«Πανευτυχής» η NASA: Ανοιξε έπειτα από μήνες κολλημένο δοχείο με «θησαυρούς» αστεροειδούς

«Πανευτυχής» η NASA: Ανοιξε έπειτα από μήνες κολλημένο δοχείο με «θησαυρούς» αστεροειδούς

Η NASA συνέλεξε πετρώματα από ένα «δυνητικά επικίνδυνο» για τη Γη αστεροειδή, αλλά δεν μπορούσε να ανοίξει για μήνες το δοχείο που τα μετέφερε

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πανευτυχείς» δηλώνουν οι άνθρωποι του Johnson Space Center της NASA στο Χιούστον που «επιτέλους» κατάφεραν να ανοίξουν σφραγισμένο κάνιστρο με δείγματα αστεροειδούς, τέσσερις μήνες αφότου αυτό προσεδαφίστηκε στην έρημο της Γιούτα. 

Την Παρασκευή, η διαστημική υπηρεσία ανακοίνωσε πως κατάφερε να αφαιρέσει δύο εξαρτήματα που είχαν κολλήσει και μπλόκαραν το άνοιγμα του μεταλλικού δοχείου.

«Πανευτυχής» η NASA: Ανοιξε έπειτα από μήνες κολλημένο δοχείο με «θησαυρούς» αστεροειδούς-1
Τα περισσότερα από τα δείγματα πετρωμάτων που συλλέχθηκαν από την αποστολή του Osiris-Rex της Nasa ανακτήθηκαν αμέσως μετά την προσεδάφιση του δοχείου τον Σεπτέμβριο – Φωτ.: NASA via AP

«Ανοιξε, άνοιξε!» πόσταρε το τμήμα πλανητικής επιστήμης της NASA στο X/Twitter, έπειτα από μήνες άκαρπων προσπαθειών να ξεμπλοκάρουν τους δύο μηχανισμούς, μαζί με μία φωτογραφία σκόνης και μικρών κομματιών πετρωμάτων μέσα στο δοχείο. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Los Angeles Times, η επιστημονική ομάδα σχεδίασε ειδικά εργαλεία κατασκευασμένα από χειρουργικό, μη μαγνητικό ανοξείδωτο ατσάλι προκειμένου να ανοίξουν το σφραγισμένο δοχείο, χωρίς να μολυνθούν τα δείγματα από τον γήινο αέρα.

Τα περισσότερα από τα δείγματα πετρωμάτων που συλλέχθηκαν από την αποστολή του Osiris-Rex της Nasa ανακτήθηκαν αμέσως μετά την προσεδάφιση του δοχείου τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μια μικρότερη ποσότητα παρέμενε σφραγισμένη σε μια κεφαλή δειγματοληψίας που αποδείχτηκε αδύνατον να ανοίξει – έως τώρα. 

«Πανευτυχής» η NASA: Ανοιξε έπειτα από μήνες κολλημένο δοχείο με «θησαυρούς» αστεροειδούς-2
Το δοχείο με τα δείγματα που συλλέχθηκαν το 2020 προσγειώθηκε στην έρημο της Γιούτα τον περασμένο Σεπτέμβριο – Φωτ.: Keegan Barber/NASA via AP

Τα δείγματα είχαν συλλεχθεί το 2020 από τον Bennu, έναν αστεροειδή διαμέτρου 500 μέτρων και ηλικίας 4,6 δισ. χρόνων, ο οποίος έχει καταχωρισθεί από τους επιστήμονες ως «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς υπάρχει 0,057% κίνδυνος πρόσκρουσης στη Γη έως το 2300. 

Αφού η ομάδα επιμελητών κατάφερε να ανοίξει την κάψουλα και να ανακτήσει το υπόλοιπο υλικό, η Αϊλίν Στάνμπερι, επικεφαλής του τμήματος Ares (Astromaterials Research and Exploration Science) του Κέντρου Johnson, δήλωσε πως «όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δούμε τον υπόλοιπο θησαυρό που κρύβει το Osiris-Rex». 

«Πανευτυχής» η NASA: Ανοιξε έπειτα από μήνες κολλημένο δοχείο με «θησαυρούς» αστεροειδούς-3
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του μεταλλικού δοχείου είχε ανακτηθεί, δύο εξαρτήματα στην κεφαλή του κανίστρου μπλόκαραν επί μήνες την αποσφράγισή του – Φωτ.: NASA via AP

«Πρόκειται για μερικά από τα αρχαιότερα υλικά που σχηματίστηκαν στο ηλιακό μας σύστημα», είχε δηλώσει πέρυσι o Ασλεϊ Κινγκ από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.

«Δείγματα από αστεροειδείς [όπως αυτό] μάς αποκαλύπτουν όλα αυτά τα υλικά της δημιουργίας ενός πλανήτη όπως η Γη, αλλά και τη συνταγή – πώς δηλαδή αυτά τα υλικά ενώθηκαν και άρχισαν να αναμειγνύονται μεταξύ τους για να καταλήξουν σε κατοικήσιμα περιβάλλοντα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως το σκάφος που συνέλεξε τα δείγματα πετρωμάτων από τον Bennu, ένα διαστημικό βράχο του πρώιμου ηλιακού συστήματος, και αποδέσμευσε το κάνιστρο στη Γη, κατευθύνεται τώρα σε έναν αστεροειδή σε σχήμα φιστικιού, ονόματι Αποφις (Apophis). 

Πηγή: Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT