Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πόλεμος» μεταξύ Meta και DeepMind για τα περί «τρομολαγνείας»

Τεχνητή Νοημοσύνη: «Πόλεμος» μεταξύ Meta και DeepMind για τα περί «τρομολαγνείας»

Η DeepMind η οποία εξαγοράστηκε το 2014 από την Google, έχει αναπτύξει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το Go

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O επικεφαλής της DeepMind αντέκρουσε τον ισχυρισμό του επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της Meta ότι ενισχύει τις ανησυχίες για τις υπαρξιακές απειλές της αναδυόμενης τεχνολογίας προκειμένου να έχει προνομιακή θέση στις συζητήσεις ρύθμισης του κλάδου. 

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο Ντέμις Χασσαμπής δήλωσε ότι η DeepMind δεν προσπαθεί να «ελέγξει τη συζήτηση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προσέγγισης της τεχνητής νοημοσύνης». Σύμφωνα με τον ίδιο, η DeepMind ενημερώνει συχνά την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου για τις κινήσεις της.

Η DeepMind η οποία εξαγοράστηκε το 2014 από την Google, έχει αναπτύξει προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης ικανά να κερδίσουν τον άνθρωπο στο σκάκι και το Go.

Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Γιαν ΛεΚουν, επικεφαλής τεχνητής νοημοσύνης της Meta, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Χασσαμπής μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της OpenAI Σαμ Αλτμαν και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anthropic Ντάριο Αμοντέι «κάνουν μαζικό lobbying» για να διασφαλίσουν ότι μια χούφτα μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών θα ελέγχει τον κλάδο.

«Εάν οι εκστρατείες κινδυνολογίας πετύχουν, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε αυτό που εσείς και εγώ θα προσδιορίζαμε ως καταστροφή: ένας μικρός αριθμός εταιρειών να ελέγχει την Τεχνητή Νοημοσύνη», δήλωσε ο ΛεΚουν στο X.

Σε απάντηση, ο Χασσαμπής δήλωσε: «Διαφωνώ με τα περισσότερα από τα σχόλια του Γιαν. Υπάρχουν ζητήμaτα, όπως η παραπληροφόρηση, τα deepfakes, αυτού του είδους τα πράγματα, η προκατάληψη και η δικαιοσύνη στα συστήματα, με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε. Στη συνέχεια, υπάρχει το είδος της κατάχρησης της τεχνητής νοημοσύνης από “κακούς” παράγοντες… και τέλος, σκέφτομαι τον πιο μακροπρόθεσμο κίνδυνο, ο οποίος είναι ο τεχνικός κίνδυνος AGI [τεχνητή γενική νοημοσύνη]».

Η AGI ορίζεται ως ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να λύσει οποιαδήποτε γνωστική ή ανθρώπινη εργασία με τρόπους που δεν περιορίζονται στον τρόπο εκπαίδευσής τους. Θεωρητικά, η AGΙ μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να αναπτύξουν θεραπείες για ασθένειες, να ανακαλύψουν νέες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας και να βοηθήσει στο «να λυθούν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ανθρωπότητας».

Με πληροφορίες από CNBC

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή