Αυξανόμενη απειλή οι απάτες «Pig Butchering» – Πώς θα προστατευθούμε από αυτές;

Αυξανόμενη απειλή οι απάτες «Pig Butchering» – Πώς θα προστατευθούμε από αυτές;

Ο τρόπος δράσης των απατεώνων, ο ρόλος του ChatGPT και οι συστάσεις του FBI

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όρος «pig butchering» (δηλ. «σφαγή του χοίρου») αναφέρεται κανονικά στην πρακτική κατά την οποία γίνεται πάχυνση των ζώων πριν τα σφάξουν.

Με τη μεταφορική έννοια όμως παραπέμπει σε μια σειρά από απάτες, που αποτελούν μία ταχέως αναπτυσσόμενη απειλή.

Πώς γίνονται οι απάτες

Στις περιπτώσεις αυτές οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα σε άγνωστούς τους ανθρώπους και δημιουργούν σχέσεις μαζί τους με στόχο να τους ξεγελάσουν αργότερα και να τους αποσπάσουν χρήματα. Το πρόσχημα είναι συχνά το ρομαντικό ενδιαφέρον και η συζήτηση καταλήγει σε επενδυτικές ευκαιρίες, που συνήθως περιλαμβάνουν κρυπτονομίσματα. Σύμφωνα με στοιχεία τής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ, οι ρομαντικές απάτες κόστισαν στα θύματα περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Σχεδόν 70.000 άτομα κατήγγειλαν ένα τέτοιο έγκλημα με μέση αναφερόμενη απώλεια τα 4.400 δολάρια. Ένα θύμα έχασε έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ όταν έπεσε θύμα απάτης για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Την ίδια ώρα απάτες σημειώνονται και σε βιομηχανική κλίμακα, με πολλαπλά θύματα. Μόνο το 2021 χάθηκαν 429 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις απάτες. Οι διαδικτυακές υπηρεσίες μετάφρασης που έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και μπορούν εύκολα να βοηθήσουν στη δημιουργία ηλεκτρονικών απατών σε πολλές γλώσσες, και πιο πρόσφατα το ChatGPT, βοηθούν τους απατεώνες να δημιουργήσουν ακόμα πιο πειστικά μηνύματα, ανοίγοντας την πόρτα σε διεθνείς εκστρατείες.

Η εταιρεία ESET που ειδικεύεται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εξέδωσε συμβουλές για να αποφύγουμε να πέσουμε θύμα απάτης pig butchering. Συστήνεται να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι σε ανεπιθύμητα μηνύματα και να μην εμπιστευόμαστε κάποιον που μόλις γνωρίσαμε στο διαδίκτυο. Επίσης, να μην συζητάμε την οικονομική μας κατάσταση με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο και να είμαστε προσεκτικοί όταν λαμβάνουμε επενδυτικές συμβουλές από αγνώστους.

Οι συστάσεις του FBI

Επίσης, σύμφωνα με το FBI, τα ακόλουθα θα πρέπει να μας εφιστούν την προσοχή:

• Όταν επικοινωνεί μαζί μας μια επαφή έπειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα ή ένας άγνωστος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

• Όταν η διεύθυνση URL της επενδυτικής πλατφόρμας δεν ταιριάζει με τη διεύθυνση της επίσημης ιστοσελίδας μιας δημοφιλούς αγοράς/ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων, αλλά μοιάζει πολύ (typosquatting).

• Όταν λαμβάνουμε προειδοποιήσεις ότι η επενδυτική εφαρμογή που έχουμε κατεβάσει είναι «μη αξιόπιστη» ή δυνητικά επικίνδυνη.

• Όταν η επενδυτική ευκαιρία ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή