Η SpaceX γράφει ιστορία: Εκτόξευσε το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο

Η SpaceX γράφει ιστορία: Εκτόξευσε το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο

Το διαστημόπλοιο ύψους σχεδόν 122 μέτρων φιλοδοξεί να μεταφέρει στα επόμενα χρόνια αστροναύτες στο φεγγάρι, για λογαριασμό της NASA και, αργότερα, τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη Αρη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H εταιρεία SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς στο διάστημα, τον μεγαλύτερο και ισχυρότερο πύραυλο που έχει κατασκευαστεί ποτέ, το περίφημο Starship, από τη βάση της στο Τέξας. 

Αυτή ήταν η τρίτη δοκιμαστική πτήση του πυραύλου.Το διαστημόπλοιο ύψους σχεδόν 122 μέτρων φιλοδοξεί να μεταφέρει στα επόμενα χρόνια αστροναύτες στο φεγγάρι, για λογαριασμό της NASA και, αργότερα, τους πρώτους ανθρώπους στον πλανήτη Αρη. 

Η SpaceX γράφει ιστορία: Εκτόξευσε το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο-1
Associated Press

Η διαστημική εταιρεία του Ελον Μασκ ανάρτησε λίγο αργότερα πλάνα με το Starship στο διάστημα, σε απόσταση 184 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης. 

Η επικοινωνία με το σκάφος δεν ήταν αδιάλειπτη. Μετά από σχεδόν 50 λεπτά πτήσης το διαστημόπλοιο ξεκίνησε την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα της Γης. Βίντεο μεταδόθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων μέσω των δορυφόρων Starlink της SpaceX. 

Η SpaceX σημείωνε νωρίτερα πως σε περίπτωση που το Starship εισέλθει επιτυχώς και σε πλήρη λειτουργία στην γήινη ατμόσφαιρα, θα συλλεχθούν πολύτιμα δεδομένα για την επανείσοδο σε υπερηχητικές ταχύτητες, πέντε φορές μεγαλύτερες από την ταχύτητα του ήχου στην επιφάνεια της γης.

Ο πύραυλος Starship έφτασε «πιο μακριά από ό,τι έχουμε φτάσει ποτέ πριν» (σ.σ. με άλλο σκάφος της SpaceX), λένε οι υπεύθυνοι της εταιρείας. Και οι 33 κινητήρες του Super Heavy λειτούργησαν κανονικά και το διαστημόπλοιο τέθηκε επιτυχώς σε τροχιά. Η SpaceX λέει ότι μέσα στην επόμενη ώρα θα συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και από κάποια άλλα συστήματα. 

Τα συστήματα τηλεμετρίας «πάγωσαν» σε ταχύτητα 25.707 χιλιομέτρων την ώρα και σε υψόμετρο 65 χιλιομέτρων. Η SpaceX λέει ότι η διπλή απώλεια επικοινωνίας, τόσο μέσω των δικών της δορυφόρων Starlink όσο και μέσω άλλων διαύλων επικοινωνίας του διαστημικού σκάφους με τη Γη, υποδηλώνει ότι το Starship καταστράφηκε κατά την επανείσοδο. 

Βίντεο από την επανείσοδο

Η SpaceX σχολιάζει ότι η δοκιμαστική πτήση του Starship ήταν επιτυχής σε πολλά βασικά στοιχεία. Ο Ελον Μασκ έχει δηλώσει ότι ελπίζει να γίνουν τουλάχιστον έξι εκτοξεύσεις Starship μέσα στη χρονιά.

Με 75 Meganewtons, το Starship έχει δυνατότητες διπλάσιας προώθησης σε σχέση με τον πύραυλο SLS που είναι προγραμματισμένο να μεταφέρει αστροναύτες στη Σελήνη με το πρόγραμμα Artemis. Ο πύραυλος Saturn V της NASA με τον οποίον εκτοξεύτηκαν οι αποστολές Apollo είχε ύψος 111 μέτρων και ο πύραυλος Artemis ύψος 98 μέτρων. 

Η SpaceX γράφει ιστορία: Εκτόξευσε το μεγαλύτερο διαστημόπλοιο-2
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT