«Η μουσική τεχνητής νοημοσύνης είναι απάτη και πρέπει να απαγορευτεί από τις πλατφόρμες streaming»

«Η μουσική τεχνητής νοημοσύνης είναι απάτη και πρέπει να απαγορευτεί από τις πλατφόρμες streaming»

Η Universal Music Group λέει ότι δεν αντιτίθεται στην τεχνολογία, αλλά στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία είναι τόσο προηγμένη που μπορεί να αναδημιουργήσει μελωδίες, αλλά ακόμη και τις φωνές των μουσικών μέσα σε δευτερόλεπτα. 

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Universal Music Group, η μουσική εταιρεία που εκπροσωπεί σούπερ σταρ όπως ο Sting, ο The Weeknd, η Nicki Minaj και η Ariana Grande έστειλε  επιστολές, τον Απρίλιο, σε πλατφόρμες streaming, συμπεριλαμβανομένων των Spotify και Apple Music, ζητώντας τους να απαγορεύσουν τη μουσική που προέρχεται από πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία έχει «ηθική και εμπορική ευθύνη απέναντι στους καλλιτέχνες να εργαστεί για να αποτρέψει τη μη εξουσιοδοτημένη χρήση της μουσικής τους και να σταματήσει τις πλατφόρμες από το να αναπαράγουν περιεχόμενο που παραβιάζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών», δήλωσε στο CNN εκπρόσωπος της Universal Music Group (UMG). 

Η κίνηση της UMG, την οποία ανέφεραν για πρώτη φορά οι Financial Times, έχει στόχο να σταματήσει την τεχνητή νοημοσύνη από το να δημιουργήσει μια υπαρξιακή απειλή για τη μουσική βιομηχανία. Η UMG λέει ότι δεν αντιτίθεται στην ίδια την τεχνολογία, αλλά στην τεχνητή νοημοσύνη η οποία είναι τόσο προηγμένη που μπορεί να αναδημιουργήσει μελωδίες, αλλά ακόμη και τις φωνές των μουσικών μέσα σε δευτερόλεπτα. 

Η εταιρεία δήλωσε ότι η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιεί τη μουσική των καλλιτεχνών παραβιάζει τις συμφωνίες της UMG και τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων. Η UMG έχει στείλει αιτήματα στους streamers ζητώντας τους να κατεβάσουν τα τραγούδια που δημιουργούνται με AI.

Δύσκολος έλεγχος

«Καταλαβαίνω την πρόθεση πίσω από την κίνηση αυτή, αλλά δεν είμαι σίγουρος πόσο αποτελεσματική θα είναι, καθώς οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Καρλ Φούλκς, δικηγόρος ψυχαγωγίας και επιχειρήσεων στην εταιρεία The Fowlkes Firm.

Δεν υπάρχουν κανονισμοί που να υπαγορεύουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να εκπαιδεύσει η τεχνητή νοημοσύνη, αναφέρει το CNN. Αλλά τον περασμένο μήνα, σε απάντηση σε άτομα που επιθυμούν να αναζητήσουν πνευματικά δικαιώματα για έργα που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ εξέδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης λογοτεχνικών, μουσικών και καλλιτεχνικών έργων που έχουν δημιουργηθεί με τεχνητή νοημοσύνη.

«Στην περίπτωση έργων που περιέχουν υλικό που παράγεται από ΑΙ, το Γραφείο θα εξετάζει αν οι συνεισφορές ΑΙ είναι αποτέλεσμα μηχανικής αναπαραγωγής», αναφέρει η νέα καθοδήγηση.

«Οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης που χρησιμοποιούν έργα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τους για τη δημιουργία παρόμοιων έργων είναι ακριβώς η πρακτική που τα δικαστήρια για τα πνευματικά δικαιώματα θα πρέπει να απαγορεύσουν ρητά. Η πρωτότυπη τέχνη πρέπει να προστατεύεται από τον νόμο, όχι τα έργα που δημιουργούνται από μηχανές που χρησιμοποιούν την πρωτότυπη τέχνη για να δημιουργήσουν νέο έργο», δήλωσε ο Φουλκς.

Ο βραβευμένος με Grammy DJ και παραγωγός David Guetta απέδειξε τον Φεβρουάριο πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθεί νέα μουσική με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Χρησιμοποιώντας το ChatGPT για τους στίχους και το Uberduck για τα φωνητικά, ο Guetta μπόρεσε να δημιουργήσει ένα νέο τραγούδι μέσα σε μία ώρα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή