NYT: Αυτή είναι η νέα «τάση» των social media

NYT: Αυτή είναι η νέα «τάση» των social media

Το Lapse, η εφαρμογή με το σλόγκαν «friends not followers», είναι τρίτη στη λίστα με τα περισσότερα downloads του Apple App Store στις ΗΠΑ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία των social media είναι γεμάτη με εφαρμογές που ήταν δημοφιλείς μέχρι να «ξεθωριάσουν». Το BeReal που απαιτούσε από τους χρήστες να δημοσιεύουν μόνο μία φορά την ημέρα σε τυχαία ώρα, έχει χάσει τη δυναμική της, σύμφωνα με τη Gen Z. Το Dispo, μια πλατφόρμα κοινής χρήσης φωτογραφιών εμπνευσμένη από φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης, κράτησε για λίγο το 2021. Λίγα χρόνια πριν, το 2015, υπήρξε το Beme, το οποίο προωθήθηκε ως ένας διαδικτυακός χώρος για την καθημερινότητα, όπως πραγματικά είναι. 

Τώρα υπάρχει μια νέα εφαρμογή, το Lapse, με το σλόγκαν «friends not followers». Ξεκίνησε το 2021, αλλά πλέον είναι τρίτη στη λίστα με τα περισσότερα downloads του Apple App Store στις ΗΠΑ.

Οπως και το Dispo, το Lapse ενθαρρύνει τους ανθρώπους να βγάζουν φωτογραφίες με τον τρόπο που έβγαζαν παλιά, όταν οι φωτογραφικές μηχανές μιας χρήσης ήταν η μόδα. Οι χρήστες βγάζουν φωτογραφίες και τις ανεβάζουν στην εφαρμογή. Οταν οι φωτογραφίες είναι έτοιμες, αρκετές ώρες αργότερα, αυτοί που τις τράβηξαν μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να τις δημοσιεύσουν για τους φίλους τους στο Lapse ή να τις αρχειοθετήσουν.

Ολες οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Lapse πρέπει να έχουν τραβηχτεί στην εφαρμογή και δεν μπορούν να τροποποιηθούν με κανέναν τρόπο. Δεν υπάρχουν «like». Αντίθετα, οι φίλοι μπορούν να αντιδράσουν με emojis.

Η Lapse ξεκίνησε από δύο αδέλφια, τον Dan και τον Ben Silvertown, με χρηματοδότηση από την GV (πρώην Google Ventures). Σκοπός του είναι να δημιουργήσει μια εμπειρία κοινωνικής δικτύωσης χωρίς το «άγχος» αποδοχής. 

Η Μαρία Ρέντον, μια 21χρονη ρεσεψιονίστ από το Γούντμπριτζ, δήλωσε ότι άρχισε πρόσφατα να χρησιμοποιεί το Lapse. «Νομίζω ότι πολλές από τις νέες εφαρμογές θέλουν να επιστρέψει αυτή η αίσθηση όπου οι άνθρωποι απλώς δημοσιεύουν και δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για τους followers ή τα likes ή κάτι τέτοιο», είπε.

Η ίδια περιέγραψε τον εαυτό της ως συχνό χρήστη του Instagram –κυρίως για scrolling– που δοκίμασε το BeReal πέρυσι, μόνο και μόνο για να το εγκαταλείψει γρήγορα. Είπε ότι της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο το Lapse έδινε στις φωτογραφίες της μια κινηματογραφική «νότα» νοσταλγίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή