Αστροναύτες έχασαν μια εργαλειοθήκη στο διάστημα – Και είναι ορατή από τη Γη

Αστροναύτες έχασαν μια εργαλειοθήκη στο διάστημα – Και είναι ορατή από τη Γη

Ο σάκος έχει καταχωρηθεί στα διαστημικά σκουπίδια.

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τα άστρα, τους πλανήτες, τα νεφελώματα, τους γαλαξίες, εδώ και μερικά 24ωρα, στο πεδίο των παρατηρητών του ουρανού βρίσκεται και ένα… ανθρώπινο αντικείμενο.

Πρόκειται για μία εργαλειοθήκη που κατά λάθος έπεσε από τους αστροναύτες Τζασμίν Μογκμπέλι και Λοράλ Ο’Χάρα που πέρασαν έξι ώρες και 42 λεπτά εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για εργασίες συντήρησης. 

Πλέον, ο λευκός σάκος αιωρείται σε τροχιά γύρω από τη Γη, από την οποία είναι μάλιστα και ορατός, αν και όχι με γυμνά μάτια.

Συγκεκριμένα, ο επίσης αστροναύτης Σατόσι Φουρουκάουα «συνέλαβε» το αντικείμενο ενώ φωτογράφιζε το όρος Φούτζι στην Ιαπωνία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 

Σύμφωνα με τη NASA, τα εργαλεία που χάθηκαν, δεν αποδείχτηκαν απαραίτητα για τους δύο αστροναύτες στο υπόλοιπο του διαστημικού περιπάτου τους.

Οι ελεγκτές αποστολής ανέλυσαν την τροχιά του λευκού σάκου, επιβεβαιώνοντας πως ο κίνδυνος σύγκρουσης με τον ΔΔΣ ήταν χαμηλός και πως το πλήρωμα είναι ασφαλές. 

Ο σάκος έχει καταχωρηθεί στα διαστημικά σκουπίδια και αναμένεται να επανέλθει στην τροχιά της Γης τους επόμενους μήνες, αλλά πιθανότατα θα αναφλεγεί όταν φτάσει σε ύψος περίπου 113 χιλιομέτρων. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο χάνεται στο διάστημα. Το 2008, η Χαϊντμαριέ Στεφανίσιν-Πάιπερ είδε τη δική της εργαλειοθήκη επίσης να πέφτει ενώ εκείνη επισκεύαζε μια ζημιά στον ΔΔΣ. Η απώλεια αυτού του σάκου ανάγκασε τους ελεγκτές της αποστολής να αλλάξουν τα σχέδια για τους υπόλοιπους διαστημικούς περιπάτους που είχαν προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της αποστολής του διαστημικού λεωφορείου Endeavour.

Πηγή: Space.com/SkyNews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή