Σύγχρονο «ναρκωτικό» το Ιντερνετ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Θίοντορ Τουόμπλι διαπίστωσε ότι η «Σαμάνθα», το λειτουργικό σύστημα με το οποίο διατηρούσε ερωτική σχέση, τον απατούσε, κατέρρευσε. Η υπόθεση της ταινίας «Her» («Δικός της») μπορεί να ηχεί σουρεαλιστική, ο κίνδυνος όμως της εξάρτησης των χρηστών από το Διαδίκτυο γίνεται όλο και πιο ρεαλιστικός. «Η παρατεταμένη χρήση Η/Υ έχει επιπτώσεις στις κοινωνικές δεξιότητες», επισήμανε κατά τη χθεσινή ημερίδα της Nickelodeon «Παιδί και Διαδίκτυο: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Κίνδυνοι» η δρ Αρτεμις Τσίτσικα, επ. καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής στο «Π. & Α. Κυριακού». «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας σε 7 ευρωπαϊκές χώρες, το 1,2% των ερωτηθέντων εφήβων εμφανίζει Συμπεριφορά Εξάρτησης από το Διαδίκτυο (ΣΕΔ) και 12,7% οριακή συμπεριφορά εξάρτησης».

«H μέση ηλικία των θεραπευομένων μας είναι τα 25 με 26 έτη και είναι κυρίως αγόρια που έχουν εθιστεί στα διαδικτυακά παιχνίδια ρόλων», διευκρινίζει η ψυχίατρος Στέλλα Χρηστίδη, επιστημονική υπεύθυνη του τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου στο 18 Ανω. Τα κορίτσια αναλώνονται στο Facebook αναζητώντας τον δικό τους πρίγκιπα μέσα στο διαδικτυακό χάος. Με τη μονάδα απεξάρτησης, που λειτουργεί από το 2009, επικοινωνούν θορυβημένοι οι γονείς όταν ενημερώνονται για την πτώση της ακαδημαϊκής επίδοσης των παιδιών – φοιτητών πια. «Είναι οι ενήλικες που ως παιδιά υπεραπασχολούνταν στο Διαδίκτυο, υπήρξαν θύματα σχολικού εκφοβισμού, μεγάλωσαν μέσα σε ένα βίαιο περιβάλλον με έλλειψη επικοινωνίας». Στην οικογένεια υπάρχει άλλο μέλος με εξαρτητική συμπεριφορά (59,3%), συνήθως ο γονέας (38,2%). Σε εξίσου μεγάλο ποσοστό, 60% των εξαρτημένων, παρατηρείται συννοσηρότητα με κατάθλιψη, εξάρτηση από ουσίες, παθολογική χαρτοπαιξία, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας κ.ά. Επιπλέον, οι νεαροί που είναι εξαρτημένοι από τη χρήση του Διαδικτύου παραμελούν βασικές βιολογικές ανάγκες, όπως το φαγητό και το σεξ. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το 46,5% δεν έχει σχέση με άτομο του άλλου ή του ίδιου φύλου, «πολλές φορές δεν έχουν καν ξεκινήσει τη σεξουαλική τους ζωή στα είκοσι πέντε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT