Γούντγουορντ – Μπερνστάιν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όρια», λένε οι θρυλικοί δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ

Γούντγουορντ – Μπερνστάιν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όρια», λένε οι θρυλικοί δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ

Οι τότε ρεπόρτερ της Ουάσινγκτον Ποστ ξεκίνησαν την έρευνά τους μετά από μια διάρρηξη στα γραφεία των Δημοκρατικών που στεγάζονταν στο κτήριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσινγκτον

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την πτώση του Νίξον, τη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο σήμερα και, φυσικά, τη ραγδαία ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης μίλησαν στο ΒΒC δύο θρύλοι της αμερικανικής δημοσιογραφίας, οι άνθρωποι που αποκάλυψαν το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, Καρλ Μπερνστάιν και Μπομπ Γούντγουορντ. 

Καθώς η ΑΙ κατακλύζει ολοένα και περισσότερο την καθημερινότητα, πολλοί εγείρουν φόβους τις επιπτώσεις της στην προσωπική και δημόσια ζωή, από την απώλεια θέσεων εργασίας και την απειλή της ιδιωτικότητας, έως τη δυνατότητα ευρείας διασποράς παραπληροφόρησης. 

Όπως σημειώνει ο Μπερνστάιν, η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί «μια τεράστια δύναμη που συνιστά πρόκληση για το μέλλον της δημοσιογραφίας». 

Γούντγουορντ – Μπερνστάιν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όρια», λένε οι θρυλικοί δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ-1
Οι δύο τους (με τον Μπερνστάιν στα αριστερά) το 2019, στο μνημόσυνο του Μαρκ Φελτ, του πρώην υποδιευθυντή του FBI, που ως πληροφοριοδότης των δημοσιογράφων έμεινε στην ιστορία ως το «Βαθύ λαρύγγι» – Φωτ.: ΑΡ

Ο ίδιος επαναλαμβάνει πως «η αλήθεια είναι το σημαντικό για οτιδήποτε στη ζωή», και προσθέτει: «Πρέπει να γνωρίζουμε τι είναι αληθινό και τι ψεύτικο. Κι ο Τύπος είναι το βασικό στοιχείο μιας κοινότητας που μπορεί να επιτύχει αυτό το στόχο». 

Ερωτηθείς γιατί κάποιος να γίνει δημοσιογράφος σήμερα, αποκρίθηκε «για να βρει την καλύτερη διαθέσιμη εκδοχή της αλήθειας». 

Όταν ο δημοσιογράφος του BBC, Αμόλ Ρατζάν διάβασε ένα κείμενο από το Chat GPT για τους δύο τους, ο Μπερνστάιν δήλωσε πως δεν εντυπωσιάστηκε από το απόσπασμα, το οποίο χαρακτήρισε «ένα αμάλγαμα πραγμάτων που έχουν γραφτεί για εμάς». 

Αναγνώρισε δε, μέρος του από κείμενο που περιλάμβανε ένα φυλλάδιο συνεδρίου στο οποίο είχαν συμμετάσχει. 

Γούντγουορντ – Μπερνστάιν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όρια», λένε οι θρυλικοί δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ-2

Μπερνστάιν και Γουντγουόρντ το Μάιο του 1973, όταν ανακοινώθηκε πως η Ποστ κέρδισε το Πούλιτζερ για την έρευνα του Γουότεργκεϊτ – Φωτ.: ΑΡ

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια τεράστια δύναμη που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε αυτόν τον κόσμο» δήλωσε ο ίδιος. 

Ο Μπερνστάιν έκανε παραλληλισμό μεταξύ των δραματικών γεγονότων που προηγήθηκαν και διαδέχτηκαν την παραίτηση Νίξον λόγω Γουότεργκεϊτ και όσων εκτυλίχθηκαν στο τέλος της θητείας Τραμπ στον Λευκό Οίκο. 

«Δεν πιστεύαμε ποτέ πως θα βλέπαμε κάτι τέτοιο με άλλο πρόεδρο. Συνέβη σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο επικίνδυνα με τον Τραμπ» είπε. 

Ως προς τα όρια της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Γούντγουορντ έδωσε ένα εύγλωττο παράδειγμα: «Εγώ μπορώ να τηλεφωνήσω στο Πεντάγωνο και να πω ‘θέλω να μιλήσω με τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων’, και είτε θα μου μιλήσει είτε όχι. Η ΑΙ δεν μπορεί να το κάνει αυτό». 

Γούντγουορντ – Μπερνστάιν: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει όρια», λένε οι θρυλικοί δημοσιογράφοι του Γουότεργκεϊτ-3

Από αριστερά προς δεξιά, Χόφμαν, Μπερνστάιν, Γουντγουόρν και Ρέντφορντ στην πρεμιέρα της ταινίας «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου», στις 5 Απριλίου του 1976 – Φωτ.: ΑΡ

Οι τότε ρεπόρτερ της Ουάσινγκτον Ποστ ξεκίνησαν την έρευνά τους μετά από μια διάρρηξη στα γραφεία των Δημοκρατικών που στεγάζονταν στο κτήριο Γουότεργκεϊτ της Ουάσινγκτον. Η δημοσιογραφική έρευνα κατέληξε στην αποκάλυψη ενός δικτύου παρακολουθήσεων, μιας υπόθεσης που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ . 

Οι δύο τους έκτοτε τιμήθηκαν για τις αποκαλύψεις τους, ενώ το βιβλίο τους για την υπόθεση μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη στην ταινία Ολοι οι Άνθρωποι του Προέδρου και πρωταγωνιστές τον Ρόμπερτ Ρέντφορντ (στο ρόλο του Γούντγουορντ) και τον Τζάστιν Χόφμαν (στο ρόλο του Μπερνστάιν). 

Πηγή: BBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή