«Καμπανάκι» για εγκλήματα με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και μίμηση φωνής

«Καμπανάκι» για εγκλήματα με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης και μίμηση φωνής

Μητέρα η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο απάτης με χρήση A.I. μίλησε σε ακρόαση της αμερικανικής Γερουσίας τον Ιούνιο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τζένιφερ ΝτεΣτεφάνο απάντησε σε τηλεφώνημα που δέχτηκε από άγνωστο αριθμό και με τρόμο άκουσε μία φωνή, που της θύμιζε τη 15χρονη κόρη της, να την εκλιπαρεί πανικόβλητη να τη σώσει από απαγωγείς.

«Μαμά, με έχουν απαγάγει. Βοήθησέ με. Βοηθήστε με. Βοηθήστε με», την άκουσε να λέει, ενώ έλειπε σε ταξίδι για σκι. 

Στην πραγματικότητα, η κόρη της ΝτεΣτεφάνο ήταν ασφαλής και υγιής. Απατεώνες είχαν χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη για να μιμηθούν τη φωνή της και να αποσπάσουν χρήματα από την τρομοκρατημένη οικογένειά της.

Το περιστατικό αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα μιας νέας ανησυχητικής τάσης.

Αύξηση σε απάτες βασισμένες στην A.I.

Μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κυβερνοασφάλειας στις ΗΠΑ, η Check Point Technologies, ανακοίνωσε ότι έχει παρατηρήσει σημαντική αύξηση στις απάτες και τις επιθέσεις που βασίζονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη.

Οι κυβερνο-απάτες, συνολικά, «αφαίρεσαν» περίπου 10 δισ. δολ. από τις τσέπες των Αμερικανών το 2022, σύμφωνα με το κέντρο του FBI που είναι αρμόδιο για το έγκλημα στο διαδίκτυο.

Η ΝτεΣτεφάνο έλαβε το ανησυχητικό τηλεφώνημα στις 20 Ιανουαρίου. Ο δράστης της ζήτησε 1 εκατ. δολ. για να αφήσει την κόρη της ελεύθερη.

«Άρχισα να πανικοβάλλομαι. Άνοιξα την πόρτα, έβαλα το τηλέφωνο στη σίγαση και άρχισα να φωνάζω για βοήθεια», δήλωσε η ΝτεΣτεφάνο μήνες μετά στο ABC.

Γείτονας, άκουσε τη φασαρία και κάλεσε την αστυνομία. Η ΝτεΣτεφάνο κατάφερε τελικά να επικοινωνήσει με τον σύζυγό της και επιβεβαίωσε ότι η κόρη τους ήταν καλά.

Ωστόσο, κάποια ερωτήματα παρέμειναν αναπάντητα – ποιος ή ποιοι ήταν στην πραγματικότητα στην άλλη άκρη της γραμμής και πώς μπόρεσαν να υποδυθούν τη 15χρονη τόσο καλά, ώστε να ξεγελάσουν την ίδια της τη μητέρα;

Δύσκολο να σταματήσει το κυβερνοέγκλημα

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα περιεχομένου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να δώσουν στους απατεώνες όλα όσα χρειάζονται για να αναδημιουργήσουν τη φωνή κάποιου χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ο πρώην ειδικός πράκτορας του FBI και συνεργάτης του ABC υποστηρίζει ότι αυτού του είδους το έγκλημα στον κυβερνοχώρο είναι δύσκολο να σταματήσει. 

Τεχνητή Νοημοσύνη «χωρίς ρύθμιση»

Η ΝτεΣτεφάνο προσπαθεί τώρα να προστατεύσει άλλους από το να πέσουν θύματα αυτού του είδους της απάτης. Τον Ιούνιο κατέθεσε την εμπειρία της σε ακρόαση υποεπιτροπής της Γερουσίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό είναι το μέλλον που δημιουργούμε επιτρέποντας τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς περιορισμούς και χωρίς ρύθμιση;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενη στους Αμερικανούς Γερουσιαστές.

Πηγή: ABC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή