Ενα μικροτσίπ στο εσωτερικό της μπάλας του Euro 2024 θα συνδράμει στη λήψη αποφάσεων των διαιτητών στην ποδοσφαιρική διοργάνωση του επόμενου καλοκαιριού.
Σύμφωνα με την Adidas, η Fussballliebe (αγάπη για το ποδόσφαιρο) θα διαθέτει ενσωματωμένο επαναφορτιζόμενο μικροτσίπ που θα καταγράφει και θα στέλνει ακριβή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σε διαιτητές και υπεύθυνους βιντεοσκόπησης.
Οπως επισημαίνει η γερμανική μάρκα αθλητικών ειδών, η τεχνολογία αυτή –που είχε βοηθήσει τη διαιτησία και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ– θα χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία αποφάσεων για τα οφσάιντ και στις παραβάσεις με χέρι, στο προσεχές Ευρωπαϊκό Κύπελλο που διοργανώνεται τον Ιούνιο και τον Ιούλιο στη Γερμανία.
A look inside the official match ball for #EURO2024 👁️⚽️@adidasfootball | #adidasNT pic.twitter.com/fhwDkwFN6F
— UEFA EURO 2024 (@EURO2024) November 15, 2023
Πώς θα λειτουργεί
Η μπάλα περιέχει έναν επαναφορτιζόμενο αισθητήρα κίνησης στο κέντρο του εσωτερικού της. Το τσιπ αυτό μπορεί να ανιχνεύσει πάνω από 500 κινήσεις ανά δευτερόλεπτο – που πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να καταγράφει με ακρίβεια πότε ένας παίκτης αγγίζει την μπάλα.
Το σύστημα αυτό θα είναι ημι-αυτοματοποιημένο, με τους διαιτητές να έχουν τον τελικό λόγο σε αποφάσεις οφσάιντ.
Ηδη, η UEFA χρησιμοποιεί ένα ανάλογο ημι-αυτόματο σύστημα για τα οφσάιντ στο Champions League που, ωστόσο, δεν περιλαμβάνει μπάλα με μικροτσίπ, αλλά κάμερες και τεχνητή νοημοσύνη που καταγράφουν το πώς προωθείται η μπάλα στο τέρμα.
Το ημι-αυτόματο σύστημα για τα οφσάιντ διαφέρει από το σύστημα VAR που χρησιμοποιείται στην Premier League και άλλα εθνικά πρωταθλήματα και περιλαμβάνει την εξέταση των αμφισβητούμενων φάσεων σε οθόνες με τη βοήθεια του χειριστή επανάληψης.
introducing the official match ball for the @EURO2024 – this is 𝗙𝗨𝗦𝗦𝗕𝗔𝗟𝗟𝗟𝗜𝗘𝗕𝗘 ⚽️
find it here: https://t.co/xyNZl37OLQ pic.twitter.com/MXxUABb47j
— adidas Football (@adidasfootball) November 15, 2023
Σύμφωνα με την UEFA, η τεχνολογία θα γνωρίζει πότε υπήρξε επαφή με την μπάλα – αν και όχι με ποιο σημείο του σώματος του παίκτη.
Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα χρησιμοποιούν εικόνες από κάμερες –όπως συμβαίνει ήδη– για να αποφασίσουν αν υπήρξε παράβαση με χέρι.
Οπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι της διεθνούς ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, η νέα αυτή τεχνολογία θα επιταχύνει τη διαδικασία των αποφάσεων για τέτοια ζητήματα και θα ενισχύσει την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους.
Πηγή: SkyNews/BBC