ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

«Ιερό πόλεμο» κατά της Google ήθελε ο Τζομπς

iero-polemo-kata-tis-google-ithele-o-tzomps-2015342

«Ιερό πόλεμο» κατά της Google ήθελε να κηρύξει ο Στιβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple, όπως αποδεικνύεται από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία. Τα στοιχεία ήρθαν τώρα στο φως της δημοσιότητας λόγω των όσων αποδείξεων κατέθεσε στο δικαστήριο η Apple στο πλαίσιο της δίκης με αντίδικο τη Samsung για διαφιλονικούμενες πατέντες έξυπνων τηλεφώνων. Αποστέλλοντας το 2010 στα 100 κορυφαία στελέχη του, τις σημειώσεις του σχετικά με την ατζέντα του επομένου έτους, του 2011, ως πρώτη προτεραιότητα έθετε τον «πόλεμο» αυτό. Επεξηγώντας την έννοια του όρου, ο -αποβιώσας πλέον- Στιβ Τζομπς επισήμανε πως θα πρέπει να ανταγωνιστεί η Apple την Google με κάθε δυνατό τρόπο. Επιπλέον, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου μήπως η Apple παρέμενε επί μακρόν προσκολλημένη σε παλαιές επιλογές της.

Είναι ενδεικτική η τότε εκτίμησή του ότι τόσο η Google όσο και η Microsoft έχουν προχωρήσει μπροστά στην τεχνολογία, αλλά ακόμα δεν το έχουν πλήρως συνειδητοποιήσει. Επιπλέον, ο Στιβ Τζομπς πρότεινε στους έμπιστους συνεργάτες του να συνδέσουν στενά μεταξύ τους όλα τα προϊόντα της Apple, ούτως ώστε να «εγκλωβιστούν» περαιτέρω οι πελάτες στο οικοσύστημα της εταιρείας. Αξίζει να αναφερθεί πως η Apple είναι γνωστή για τη μυστικοπάθειά της. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, χάρις στις πολλές δικαστικές της διαμάχες για τα θέματα της πνευματικής της ιδιοκτησίας, δίδονται έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτουν την πραγματική άποψη των διοικητικών της στελεχών για τον ανταγωνισμό.

Στο ηλεκτρονικό του μήνυμα του 2010 ο Στιβ Τζομπς αναφέρεται στο προβάδισμα των Google και Microsoft στην τεχνολογία, πιθανώς εννοώντας το λογισμικό νέφος (cloud). Τον Οκτώβριο του 2011 η Apple υιοθέτησε το iCloud, το οποίο συνιστά διαδικτυακό κόμβο της εταιρείας για όλες τις συσκευές της. Η εν λόγω τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες των συσκευών της Apple να μπορούν να τις συντονίζουν και να τις συγχρονίζουν ηλεκτρονικά. Τότε, το 2010, ήταν ήδη σαφές πως το λειτουργικό πρόγραμμα της Goοgle, το Android, που εγκαθιστά στα έξυπνα τηλέφωνά της η Samsung, θα κυριαρχούσε στην αγορά. Εξ ου και ο Στιβ Τζομπς προειδοποίησε ότι η Apple δεν θα προχωρούσε, εάν παρέμενε στη στρατηγική των iTunes για τη συντονισμένη οργάνωση των συσκευών της.