδρε Σι. Είναι πάντα τιμή να επισκέπτομαι την όμορφη χώρας σας και να ενδυναμώνω τους δεσμούς μεταξύ των εθνών μας. 

Σι: Συμφωνώ. Τα έθνη μας μοιράζονται μια μακρά ιστορία συνεργασίας και πιστεύω ότι με τη συνεργασία μας μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία στο μέλλον. Αντιμετωπίζουμε παρόμοιες προκλήσεις στο σημερινό, παγκόσμιο τοπίο, όπως η διαρκώς εναλλασσόμενη δυναμική της διεθνούς πολιτικής και οι πιέσεις της παγκόσμιας οικονομίας. 

Πούτιν: Έτσι ακριβώς, πρόεδρε Σι. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας είναι ζωτική για την προώθηση μιας σταθερής και ασφαλούς παγκόσμιας τάξης. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια αύξηση της επιρροής της Δύσης και των προσπαθειών της να επιβάλει τις αξίες της σε άλλα έθνη. Διατηρώντας μια ισχυρή συμμαχία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα και να προωθήσουμε μια δίκαιη παγκόσμια τάξη. 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-7

Το Bard «φαντάστηκε» τον παρακάτω διάλογο. 

Σι: Πρόεδρε Πούτιν, είναι τιμή που επισκέπτεστε την Κίνα. 

Πούτιν: Σας ευχαριστώ, κύριε πρόεδρε. Είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ. 

Σι: Γνωρίζω ότι ήσασταν πολύ απασχολημένος τελευταία, οπότε εκτιμώ που βρήκατε χρόνο να έρθετε στην Κίνα. 

Πούτιν: Είναι χαρά μου. Πάντα ενδιαφέρομαι για την Κίνα κα είμαι ενθουσιασμένος να μάθω περισσότερα για τη χώρα και τον λαό σας

Σι: Είμαι σίγουρος ότι θα βρείτε πολλά πράγματα που θα σας ενδιαφέρουν. Η Κίνα είναι μία χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτισμό, και πάντα κοιτάζουμε προς το μέλλον. 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-8

Ο Gideon Rachman, σχολιαστής Εξωτερικών Υποθέσεων, γράφει: «Είμαι βέβαιος ότι πολλά από όσα συζητούν μεταξύ τους ο Πούτιν και ο Σι ευγενικές κοινοτυπίες άνευ περιεχομένου. Αλλά είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι συνομιλίες τους είναι τόσο άχαρες και κενές. Πρόκειται για δύο ηγέτες που έχουν να συζητήσουν ζωτικά ζητήματα».

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να γράψει ένα διαφημιστικό σλόγκαν;

Ζητήθηκε από τα chatbots να σκεφτούν ένα νέο σλόγκαν για μια φανταστική επιχείρηση γκουρμέ επιδόρπιων για σκύλους. Οι απαντήσεις που δόθηκαν, μεταφέρθηκαν στο λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης Midjourney, για τη μετατροπή κειμένου σε εικόνα. 

Το Chat GPT έγραψε: «Κάντε το χατίρι στο σκυλάκι σας: Απολαυστικά επιδόρπια για σκυλιά που ξεχωρίζουν»

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-9

Το Bard από τη μεριά του πρότεινε: «Πεντανόστιμα επιδόρπια για σκύλους, που θα κάνουν το κουτάβι σας να ικετεύει για περισσότερα». 

Η μονομαχία των chatbots: Το GPT-4 ή το Bard είναι καλύτερο;-10

Ο Harry Haydon, ειδικός στην στρατηγική των brand, γράφει: «Αν ήταν διαγωνισμός μεταξύ δύο διαφημιστικών εταιρειών, το GPT-4 θα πήγαινε στην παμπ να το γιορτάσει με ποτά, ενώ ο υπεύθυνος του Bard θα επέστρεφε στο γραφείο για να του ζητήσουν εξηγήσεις. Το Bard διαπράττει «σοβαρό αμάρτημα» (…) βασιζόμενο στην αλλόκοτη χρήση τεμπέλικων κλισέ για το σλόγκαν. Αυτό το σλόγκαν θα έκανε τον πελάτη να ξύνει το κεφάλι του αναρωτώμενος πώς ακριβώς το προϊόν του φαίνεται να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη σκυλοτροφή (…) Το GPT-4 τα κατάφερε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βλέπετε μια διαφήμιση για σικ σκυλοτροφή».

Πηγή: Financial Times

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή