Ig Nobel: Από «αναστημένες» αράχνες έως τουαλέτες με… μάτια

Ig Nobel: Από «αναστημένες» αράχνες έως τουαλέτες με… μάτια

Τα βραβεία Ig Nobel εστιάζουν στην ασυνήθιστη ή πιο επουσιώδη πλευρά της έρευνας που «κάνει τον κόσμο να γελά κι έπειτα να σκέφτεται»

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη χρήση… νεκρών αραχνών που πιάνουν αντικείμενα έως τη διερεύνηση της αλλόκοτης αίσθησης που δημιουργείται όταν γράφουμε ξανά και ξανά την ίδια λέξη, απονεμήθηκαν και φέτος τα βραβεία Ig Nobel που τιμούν τις πιο ευφάνταστες και περίεργες επιστημονικές ανακαλύψεις. 

Σε αντίθεση με τον θεσμό των Νόμπελ –τα οποία αρχίζουν να ανακοινώνονται από τον επόμενο μήνα–, τα βραβεία Ig Nobel εστιάζουν στην ασυνήθιστη ή πιο επουσιώδη πλευρά της έρευνας που «κάνει τον κόσμο να γελά κι έπειτα να σκέφτεται». Συνοδεύονται επίσης από μία μάλλον λιγότερο… γενναία οικονομική επιβράβευση σε σχέση με τα περίβλεπτα Νόμπελ: Οι φετινοί νικητές θα λάβουν από ένα χαρτονόμισμα των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων… από τη Ζιμπάμπουε.

Στην online τελετή της Πέμπτης, απονεμήθηκαν σε ερευνητές από όλο τον κόσμο δέκα βραβεία σε μορφή αρχείου pdf που μπορεί να εκτυπωθεί και να συναρμολογηθεί σε τρισδιάστατο βραβείο. 

Το βραβείο μηχανολόγων μηχανικών κέρδισε η ομάδα νεαρών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Ράις των ΗΠΑ για την «αναγέννηση» νεκρών αραχνών με στόχο να πιάνουν εργαλεία

Μέσω της «νεκρορομποτικής» αυτής προσέγγισης, η ομάδα ουσιαστικά δημιούργησε μια λαβή με βάση την αράχνη που θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να πιάσει αντικείμενα με ακανόνιστα σχήματα.

«Ενώ στήναμε το εργαστήρι μας, προσέξαμε μια νεκρή, κουλουριασμένη αράχνη στην άκρη ενός διαδρόμου. Η στιγμή του “αχά!” μας ήρθε όταν διαπιστώσαμε πως οι αράχνες διαθέτουν καμπτήρες μυς μόνο για να μαζεύουν προς τα μέσα τα πόδια τους και βασίζονται στην υδραυλική πίεση για να τεντώνουν τα πόδια τους προς τα έξω», ανέφερε ο Τε Φάγιε Γιαπ. 

Το βραβείο για τη δημόσια υγεία δόθηκε στους ερευνητές που ανέπτυξαν μια έξυπνη τουαλέτα που με τη χρήση λογής τεχνολογιών παρακολουθεί τα ανθρώπινα περιττώματα για τυχόν ενδείξεις ασθενειών και περιλαμβάνει έναν αισθητήρα… πρωκτικού αποτυπώματος για την ταυτοποίηση του χρήστη.

Μεταξύ των νικητών ήταν και ο Γιαν Ζαλασιέβιτζ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, ο οποίος κέρδισε το βραβείο χημείας και γεωλογίας επειδή εξήγησε τους λόγους για τους οποίους πολλοί επιστήμονες αρέσκονται να γλείφουν τα πετρώματα.

Αποκάλυψε ότι ενώ ο Ιταλός γεωλόγος του 18ου αιώνα Τζιοβάνι Αρντουίνο χρησιμοποιούσε τη γεύση για να βοηθήσει στην αναγνώριση πετρωμάτων και ορυκτών, οι σύγχρονοι γεωλόγοι πεδίου εφαρμόζουν συχνά τη γλώσσα τους πάνω τους για διαφορετικό λόγο.

«Το κάνουμε για να ενισχύσουμε την αίσθηση της όρασης, όχι της γεύσης, καθώς σε μια υγρή επιφάνεια τα ορυκτά σωματίδια εμφανίζονται καλύτερα απ′ ό,τι σε μία στεγνή. 

Ο Χομέι Μιγιασίτα από το Πανεπιστήμιο Μεϊτζί και ο Χιρόμι Νακαμούρα από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο κέρδισαν το βραβείο διατροφής για την έρευνά τους στα ηλεκτρικά… τσόπστικς και καλαμάκια. 

Εκτός από τα βραβεία, η εκδήλωση του 2023 περιελάμβανε την πρεμιέρα επτά τραγουδιών με θέμα το νερό, καθώς και την εμφάνιση διακεκριμένων ερευνητών που εξηγούσαν τα θέματά τους μέσα σε μόλις 24 δευτερόλεπτα και στη συνέχεια με επτά μόνο λέξεις.

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή