Ερικ Σμιντ: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θέσει σε υπαρξιακό κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων

Ερικ Σμιντ: H τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να θέσει σε υπαρξιακό κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων

Ο Σμιντ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011, δεν είχε σαφή άποψη για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο ζήτημα για την κοινωνία».

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να δημιουργήσει υπαρξιακούς κινδύνους για την ανθρωπότητα, προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google, Ερικ Σμιντ. 

Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του CEO Council της Wall Street Journal στο Λονδίνο, ο Σμιντ δήλωσε ότι ανησυχεί γιατί η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποτελέσει «υπαρξιακό κίνδυνο».

«O υπαρξιακός κίνδυνος ορίζεται συλλογικά όταν πολλοί, πολλοί, πολλοί, πολλοί άνθρωποι βλάπτονται ή σκοτώνονται», είπε ο Σμιντ, μιλώντας σε συνέδριο στο Λονδίνο. «Υπάρχουν σενάρια, όχι σήμερα, αλλά αρκετά σύντομα, όπου αυτά τα συστήματα θα είναι σε θέση να βρουν “κενά” (zero day exploits) στον κυβερνοχώρο ή να ανακαλύψουν νέα είδη βιολογίας. Τώρα, αυτό είναι φαντασία, αλλά η συλλογιστική αυτή είναι πραγματική. Και όταν συμβεί αυτό, θέλουμε να είμαστε έτοιμοι και να βεβαιωθούμε ότι αυτά τα πράγματα δεν θα χρησιμοποιούνται από κακούς ανθρώπους».

Ο Σμιντ, ο οποίος ήταν διευθύνων σύμβουλος της Google από το 2001 έως το 2011, δεν είχε σαφή άποψη για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η τεχνητή νοημοσύνη, αλλά δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «ευρύτερο ζήτημα για την κοινωνία». Ωστόσο, δήλωσε πως είναι απίθανο να δημιουργηθεί στις ΗΠΑ μια νέα ρυθμιστική υπηρεσία που θα έχει ως αντικείμενο τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο Σμιντ ήταν μέλος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας για την τεχνητή νοημοσύνη στις ΗΠΑ, η οποία το 2019 ξεκίνησε μια αναθεώρηση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού ρυθμιστικού πλαισίου. Η επιτροπή δημοσίευσε τα συμπεράσματά της το 2021, προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν ανεπαρκώς προετοιμασμένες για την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Με πληροφορίες από CNBC

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή